Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάννικα δεν θα τυπώνεται πιά

Posted on Τε 14 Μαρ 2012 by

Title page of the first edition of the Encyclo...Image via Wikipedia

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica, η πιο γνωστή παγκοσμίως έντυπη εγκυκλοπαίδεια, ανακοίνωσε οτι μετά απο 244 , δεν θα εκδίδει πλέον αντίγραφα σε έντυπη μορφή, σύμφωνα με ανάρτηση του Huffington Post.

Σύμφωνα με τους Financial Times επίσης, η έκδοση των 32 τόμων αξίας 1.395 δολλαρίων, που η εταιρία με έδρα στο Σικάγο εξέδωσε το 2010, ήταν η τελευταία της.
Οι επόμενες εκδόσεις θα γίνονται αποκλειστικά online.  

Η αναγγελία ήταν αναμενόμενη, αφού η εξάπλωση του internet, αποδεκάτισε τις πωλήσεις της Μπριτάννικα, απο το ανώτατο των 120 χιλιάδων αντιτύπων που είχαν κυκλοφορήσει το 1990, σε μόνο 8.500 το 2010. 
Η πρώτη έκδοσή της έγινε στην Σκωτία το 1768.

Ο συγγραφέας A.J.Jacobs, που πέρασε ένα χρόνο διαβάζοντας ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια για τις ανάγκες του βιβλίου του The-Know-It-All, δήλωσε στους Financial Times: “Νοιώθω πληγωμένος. Υπήρχε κάτι ιδιαίτερα σταθερό στην έντυπη μορφή και με συνάρπαζε η ιδέα πως όλη η γνώση του κόσμου περιλαμβανόταν σ’ αυτές τις σελίδες”.

Υπερασπιζόμενος την τύχη της εγκυκλοπαίδειας, ο πρόεδρος της εταιρίας Jorge Cauz, εξήγησε οτι η παύση της έντυπης έκδοσής της ήταν ένα απαραίτητο βήμα στην εξέλιξή της. Στην διαδικτυακή μορφή της θα αναμετρηθεί με την Wikipedia η οποία έχει περισσότερα απο 3,7 εκατομμύρια άρθρα, σε σχέση με τα περίπου 120 χιλιάδες άρθρα της Μπριτάννικα. Όμως, σημειώνει ο κ.Cauz, τα άρθρα της έχουν υποβληθεί σε έλεγχο απο επαγγελματίες συντάκτες, γεγονός που την καθιστά πιο αξιόπιστη απο την Wikipedia. 

Σύμφωνα με την Guardian, το DVD της εγκυκλοπαίδειας που περιλαμβάνει δύο ερμηνευτικά λεξικά κι ένα εγκυκλοπαιδικό, πωλείται μέσω Amazon 30 δολλάρια. Επίσης, είναι δυνατή η εγγραφή στην ψηφιακή έκδοσή της που αναβαθμίζεται διαρκώς, με συνδρομή 70 δολλάρια για τους ιδιώτες και για τα πανεπιστήμια με 1 δολλάριο περίπου ανά σπουδαστή.
Όπως δήλωσε ο κ.Cauz, η ψηφιακή βάση δεδομένων είναι πολύ μεγαλύτερη απο όσο μπορεί να μεταφερθεί σε έντυπο και μπορεί να αναθεωρείται ανά πάσα στιγμή.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: womaneveryday  

Σχολιάστε