Πώς να βγάλετε από την ζωή σας τους αρνητικούς ανθρώπους

«Μείνε μακριά από ανθρώπους που προσπαθούν να υποτιμήσουν τις φιλοδοξίες σου. Οι μικροί άνθρωποι το κάνουν αυτό αλλά οι πραγματικά σπουδαίοι, σε κάνουν να νοιώθεις πως κι εσύ μπορείς να γίνεις σπουδαίος.» Mark Twain

Πρώτον, το άτομο που παραπονιέται και απορρίπτει τα προβλήματά του επάνω σου αλλά δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει την κατάστασή του, είναι ένα τοξικό άτομο. Κάποιος που δεν είναι υποστηρικτικός. Κάποιος που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημά για τον εαυτό σου. Κάποιος που  καταρρίπτει τις λαμπρές ιδέες σου, τους στόχους σου ή τις τολμηρές (και παρακινδυνευμένες) αποφάσεις. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι συνήθως σε μια φάση της ζωής τους όπου δεν είναι δεκτικοί σε εποικοδομητική γνώμη ή αλλαγή, οπότε και έχουν κολλήσει στην τρέχουσα κατάστασή τους και δεν έχουν την διορατικότητα να δουν πέρα από τους δικούς τους αγώνες.
Δεύτερον, το άρθρο δεν έχει πρόθεση να δώσει μια αρνητική εικόνα των τοξικών ανθρώπων. Σκοπός του άρθρου είναι να βεβαιωθείτε οτι η αρνητικότητά τους δεν έχει επιπτώσεις στην δική σας ζωή.

  • Γιατί είναι σημαντικό να αποτοξινώσετε την ζωή σας από αρνητικούς ανθρώπους:
    Οι αρνητικοί άνθρωποι σας καθυστερούν από την επίτευξη των στόχων σας. Αυτό σας αποθαρρύνει από τις φιλοδοξίες σας ή από το κυνήγι των ονείρων σας θέτοντας σε αμφισβήτηση αυτό που κάνετε και φυτεύοντας αμφιβολίες στο κεφάλι σας.
  • Η αρνητική ενέργεια από τους τοξικούς ανθρώπους, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς σας, για να μην αναφέρουμε το άγχος και την ανησυχία.
  • Χρειάζεται να δημιουργήσετε χώρο για να συμβούν θετικές αλλαγές. Μένοντας σε τοξικές σχέσεις με ανθρώπους και επιτρέποντας στην αρνητική τους ενέργεια να εισβάλει στην ζωή σας, θα σας εμποδίσει στην εκδήλωση ευκαιριών για επιτυχία. Επίσης, απελευθερώνοντας αρνητικούς ανθρώπους, δημιουργεί χώρο για να εισέλθουν θετικοί άνθρωποι που θα σας ενθαρρύνουν, θα σας υποστηρίξουν και θα σας βοηθήσουν  να αναπτυχθείτε ως άτομο.

Πώς να αποτοξινώσετε την ζωή σας  από αρνητικούς ανθρώπους: 

Βήμα 1: Αποφασίστε οτι σας αξίζει

  • Χρειάζεστε να νοιώθετε οτι σας αξίζει να επιτυγχάνετε τους στόχους σας και να γίνεστε το άτομο που θέλετε να είστε. Αφήνοντας κάθε αρνητισμό στην ζωή σας, θα σας βοηθήσει να φθάσετε στον στόχο συντομότερα. 
  • Αναρωτιέστε πώς θα συνειδητοποιήσετε οτι το αξίζετε. Απλώς κάνετε την επιλογή και αποφασίζετε οτι είναι ώρα να δεσμευτείτει στον εαυτό σας, στους στόχους σας και στα όνειρά σας και οτι δεν θα επιτρέψετε σε κανέναν να θα καθυστερήσει. 
  • Σκεφτείτε τις αρνητικές παρενέργειες της παραμονής σας σε τέτοιες σχέσεις. Αναρωτηθείτε:
    Ποιά επίδραση έχουν αυτές οι σχέσεις στην ζωή μου;

    Ποιοί είναι οι στόχοι μου και πόσο πολύ θέλω να τους επιτύχω; 
    Αυτοί οι άνθρωποι, υποστηρίζουν τους στόχους μου ή με καθυστερούν;  

