Τυνησία: Σημαντικό βήμα το νέο Σύνταγμα

Posted on Δε 3 Φεβ 2014by

tunisia_parliament_jpg_size_xxlarge_letterboxH μικρή Τυνησία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που μετέδωσε τη σπίθα των εξεγέρσεων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή χωρίς να «καεί» από ταραχές και βία, όπως οι γείτονες Λιβύη και Αίγυπτος, ψήφισε τη Δευτέρα νέο Σύνταγμα. Τρία χρόνια μετά την ανατροπή τού επί 23 χρόνια προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, τον Ιανουάριο 2011, και περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαβουλεύσεων, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, η Εθνική Συντακτική Συνέλευση με πλειοψηφία 200 υπέρ, 12 κατά και 4 αποχών, ενέκρινε το δεύτερο Σύνταγμα μετά την ανεξαρτοποίηση από τη Γαλλία το 1956 και το πρώτο δημοκρατικό, όχι μόνο στη χώρα αλλά και «στην ιστορία του αραβικού κόσμου και μάλιστα με ομοφωνία», όπως τονίζει ο γάλλος ιστορικός Πιερ Βερμερέν, ειδικός σε θέματα Μαγκρέμπ (Βορειοδυτικής Αφρικής). Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία της Τυνησίας στους συμβιβασμούς ισλαμιστών και κοσμικών αλλά και στη μη ανάμιξη του στρατού στην πολιτική ζωή. Το μέλος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Αλούκ απεβίωσε την προηγουμένη της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της συμβουλευτικής ΜΚΟ Al Bawsala, Αμίρα Γιαχουάουι: «Ο μόνος λαός που κέρδισε κάτι από όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο ήταν οι τυνήσιοι». Τόσο το συντηρητικό ισλαμικό κόμμα Ennahda, με δύναμη 37% από τις εκλογές Οκτωβρίου 2011, που θέλησε να αποσοβήσει συνέπειες όπως αυτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όσο και η κατακερματισμένη αντιπολίτευση, αποδέχθηκαν συμβιβασμούς για τους οποίους δέχονται επικρίσεις, απέφυγαν όμως τα άκρα και το αδιέξοδο.

Το Σύνταγμα που υπέγραψαν ο πρόεδρος Μονσέφ Μαζρούκι, ο απελθών πρωθυπουργός Αλί Λαραϊέντ και ο πρόεδρος της Συνέλευσης Μουσταφά Μπεν Τζααφάρ, περιλαμβάνει 148 άρθρα. Παρά τις ατέλειές του, θεωρείται ριζοσπαστικό για αραβική ισλαμική χώρα, αφού, μεταξύ άλλων: Παγιώνει την ισονομία και την ισοπολιτεία ανδρών και γυναικών, την εκπροσώπηση των γυναικών και την προστασία τους από τη βία. [Στον πίνακα Γυναίκες στο Κοινοβούλιο του Inter Parliamentary Union, τον Νοέμβριο 2013 το ποσοστό στην Τυνησία είναι 26,7% και η χώρα 39η μεταξύ 188. Η Ελλάδα είναι 64η, με ποσοστό 21%]. Προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, το δικαίωμα πολιτικού ασύλου, την συμμετοχή σε απεργίες και ειρηνικές διαδηλώσεις, την ζωή, την υγεία, την οικογένεια και το περιβάλλον. Εγγυάται ελευθερία συνείδησης, πίστης, γνώμης, σκέψης, έκφρασης, Τύπου και εκδόσεων, πρόσβασης στις πληροφορίες χωρίς λογοκρισία, σύστασης πολιτικών κομμάτων, εκλέγειν στα 18 και εκλέγεσθαι στα 23 και προβλέπει υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι τα 16. Σύμφωνα με τα δύο πρώτα, μη τροποποιήσιμα, άρθρα: «Η Τυνησία είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, θρησκεία της είναι το Ισλάμ, γλώσσα η αραβική και το πολιτικό της σύστημα δημοκρατικό». Επίσης, «είναι ένα αστικό κράτος που βασίζεται στην ιδιότητα του πολίτη, στην βούληση του λαού και στην κυριαρχία του νόμου». Το σύνθημα της χώρας είναι «ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, τάξη».

Θετικές εξελίξεις μετά την ψήφιση

Η πορεία των δύο ετών δεν ήταν αναίμακτη. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η δολοφονία του ηγέτη του αριστερού Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος, Τσοκρί Μπελαΐντ, οδήγησε στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Τον Ιούλιο, με το ίδιο όπλο, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, δολοφονήθηκε ο επίσης αντι-ισλαμιστής, σοσιαλιστής ιδρυτής του Λαϊκού Κινήματος, Μοχάμεντ Μπραχμί. Παρά τις ταραχές, τις παραιτήσεις και τις πολιτικές συγκρούσεις, η Τυνησία προσπέρασε το σκόπελο του φανατισμού και κατάφερε να μην αντικαταστήσει ένα αυταρχικό καθεστώς με ένα άλλο, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στις χώρες της περιοχής. Η πορεία της εγκωμιάστηκε σε όλον τον κόσμο που χαιρέτησε την ψήφιση Συντάγματος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών του πρωθυπουργού Μεχντί Τζομαά, που θα προκηρύξει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2014, πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης 149 βουλευτών και ορκίστηκε την Τετάρτη. Την ίδια ημέρα, οι επικεφαλείς των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων Τυνησίας και Ιράν, υπέγραψαν οικονομική και εμπορική συμφωνία. Η κατά βάση τουριστική οικονομία της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και όπως δήλωσε ο Τζομαά, θα απαιτηθούν μεταρρυθμίσεις και θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης. Η ανεργία πλησιάζει το 16%, οι χρηματοδότες ζητούν περικοπές δαπανών και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο η κυβέρνηση υπαναχώρησε στην αύξηση της φορολόγησης μετά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν την αναγγελία της. Την Πέμπτη, το ΔΝΤ απελευθέρωσε δόση 507 εκατομμυρίων δολαρίων (από την περσινή δανειοδότηση 1,74 δισ.), που καθυστερούσε από τον Σεπτέμβριο επικαλούμενο πολιτική αστάθεια και νομοθετικό αδιέξοδο, δικαιώνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους που θεωρούσαν τις αλματώδεις προόδους της χώρας ικανή συνθήκη για την καταβολή της και παρότι νωρίτερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch είχε προειδοποιήσει οτι:«Οι εκλογές θα δοκιμάσουν τον βαθμό στον οποίο η κοινωνική πόλωση έχει μειώσει μόνιμα την πολιτική σταθερότητα και δεν αποτελούν εγγύηση εναντίον περαιτέρω κοινωνικού και πολιτικού κατακερματισμού»..

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 2.2.2014

Σχολιάστε