Βιέννη: νεκρός στον Δούναβη πρώην υπουργός της Λιβύης

Μυστήριο σχετικά με τον θάνατο τού πρώην λίβυου υπουργού πετρελαίου, Shukri Ghanem. O 69χρονος βρέθηκε νεκρός το πρωί της Κυριακής στη Βιέννη. Ωστόσο, αν και κατ’ αρχήν η οικογένεια είχε αναφέρει οτι ο πολιτικός είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του, η αστυνομία ανακοίνωσε απόψε οτι το πτώμα του Ghanem βρέθηκε λίγο πρις τις 9 στο κανάλι Neue Donau, έναν παραπόταμο του Δούναβη.

Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Apa, ο Roman Hahslinger, ο εκπρόσωπος τύπου της αυστριακής αστυνομίας, στο πτώμα δεν βρέθηκαν ίχνη βίας. Ωστόσο “θα έπρεπε να υπήρχαν ίχνη βίας, ακόμα κι αν κάποιος τον είχε σπρώξει μέσα στο νερό”, υπογράμμισε ο αξιωματούχος που δεν αποκλείει πάντως την εμπλοκή τρίτων. “Μπορεί ακόμα και να αισθάνθηκε άσχημα και κατά συνέπεια να έπεσε στο ποτάμι”.

Ο πρώην υπουργός Ghanem υπήρξε ένας απο τους σημαντικότερους υποστηρικτές της κυβέρνησης της Λιβύης υπό το καθεστώς Καντάφι. Διετέλεσε πρόεδρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, καθώς και υπουργός πετρελαίου (2006-2011). Υπό τον Καντάφι έγινε ακόμα και πρωθυπουργός απο τον Μάρτιο 2003 έως τον Μάιο 2006. Μετά τον Μάιο 2011 κατέφυγε στο εξωτερικό. Στη διάρκεια μια συνέντευξης τύπου στην Ρώμη την 1 Ιουνίου 2011, ο Ghanem κατηγόρησε το καθεστώς της Τρίπολης οτι εξασκούσε “απαράδεκτη βία” στον Λιβυκό λαό. “Προσπάθησα να αλλάξω το καθεστώς απο μέσα”, δήλωσε ο πρώην έμπιστος του συνταγματάρχη, “αλλά μετά απο όλη αυτή την αιματοχυσία, δεν ήταν πλέον δυνατόν να συνεργαστώ με τον Καντάφι”.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκθέσεις αυστριακών ανακριτών, ο Ghanem βγήκε το πρωί της Κυριακής απο το σπίτι του στην Βιέννη. Η οικογενειά του ζούσε εδώ και καιρό στην αυστριακή πρωτεύουσα και όταν ήταν ακόμα υπουργός πετρελαίου βρισκόταν συχνά στην Βιέννη για τις διασκέψεις του Opec.
Το πτώμα δεν έμεινε πολλές ώρες στο νερό,  πρόσθεσε ο Hahslinger. Η νεκροψία θα καθορίσει την αιτία τού θανάτου.  

ΠΗΓΗ: Corriere della Sera.it Elmar Burchia 29 aprile 2012
Απόδοση: womaneveryday

Σχολιάστε