Βήμα 2: Εντοπίστε τους τοξικούς ανθρώπους 

  • Οι τοξικοί άνθρωποι σας κάνουν να νοιώθετε χειρότερα από πριν αρχίσετε να μιλάτε μαζί τους. Μειώνουν το επίπεδο ενέργειάς σας. Σας κάνουν να νιώθετε τρακαρισμένοι. Παρατηρείστε πώς αισθάνεται το σώμα σας αφού έχετε μιλήσει μαζί τους, ιδιαίτερα το στήθος και το στομάχι σας είναι περιοχές όπου οι περισσότεροι από μας μεταφέρουμε το άγχος και την ανησυχία.
  • Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που μοιράζεται μαζί σου τους αγώνες και τις προκλήσεις και σε κάποιον που μονίμως παραπονιέται.
  • Οι τοξικοί άνθρωποι καταρρίπτουν τις ιδέες σας. Πάντοτε αμφισβητούν όσα κάνετε. Μπορεί να λάνε κάτι σαν: “Ίσως να μην πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα επειδή έχεις αρκετή επαγγελματική ασφάλεια εδώ. Και τι θα κάνεις με τα πλεονεκτήματα; Ή με την σύνταξή σου;” Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο και μερικές φορές ανεπαίσθητο και δύσκολο να αναγνωριστεί. Ακόμα κι αν ακούγεται σαν να σας δίνουν συμβουλές, στο τέλος σας βάζουν αμφιβολίες επειδή οι πράξεις σας μπορεί να φέρνουν στην επιφάνεια τους δικούς τους φόβους και ανασφάλειες.
  • Οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να εμπίπτουν στο φάσμα του να αποστραγγίζουν διακριτικά κάθε τι τοξικό και δηλητηριώδες από το περιβάλλον. Ακόμα κι αν εμπίπτουν στο λιγότερο σοβαρό άκρο του φάσματος, είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε και να λειτουργήσετε στην κατεύθυνση να τους αφήσετε, καθώς και πάλι θα σας επηρεάζουν αρνητικά.

Βήμα 3: Απελευθερώστε τους

  • Απλώς ξεκινήστε. Χρησιμοποιείστε οποιαδήποτε μέθοδο νομίζετε κατάλληλη. Αποφύγετέ τους. Μην απαντάτε στα τηλεφωνήματά τους. Ζητήστε συγγνώμη που είστε απόμακροι αλλά να γνωρίζετε οτι δεν χρειάζεται να εξηγείτε ή να απολογείστε για τις πράξεις σας.
  • Αποφύγετε τις εξηγήσεις γιατί πιθανότατα είναι σε κατάσταση όπου δεν είναι ανοιχτοί  στο να ακούσουν. Ίσως πάρουν προσωπικά  το οτι τους αφήνετε και πιθανόν να αμυνθούν εάν προσπαθήσετε να δικαιολογηθείτε.
  • Κάνετέ το χάρη και με αγάπη. Απομακρύνετέ τους με αγάπη και ευχές. Μείνετε ανοικτοί στην πιθανότητα αν και όταν είναι έτοιμοι να αλλάξουν και να είναι πιο θετικοί και υποστηρικτικοί, τότε να είστε ανοικτοί στην αναθέρμανση της σχέσης.  

Βήμα 4: Μην νοιώθετε ένοχοι

  • Και πάλι, το αξίζετε. Πρέπει να είστε ο καλύτερός σας φίλος. Εάν δεν αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας και της ευημερίας σας, κανένας δεν θα το κάνει για σας!
  • Δεν τους εγκαταλείπετε ακόμα κι αν αισθάνεστε έτσι. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους να εγκαταλείπεις κάποιον και να τον απελευθερώνεις ώστε να βρει τον δρόμο του. Εάν έχετε προσπαθήσει να τους δώσετε συμβουλές και ενθάρρυνση και δεν συνέβη τίποτα, τότε καμμία ποσότητα σοφών λέξεών σας δεν θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους.
  •  Δεν είναι υποχρέωσή σας να κρατάτε τέτοιους ανθρώπους στην ζωή σας, ανεξάρτητα από την σχέση. Ανεξαρτήτως αιτίας, οι άνθρωποι ωριμάζουν και αλλάζουν και είναι φυσικό οι σχέσεις να εξελίσσονται ή να διαλύονται.

