΄Εκανες την αυτοκριτική σου σήμερα;

Είναι μέρες τώρα που τριγυρνάει αυτή η σκέψη στο μυαλό μου.
“Κάνω την αυτοκριτική μου”. Θέλω να ελπίζω οτι σαν πρακτική την εφαρμόζω τόσο τακτικά  όσο χρειάζεται για να γίνομαι ένας όλο και καλύτερος άνθρωπος-με στόχο πάντα την τελειότητα ασφαλώς!
Αναρωτιέμαι παραδείγματος χάριν μετά την επιστροφή μου στο σπίτι: έκανα καλά που είπα τον συνάδελφο “μαλάκα” ή μήπως η αρχική μου παρόρμηση να του τσακίσω το δεξί καλάμι με τη μύτη της γόβας και να του λιώσω το αριστερό κουντεπιέ με το τακούνι ήταν σωστότερη και αδίκως την καταπίεσα;
Προβληματίζομαι έντονα μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι ο ντιλιβεράς και μετά απο μία αλμυρή και μία γλυκιά κρέπα έχω ήδη γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος.
Ο άνθρωπος που δεν κάνει την αυτοκριτική του, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, είναι καταδικασμένος να παραμείνει στις κατώτατες βαθμίδες τής τροφικής αλυσίδας, να μην τρώγεται δηλαδή με τίποτα.

Προσωπικά αυτοϋποχρεώνομαι να κάνω το χαμάλη σε τακτά χρονικά διαστήματα, βάζοντας στη ζυγαριά τις πράξεις μου για να κριθούν με βάση το προσωπικό μου σύστημα δικαιοσύνης. Δεν χρησιμοποιώ τον όρο τυχαία αντί τού “νομικού συστήματος”. ΄Αλλο νόμος, άλλο δικαιοσύνη. (Τι στο καλό, κάτι έχω μάθει ελληνοπούλα πράμα!)
Δεν χρειάζομαι μάρτυρες, ενόρκους, δικαστές που να μεροληπτούν. Δεν τους λαμβάνω υπόψιν.
Ο καθένας θα κατέθετε την άποψή του, υπαγορευμένη απο το δικό του σύστημα αξιών, τις αντιλήψεις και τις ιδέες του. Για αυτοκριτική μιλάμε, όχι για αποχώρηση απ’ το big brother!
Γιατί στήνω δικαστήριο; Αγνοώ την ανάγκη που υπαγορεύει να υπάρξει μία απόφαση.
΄Η μάλλον βλέπω δεκάδες αιτίες να πετάνε σα λυσσασμένα twitters πάνω απο το κεφάλι μου.
Θέλω να κουνήσω τα χέρια μου για να φύγουν, αφού-παρ’ οτι ενοχλητικότατα τα τσίριτσίρι τους-δεν είμαι τύπος που τραυματίζει ή σκοτώνει πουλάκια.
Μήπως επείγομαι να δώσω το απόφθεγμα για την επιτύμβια στήλη μου; Ελπίζω πως θα είναι αχρείαστο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις ενοχλήσεις που νοιώθω τελευταία-τίποτα ψυχοσωματικά θα είναι.
Θα με προξενέψουν στο γαμπρό; Απο πότε προτιμώνται οι νοήμονες και σκεπτόμενες για νύφες;
Μήπως φοβάμαι πως αν δεν κάνω επειγόντως την αυτοκριτική μου θα γίνω εντέλει κατάλληλη νύφη για προξενειό;

Θα μου βάλει βαθμό ο δάσκαλος;
Θα μου δώσουν αύξηση στη δουλειά;
Θα πάρω μέρος στα καλλιστεία, σε talent show, σε διαγωνισμό γνώσεων;
Θα με φιλήσει η μανούλα και θα μου χαϊδέψει το κεφαλάκι ο μπαμπάς;
Θα κερδίσω τον πρώτο αριθμό τού λαχείου;
Κι όμως κάνω αυτοκριτική! Την κουλότερη των κρίσεων. Εκείνη που στέκεσαι απέναντί σου με το-δεύτερο-δάχτυλο προτεταμένο και κάνεις ερωτήσεις και παρατηρήσεις τόσο αδιάκριτες που αν μου τις έκανε οποιοσδήποτε θα πρότεινα το τρίτο δάχτυλο.

Ωστόσο η αυτοκριτική θεωρείται μια θεάρεστη διαδικασία την οποία υποστηρίζει, εμψυχώνει και ενθαρρύνει η κουλτούρα μας-εκτός αν είσαι πολιτικός στην Ελλάδα.
Δύο άνθρωποι στην συσκευσία τού ενός-του εαυτού μας-που κατά κανόνα αγαπιούνται μεταξύ τους κι ωστόσο στήνουν λαϊκό δικαστήριο και ο ένας τον άλλον στον τοίχο, με απώτερο σκοπό την αυτοβελτίωση-που λέγαμε σε προηγούμενο τεύχος! 
Αξιοσέβαστη διαδικασία στη σύλληψή της αν έμενε στο επίπεδο “γίνομαι όλο και καλύτερος άνθρωπος”.


Ο πολιτισμός μας ωστόσο, έχει φροντίσει να γεμίζει τους ευαίσθητους ανθρώπους με ενοχές και τους αναίσθητους με λεφτά-αλλά αυτό δεν θα το εξετάσουμε στο παρόν πόνημα. Δεδομένου οτι η αυτοκριτική είναι κατά βάσιν πράξη αγάπης, ας την διατηρήσουμε εκεί. Στην αγάπη, για εμάς τους ίδιους.

Ούτε η οικογένεια, ούτε οι φίλοι, ούτε-πολύ περισσότερο-η κοινωνία είναι ή πρέπει να είναι παρόντες στη διάρκειά της συνδιαλλαγής με τον εαυτό μας. 

΄Οπως έχει γράψει ο Σάρτρ: Είμαι προικισμένος για την αυτοκριτική, φτάνει να μη θελήσει κανείς να μου την επιβάλει.

Σχολιάστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s