Το τζην φανερώνει κατάθλιψη

Posted on Τε 14 Μαρ 2012 by

Βγαίνετε απο το σπίτι φορώντας τζην; Το  ντύσιμο αυτό ίσως σημαίνει οτι πάσχετε απο κατάθλιψη.

Česky: Detail dzinove tkaninyImage via Wikipedia

Αν δεν είναι αυτό το καθημερινό σας ντύσιμο αλλά περιλαμβάνεται στην γκαρνταρόμπα σας, τότε αποτελεί απλώς ένα πρόχειρο ένδυμα. Αν όμως επιλέγετε να ντύνεστε μόνιμα με τζην, τότε δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με μια ομάδα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, το ντύσιμο εξαρτάται απο την ψυχική κατάσταση. Οι ερευνητές μελέτησαν εκατό γυναίκες που ρωτήθηκαν τι φοράνε όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Οι μισές απάντησαν: τζην.
Μόνο το ένα τέταρτο των συμμετεχουσών στην έρευνα δήλωσε οτι φοράει τζην όταν νοιώθει ευτυχής. Επίσης, το 57 τοις εκατό των γυναικών, όταν νοιώθουν ‘πεσμένες’, επιλέγουν μια οποιαδήποτε μπλούζα. Μόνο δύο τοις εκατό ντύνονται έτσι ακόμα κι όταν νοιώθουν χαρούμενες.

Ένα ακόμα στοιχείο: όταν μια γυναίκα νοιώθει ευτυχισμένη, έχει δεκαπλάσιες πιθανότητες απο όταν νοιώθει κατάθλιψη, να φορέσει ρούχα της προτίμησής της.
Άρα, η στενή σχέση μεταξύ της ψυχικής διάθεσης και του τρόπου που ντυνόμαστε, δείχνει οτι αν φοράμε τα κατάλληλα ρούχα όταν νοιώθουμε κατάθλιψη, μπορεί να ανεβάσει την ψυχολογία.
Το ντύσιμό μας, δεν επηρρεάζει μόνο τους άλλους αλλά κι εμάς τους ίδιους.
Επίσης, όταν ένας άνθρωπος είναι ευδιάθετος, έχει διπλάσιες πιθανότητες να φορέσει κάποιο αξεσουάρ-όπως ένα καπέλο-, απο όσες έχει όταν είναι λυπημένος και πενταπλάσιες πιθανότητες να φορέσει τα αγαπημένα του παπούτσια.

Česky: Jeans Club ve Vaňkovce v Brně English: ...Image via Wikipedia

Η μελέτη έδειξε οτι το “ντύσιμο της ευτυχίας”, δηλαδή αυτό που  κάνει ένα άτομο να αισθάνεται καλά, είναι ένα καλοφτιαγμένο ρούχο που βελτιώνει την εμφάνιση, απο ωραία υλικά και με ζωντανά χρώματα. Ακριβώς οτι λείπει απο το τζην. Αλλά ποιά είναι η σχέση ανάμεσα στο τζην και στο να νοιώθεις μελαγχολία; Οι ψυχολόγοι εξηγούν οτι αφενός, συνήθως, το ντύσιμο με τζην συνήθως φανερώνει ελάχιστη απασχόληση για την εμφάνισή μας και αφετέρου οτι τα άτομα με κατάθλιψη, ασχολούνται ελάχιστα με την εικόνα τους και δεν έχουν την παραμικρή επιθυμία να τους προσέξουν. Απλό! Μήπως για να νοιώσουμε χαρούμενοι, χρειάζεται να ξεφορτωθούμε τα τζην; 

Σχολιάστε