ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ: Στην περίπτωση του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κανένας να μας διασώσει

Posted on Δε 11 Νοε 2013by

Οι ντόπιοι όπου γης που αντιστέκονται στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων ηγούνται στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

noam chomsky in canada«Καναδάς και ΗΠΑ είναι αφιερωμένοι στην προσπάθεια να εξάγουν κάθε σταγόνα υδρογονανθράκων απ’ όλη τη γη. Ο Καναδάς είναι, επίσης, αφιερωμένος στην καταστροφή άλλων χωρών με τις εξορυκτικές επιχειρήσεις του σε όλον τον κόσμο. Κινητήρια δύναμη είναι προφανώς το οικονομικό μοντέλο που βάζει πολλά δολάρια στις τσέπες των ανθρώπων οι οποίοι σχεδιάζουν και ελέγχουν την κοινωνία». Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε ο Νόαμ Τσόμσκι στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μόντρεαλ πριν μια εβδομάδα, καθώς παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογράφο του «Guardian» και σε καναδικό ραδιοφωνικό σταθμό, στις οποίες άσκησε κριτική στις ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

«Η βιασύνη του Καναδά να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά πεδία και τα αποθέματα φυσικού αερίου, θα καταστρέψει το περιβάλλον. Είναι σαν να παίρνεις κάθε σταγόνα υδρογονάνθρακα από το έδαφος, είτε πρόκειται για φυσικό αέριο στο Νιου Μπρούνσβικ ή για πισσώδη άμμο στην Αλμπέρτα και να προσπαθείς να καταστρέψεις το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς καν να αναρωτιέσαι για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος ως αποτέλεσμα», είπε ο αμερικανός γλωσσολόγος και συγγραφέας. «Όμως οι αυτόχθονες του Καναδά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων, ηγούνται στη μάχη για την κλιματική αλλαγή», συνέχισε, αναφερόμενος στην αντίσταση των ιθαγενών καναδών και εκφράζοντας ανησυχία για την εισβολή βαριά οπλισμένων αστυνομικών στον καταυλισμό κατοίκων του Νιου Μπρούνσβικ. «Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός οτι οι αποκαλούμενοι «λιγότερο προηγμένοι» άνθρωποι, είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τον ηγετικό ρόλο στην προστασία όλων μας, ενώ οι πλουσιότεροι και οι ισχυρότεροι απ’ όλους, είναι εκείνοι που προσπαθούν να οδηγήσουν την κοινωνία στην καταστροφή». Διατύπωσε την άποψη οτι οι προοδευτικοί «θα πρέπει να εργαστούν για την κλιματική αλλαγή στα πλαίσια των προσπαθειών τους για οργάνωση», αλλά με τρόπο που να δίνει έμφαση στο πώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να βελτιώσει και όχι να χειροτερέψει τις ζωές των ανθρώπων. «Εάν πρόκειται για προφητεία καταστροφής, θα αμβλύνει τις αντιδράσεις -εγώ ο ίδιος θα απολαύσω ένα-δυο χρόνια ακόμα όσο υπάρχει ευκαιρία. Όμως, ως επίκληση για δράση, θα πρέπει να ενεργοποιεί. Όπως, για παράδειγμα: θέλετε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή;» Υποστήριξε τις αρχές του κινήματος «απο-ανάπτυξης» που στοχεύει στη χαλιναγώγηση της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης και επικαλέστηκε τις μαζικές μεταφορές, τις τοπικές καλλιέργειες και τη βελτίωση της ενεργειακής επάρκειας, ως χρήσιμες μορφές ανάπτυξης που μπορούν να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Ως «μείζον ζήτημα» πίσω από την κλιματική αλλαγή, ο Τσόμσκι εντόπισε τις ανεπάρκειες του συστήματος της αγοράς. «Οι αγορές είναι θανάσιμες, μόνο και μόνο επειδή αγνοούν τις επιδράσεις προς τα έξω, τις επιπτώσεις των συναλλαγών τους στο περιβάλλον», είπε. «Όταν στρέφεται στην παραγωγή ενέργειας, στις συναλλαγές της αγοράς, κάθε συμμετέχων αναρωτιέται: Τί μπορώ να κερδίσω απ’ αυτό; Δεν σκέφτεται ποιο είναι το κόστος για τους άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος για τους άλλους είναι η καταστροφή τους περιβάλλοντος. Άρα, οι επιδράσεις προς τα έξω, δεν είναι ασήμαντες.» Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, οι τράπεζες μπορούσαν «να ξεχάσουν την πίστη στις αγορές, να σπεύσουν γονυπετείς στην κυβέρνηση και να ζητήσουν διάσωση. Στην περίπτωση του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κανένας να μας διασώσει».

«Όχι πλέον αδρανείς»

Η εκμετάλλευση του αργού πετρελαίου από τις αχανείς πισσώδεις εκτάσεις στην Αλμπέρτα του Καναδά, περιλαμβάνουν την εκσκαφή, τη μεταφορά και το διαχωρισμό του καυσίμου που υπάρχει σε παχύρρευστη μορφή αναμεμειγμένη με άμμο. Τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, που αποτελούν τη σοβαρότερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προγραμματίζονται για τεράστια εκμετάλλευση, παρά τις διεθνείς επικρίσεις και διαμαρτυρίες. Τα συνολικά αποθέματά του σε αργό πετρέλαιο -περιλαμβανομένων των εδαφών πίσσας τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια βαρέλια- τοποθετούν τον Καναδά στην τρίτη θέση παγκοσμίως μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Οι καταστροφικές για το περιβάλλον εξόρυξη, μεταφορά και καύση, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δοκιμές για τον εντοπισμό και την άντληση των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου (φυσικού αερίου εντός σχιστολιθικών γεωλογικών σχηματισμών), που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του Καναδά και απειλούν το περιβάλλον παγκοσμίως.