Βήμα 5: Υποδεχθείτε την θετικότητα!

Περιβάλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους. Αυτοί είναι άνθρωποι που:

  • Υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες σας.
  • Ενθαρρύνουν τις ιδέες σας ανεξαρτήτων πόσο τρομακτικές, ριψοκίνδυνες ή αμφιβόλου αποτελέσματος μπορεί να είναι, επειδή ξέρουν πόσο σημαντικές είναι για σας.
  • Στοχεύουν σε μεγάλα πράγματα. Είναι άνθρωποι που θαυμάζετε επειδή πιστεύετε οτι αρπάζουν την ζωή!

Το αξίζετε και μπορείτε να το κάνετε. Αρχίζει με την πρόθεση να αλλάξετε την ζωή σας και με δέσμευση στον εαυτό σας.

Written by
ΠΗΓΗ: Pick The Brain
Απόδοση: womaneveryday

 

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επιστήμη and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Πώς να βγάλετε από την ζωή σας τους αρνητικούς ανθρώπους

  1. andreas says:

    I agree totaly with this, sometimes we must see far because in a healhty work it’s be better for sure.

  2. fantra13 says:

    Υπέροχο άρθρο και με πετυχαίνει σε μια περίοδο που αναρωτιέμαι πολύ, τόσο για τον εαυτό μου κι αυτό που εκπέμπω, όσο και για τους ανθρώπους γύρω μου και τι μου μεταδίδουν αυτοί. Ευχαριστούμε για το ανέβασμα! 😉

    • Η πίστη και η ενθάρρυνση είναι καύσιμο στο όχημα προς την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Ευχαριστώ!

  3. Dimi says:

    Ειδικά σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας πρέπει πραγματικά να διωχνουμε αυτούς τους αρνητικούς ανθρώπους πολύ καλό άρθρο ,,,,!!!!

  4. melita says:

    Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα.
    Διάβασα με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο post σου , γιατί πριν από λίγο χρονικό διάστημα απομάκρυνα από τη ζωή μου ένα άτομο που μου έκανε “κακό” με την αρνητικότητα και τις ανασφάλειες που είχε. Αν και το πρώτο διάστημα είχα αμφιβολίες και ταλαντεύτηκα για αυτό που έκανα, τώρα μπορώ να σου πω ότι έχω βρει τη γαλήνη και την ηρεμία που θα έπρεπε ο καθένας να έχει.
    Πολύ καλή ανάρτηση.

    • Πραγματικά δύσκολη απόφαση. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

    • rania says:

      Ti kaneis otan pragmatika den gnwrizeis pws se vlepoun oi alloi? An parolo pou se sthrizoun k genikes grammes den se ephreazoun arnhtika omws den katavaloun k kapoia prospatheia gia ousiastikh suzhthsh wste na se empneusoun k na se pane ena vhma parapera? K an mas ephreazoun, mhpws emeis tous afhnoume? mhpws den exoume thn dunamh na poume ftanei, ws ekei? Mhpws perimenoume para polla apo tous allous? Giati kotame ti mporoun oi alloi na mas prosferoun k oxi pws mporoume na dwsoume emeis w8hsh ston eauto mas? Mhpws den kseroume apo pou na arxisoume? K an den einai autoi to provlhma alla to oti den exoume idea pws na kunhghsoume ta oneira mas etsi wste na exoume apotelesma? An h allagh den prepei na er8ei apo tous gurw mas alla apo mesa mas pros ta eksw? An prosarmozomaste k sumvivazomaste se kati k auto tous dinei to panw xeri? An apo mono tou to gegonos auto mas rixnei? Akomh k an me to na tous kratame sth zwh mas, tous dinoume tosh megalh dunamh, giati spatalame tosh energeia sto na vroume ti kanoun ekeinoi se emas k oxi sto ti mporoume na kanoume emeis gia emas. An h lush einai apla na dunamwseis… an de thes na kopseis to sxoini apla na to makruneis?einai adunamia auto? h apla h anagnwrish oti esu exeis thema?

      • Σε οποιουδήποτε είδους σχέση είμαστε εμείς οι ίδιοι που βάζουμε τα όρια-όπως τα αντιλαμβανόμαστε σε κάθε περίοδο της ζωής μας. Ευχαριστώ για το σχόλιο! (Τα greeklish με βασανίζουν…)

Comments are closed.