Εμβόλιο κατά του καπνίσματος

Posted on Πε 5 Ιουλ 2012by

Με εισαγωγή γονιδίων στον οργανισμό (και όχι αντισωμάτων όπως στο παρελθόν), επιστήμονες πιστεύουν οτι μπορεί να καταπολεμηθεί ο εθισμός στην νικοτίνη.undefined

Οι αμερικανοί ερευνητές του  Cornell Medical College της Ν. Υόρκης, χρησιμοποίησαν την μέθοδο αυτή με την οποία ανέπτυξαν έναν μη παθογόνο παράγοντα που χρησιμεύει ως φορέας γονιδίων. Στη συνέχεια χορήγησαν αυτόν τον παράγοντα σε ποντίκια εξαρτημένα από την νικοτίνη. Τα πειραματόζωα παρήγαγαν αντισώματα τα οποία μέσω του κυκλοφορικού δεσμεύουν την νικοτίνη και την εμποδίζουν να φθάσει στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές παρατήρησαν 85% μείωση της νικοτίνης στον εγκέφαλο. Μετά τον εμβολιασμό, ακόμα κι αν συνεχιστεί η χορήγηση νικοτίνης, τα ποντίκια δεν εμφανίζουν κανένα σωματικό σύμπτωμα.

“Με ευτό το εμβόλιο, οι άνθρωποι δεν αισθάνονται καμμία ευχαρίστηση να ξαναρχίσουν το κάπνισμα και αυτό θα τους βοηθήσει να απαλλαγούν από την συνήθεια”, επισημαίνει ο καθηγητής Ronald Crystal, που συντόνισε τις έρευνες. “Ελπίζουμε οτι αυτή η μέθοδος εμβολιασμού θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές που έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς επιτυχία, εξαιτίας της δύναμης της εξάρτησής τους”, συνεχίζει.

Ωστόσο, αν και η πλειοψηφία των καπνιστών είναι εξαρτημένη σωματικά, είναι επίσης και ψυχολογικά. Άρα, αν και η καθαρά σωματική ευχαρίστηση θα εξαφανιζόταν, τίποτα δε εγγυάται οτι τα αντανακλαστικά του καπνιστή, να κάνει μια παύση για να ανάψει ένα τσιγάρο, θα εξαφανιστούν επίσης.

Οι ερευνητές θα κάνουν δοκιμές της γονιδιακής θεραπείας σε ποντίκια και πρωτεύοντα θηλαστικά πριν μπορέσουν να την αξιολογήσουν πάνω στους ανθρώπους. Σε συνέντευξή του ο καθηγητής Crystal εξηγεί οτι χρειάζονται δύο χρόνια πριν την ανάπτυξη του εμβολίου για τον άνθρωπο και κατόπιν οι μελέτες θα διαρκέσουν τρία με τέσσερα χρόνια. Εάν τα κλινικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, το εμβόλιο κατά της νικοτίνης θα είναι διαθέσιμο σε πέντε με επτά έτη.

ΠΗΓΗ: Le Monde.fr

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: womaneveryday

 

Σχολιάστε