Συμβουλές…

   Υπάρχει μια κατηγορία βιβλίων και site-αυτοβοήθειας ή αυτοβελτίωσης νομίζω τα λένε-που δίνουν συμβουλές για τα απλούστερα όσο και για τα πιο κρίσιμα θέματα της ζωής.
Πώς θα βρεις τον έρωτα της ζωής σου, πώς θα γίνεις κροίσος, τι να κάνεις για να επιτύχεις στη δουλειά σου, ποιός είναι ο τέλειος τρόπος να ανατρέφεις τα παιδιά σου, τα σκυλιά σου, τα μαλλιά σου… κυριολεκτικά ότι χρειάζεται-ή δεν χρειάζεται-και ονειρεύεται ο άνθρωπος. 
   Στη χώρα μας αγοράζονται μεν αλλά η σοφία τους δεν γνωρίζει ιδιαίτερη  απήχηση λόγω εθνικών ιδιαιτεροτήτων, επειδή δηλαδή ο καθένας κάνει ότι του κατέβει και δεν δέχεται τη γνώμη κανενός ως καλύτερη απ’ τη δική του. Στην Αμερική ωστόσο τα βιβλία αυτοβοήθειας απολαμβάνουν δόξα και τιμές κι όποιος ανακαλύψει αυτό που του ταιριάζει τό ‘χει ευαγγέλιο. Αρκετά έχουν γίνει γνωστά παγκοσμίως κι έχουν διαβαστεί απο κατοίκους χωρών και πολιτισμών άσχετων και διαφορετικών μεταξύ τους. Κι όμως έχουν διαβαστεί με πάθος.

   Αυτό το πάθος ζήλεψα και φιλοδοξώ να αναπαράγω. Γιατί; Εξαιτίας της δικής μου “εθνικής ιδιαιτερότητας” που έλεγα, άλλα και λόγω της αποτυχίας όσων πονημάτων έχω διαβάσει να μου διδάξουν με επιτυχία τις μεθόδους για να αποκτήσω δόξα, πλούτη, ολύμπια ηρεμία, αγάπη και ανοχή απο και προς τον πλησίον μου, τέλειο δέρμα, αξιοζήλευτη καριέρα, ανεκτικότητα και ανεξικακία, έξυπνο βλέμμα και λαμπερό χαμόγελο.
   Χωρίς διάθεση να υποβαθμίσω το κόπο και τις ιδέες των αξιόλογων αυτών συγγραφέων που μετέτρεψαν τις εμπειρίες τους σε ιδέες και λύσεις για πάσα νόσο κι επιπλέον είχαν την μεγαλοψυχία να τις μοιραστούν με τους λιγότερο φωτισμένους και προικισμένους, δεν είδα περισσότερη προκοπή επειδή-προσπάθησα, έχω μάρτυρες-ακολούθησα τα συστήματα που λειτούργησαν για τους ίδιους. 
  ΄Εφτιαξα κι εγώ λοιπόν το δικό μου εγχειρίδιο, που κανένας συμπολίτης και συνάνθρωπός μου δεν θα ακολουθήσει. Αλλά για να προσφέρω εναλλακτικές για κάθε γούστο, θα αποτελείται απο δύο εκδοχές: αυτή που, όταν ακολουθείς πιστά επιτυγχάνεις τους στόχους σου-ή έστω να θέσεις στόχους-κι εκείνη που μπορείς να επιλέξεις για οδηγό σου, αν θέλεις να έχεις την ευθύνη της αποτυχίας σου και να μην προσπαθείς να την αποδόσεις στους γονείς σου, στην κοινωνία, στην παιδεία, στην κρίση, στο DNA, στην ατυχία και την έλλειψη ίσων ευκαιριών.
   Συμβουλές επιτυχίας και συμβουλές αποτυχίας λοιπόν, σύντομα κοντά σας σε δόσεις που-άτοκες ή έντοκες-είναι συμβατές με το εθνικό ταμπεραμέντο μας .
Διαλέγεις και παίρνεις. 

Σχολιάστε