Το DieselGate και οι σκιές του

volkswagen-clean-diesel-tdi-familyΗ ελληνική τηλεόραση παρουσιάζει αυτές τις μέρες, το πρόσφατο σκάνδαλο, το επονομαζόμενο #dieselgate, την προσπάθεια δηλαδή του γερμανικού βιομηχανικού κολοσσού Volkswagen να παραπλανήσει και να εξαπατήσει τους καταναλωτές και τις αρχές σχετικά με τις πραγματικές εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων τους.
Κάποιοι παράγοντες σχετικοί με το σκάνδαλο που έχουν υλικές, ηθικές, ακόμα και πολιτικές προεκτάσεις είναι:

* Οι καταναλωτές αγοράζουν οχήματα χαμηλών εκπομπών, είτε για οικονομικούς λόγους ή -όπως ευλπιστούμε- επειδή θέλουν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών, σε λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), στην διάσωση του πλανήτη· είναι δηλαδή περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι.
Τους ξεγέλασαν, τους πρόδωσαν κι αυτοί με την σειρά τους πρόδωσαν τον περιβαλλοντικό σκοπό.

* Οι χώρες και οι αρχές, με πολλή απροθυμία, προσπαθούν να συμβιβάσουν τα κέρδη των βιομηχανιών με τους νόμους σχετικά με τις εκπομπές. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν θεσπίσει κανόνες. Εξαπατήθηκαν.

* Οι περιβαλλοντικές ομάδες και οργανισμοί, που επενδύουν την ασθενική (όχι από δική τους υπαιτιότητα) επιρροή τους και συμβολή στην διάσωση του πλανήτη, ηττήθηκαν, όπως σε πολλές άλλες μάχες τους, στο όνομα του κέρδους. Εμπαίχτηκαν και αγνοήθηκαν και οι νίκες που πέτυχαν με κόπο μηδενίστηκαν.

* Θεωρείται πολύ πιθανό ότι η ίδια η Γερμανία βρίσκεται υπό πίεση (εκβιασμό) από τις ΗΠΑ, προκειμένου να προωθήσει/πιέσει/επιβάλει συγκατάθεση εντός των νομοθετικών σωμάτων της ΕΕ και των κρατών-μελών για να υπογράψουν την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), την πασίγνωστη απειλή για τις οικονομίες, τα δικαιώματα των πολιτών, την δημόσια υγεία κι εντέλει για την δημοκρατία εντός της ΕΕ.

* Ο παλαιός και παραδοσιακός βιομηχανικός γίγαντας της Γερμανίας φέρεται να βρίσκεται υπό «υπαρξιακό» κίνδυνο επειδή εξαιτίας τού σκανδάλου έχασε την αξιοπιστία του, οι μετοχές έπεσαν και υπάρχουν πιθανότητες το εργοστάσιο να πάψει να λειτουργεί και να παράγει. Ειδικευμένοι εργάτες απειλούνται με ανεργία, κι ακόμα χειρότερα, μέσα στο τρέχον οικονομικό κλίμα.
Ο γίγαντας θα επιβιώσει, μπορούμε να στοιχηματίσουμε πολλά λεφτά σ’ αυτό, ο πραγματικός υπεύθυνος -ή εξιλαστήριο θύμα- διευθύνων σύμβουλος, δεν θα … πεινάσει αλλά οι εργάτες θα υποστούν ψυχολογικό εκβιασμό για να «σώσουν τις δουλειές τους» αποδεχόμενοι περικοπές των μισθών τους ή ακόμα και «περιορισμένες και στοχευμένες» απολύσεις.

Αυτό που είναι ειρωνικό αν όχι τραγικό, είναι ότι οι εργαζόμενοι, αναπόφευκτα, συνδέουν τις ζωές τους με την βιομηχανία, τον απάνθρωπο οργανισμό που εξαπάτησε και παρανόμησε και ο οποίος ούτως ή άλλως έχει γιγάντια κέρδη.
Η ανάγκη για δουλειά θα μπορούσε να οδηγήσει οποιονδήποτε εργάτη και εργαζόμενο γενικότερα, να παραβλέψει την συνείδησή του, τις απόψεις και τα ιδανικά του. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος και ο απώτερος σκοπός της (κατασκευασμένης) ανεργίας, μέσα στην ΕΕ και οπουδήποτε αποφασίζει και κυβερνά ο νεο-φιλελευθερισμός.
Άρα, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι διαμαρτύρονται έξω από την Volkswagen, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Wolfsburg είναι τρομοκρατημένοι από τις δυσοίωνες προοπτικές για τον τόπο τους, τις δουλειές ή τις επιχειρήσεις τους.

Η κατάσταση είναι παρόμοια μ’αυτή που ισχύει για τις Σκουριές στην Χαλκιδική, όπου η εξόρυξη χρυσού έχει καταστροφική επίδραση στο περιβάλλον. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι (νομίζουν ότι) υπερασπίζονται τις δουλειές τους ενώ άθελά τους παλεύουν προς όφελος των συμφερόντων της καναδικής εταιρείας και εναντίον του μέλλοντος των παιδιών τους.
Συνείδηση vs Επιβίωση
Άνθρωποι vs Εταιρείες
Δεοντολογία vs Ύλη
Κλίμα vs Απάτη
Αλήθεια vs Ψεύδη
Γη vs Ορυκτά καύσιμα
Περιβάλλον vs Κέρδη
Και ο νικητής είναι…
όποιος ή ό,τι εμείς, οι άνθρωποι αποφασίσουμε.
Οι δικές σας απόψεις;;

ΥΓ: Αφού είχε αναρτηθεί το άρθρο στα αγγλικά, πληροφορίες έδειχναν ότι η απάτη γινόταν με την συγκάλυψη-συνενοχή της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: The World, The People…and the truth

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Δες το κι έτσι..!, Επικαιρότητα, Περιβάλλον and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.