Idle No MoreIdle No More (Photo credit: dkantoro)

Η κοινότητα Πρώτο Έθνος γηγενών Ελσιπογκτόγκ και Μίκμακ συνεχίζει επί μήνες τις διαμαρτυρίες εναντίον των ερευνών για το αέριο στην επαρχία του Νιου Μπρούνσβικ. Στις αρχές Οκτωβρίου εκδόθηκε διαταγή που απαγόρευε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις τής -αμερικανικών συμφερόντων- εταιρίας SWN Resources Canada και κορυφώθηκε με την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, τη σύγκρουση με τους διαμαρτυρόμενους και τη σύλληψη 40 ατόμων, στις 17 Οκτωβρίου. Οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες αποτελούν συνέχεια του κινήματος «Όχι Πλέον Αδρανείς» [Idle No More (βλ. http://www.idlenomore.ca)] το οποίο καλεί σε «ειρηνική επανάσταση», στην προστασία της πατρογονικής γης και σε εναντίωση στις αποικιοκρατικές πολιτικές. Δραστηριοποιήθηκε στα τέλη 2012 ως αντίδραση σε «πολυνόμους» που καταργούσαν περιβαλλοντικές προστασίες και προωθούσαν την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών σε εδάφη αυτοχθόνων πληθυσμών.

Τα δύο άκρα του Καναδά

Η κυβέρνηση Χάρπερ, από το 2008, επιχειρεί να εμποδίσει τους κρατικά χρηματοδοτούμενους επιστήμονες να συνεργάζονται, να ανταλλάζουν και να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες για την κλιματική αλλαγή, την αλιεία και οτιδήποτε σχετίζεται με τα εδάφη της Αλμπέρτα και τον αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό Keystone XL. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης, μοιάζει να είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων στα πετρελαϊκά εδάφη, ακόμα και με απόκρυψη των προβλημάτων ρύπανσης και με απομόνωση ερευνητών και επιστημόνων», σύμφωνα με τους «New York Times». Επιπλέον, πιέζει τις ΗΠΑ για την έγκριση της διέλευσης του Keystone XL που θα μεταφέρει το αργό πετρέλαιο από την Αλμπέρτα σε διυλιστήρια στο Τέξας και στον Κόλπο του Μεξικού, απ’ όπου θα φορτώνεται προς εξαγωγή. Ωστόσο, ένα ευρύ περιβαλλοντικό και πολιτικό κίνημα υποστηρίζει οτι ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να «ορθώσει το ανάστημά του» στα πετρελαϊκά συμφέροντα. tarsandsΑλλά και ο αρχηγός των φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό, έχει υποστηρίξει δημοσίως την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών εδαφών και τον αγωγό Keystone XL, ενώ παράλληλα «προσπαθεί να παρουσιάσει τους φιλελεύθερους ως το κόμμα που μπορεί να γεφυρώσει τα δύο άκρα -την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων με το διάλογο για την κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Νομπελίστες εναντίον ορυκτών καυσιμών

Ο Καναδάς, που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,  αποσύρθηκε τον Δεκέμβριο 2012 από τις δεσμεύσεις της 2ης περιόδου (2013-2020) του Πρωτοκόλλου του Κιότο του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών, επικαλούμενος το κόστος για τους πολίτες του. Όπως αποδεικνύεται, η «προστασία» αφορούσε στο κόστος που θα υφίσταντο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων και η καναδικών συμφερόντων κατασκευάστρια του αγωγού, Trans Canada. Εξακολουθεί, ωστόσο, να υποχρεούται σε μείωση των εκπομπών κατά 17% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2020, όπως και οι ΗΠΑ, από τα οποία έχει επιτύχει μόνο 4,8% μέχρι το 2011, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Καναδά 2013-2016 που δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου. Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, 21 Νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και ο νοτιοαφρικανός  αρχιεπίσκοπος, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντέσμοντ Τούτου, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει νομοθεσία με την οποία το πετρέλαιο από τα πισσώδη εδάφη θα χαρακτηρίζεται περισσότερο ρυπογόνο από τις συμβατικές μορφές αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με το Reuters, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα σχετικού νόμου επειδή «η εξόρυξη μη συμβατικών καυσίμων -όπως τα πετρελαϊκά εδάφη και το σχιστολιθικό αέριο- έχουν ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες στην κλιματική αλλαγή». Η ΕΕ έχει μεν εγκρίνει  απο το 2009 την -αόριστη- Οδηγία Πετρελαϊκής Ποιότητας με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων από καύσιμα μεταφορών κατά 6% μέχρι το 2020, ωστόσο ο Καναδάς ασκεί πιέσεις επειδή «κάνει διάκριση εις βάρος του καναδικού πετρελαίου». Η κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης Τζόντι Γουίλιαμς δήλωσε οτι η κλιματική προστασία «οπωσδήποτε επηρεάζει την πιθανότητα να δημιουργήσουμε έναν ειρηνικό κόσμο».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 10.11.2013

Σχολιάστε