Θέλεις την δουλειά; Δώσε μου τον κωδικό σου στο Facebook

Posted on Τρ 20 Μαρ 2012 by

Στις ΗΠΑ, είναι συνηθισμένο πλέον στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να έχουν προσωπικές σελίδες.
Οι υπηρεσίες προτιμούν να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή για να γνωρίζουν με ποιόν έχουν να κάνουν.

Facebook logoFacebook logo (Photo credit: Wikipedia)

Η πρόφαση για να πάρουν τον κωδικό στο Facebook, είναι να γνωρίσουν τον υποψήφιο υπάλληλο ‘‘από κοντά’’.
Αυτή η πρακτική που ακολουθείται όχι μόνο απο ιδιωτικές αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες, συναντάται όλο και συχνότερα στις ΗΠΑ. 
Σε όσους ψάχνουν για μια θέση εργασίας, τους ζητείται απο τις εταιρίες να αποκτήσουν πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν στο Twitter, στο Facebook και αλλού για να ανιχνεύσουν “αδυναμίες” του παρελθόντος τους.
Γι’ αυτό το λόγο, αρκετοί απ’ όσους ψάχνουν για δουλειά, κάνουν το προφίλ τους μη προσβάσιμο σε όλους. Έτσι παρακάμπτουν την πρόταση της εταιρίας και την ”ανήθικη πρόταση”.
«Είναι σαν να ζητάς απο κάποιον τα κλειδιά του σπιτιού του. Μια ωραιότατη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής,» δηλώνει καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο George Washington.
Αυτή είναι η αιτία που πολλές εταιρίες ζητούν απο τους υποψήφιους να συνδεθούν απο υπολογιστή της εταιρίας και να κάνουν αίτηση φιλίας στον ίδιο τον διευθυντή.
Φυσικά μπορεί κάποιος να αρνηθεί αλλά έτσι θα θεωρηθεί οτι έχει κάτι να κρύψει. Αρκετοί ερευνητές συμβουλεύουν τους υποψήφιους για θέσεις εργασίας, να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για να “καθαρίσει” το προφίλ τους πριν αναζητήσουν δουλειά.

Τώρα πιά, στις εταιρίες εύρεσης προσωπικού δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καλέσουν όποιον έχει στείλει βιογραφικό και επιλέγουν με βάση πληροφορίες που φαινομενικά είναι απρόσιτες στο κοινό και περιλαμβάνονται στα προφίλ των υποψηφίων, χάρη σε καινούργια λογισμικά.
Εφαρμογές όπως το BeKnown, επιτρέπουν την πρόσβαση σε προσωπικές σελίδες-πάντα αν ο υποψήφιος το επιτρέψει-απλά και μόνο για να αποφύγουν την ερώτηση: μου δίνεις τον κωδικό σου; Υπάρχουν μερικά ακόμα σημαντικά νομικά προβλήματα. Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η αποκάλυψη των κωδικών σε τρίτους. Μα όπως εξήγησε το υπουργείο δικαιοσύνης, δεν έχει γίνει δίωξη για καμμία τέτοια παράβαση.

Απόδοση:womaneveryday

1 Response to Θέλεις την δουλειά; Δώσε μου τον κωδικό σου στο Facebook

Comments are closed.