Inside Out Book Tag – Περί … ορέξεως, βιβλίων και ανάγνωσης

insideoutbooktagΌταν καταστάσεις, γεγονότα, σκέψεις και συναισθήματα συσσωρεύονται, απειλούν να γίνουν άμορφη μάζα και να εκτροχιάσουν την ικανότητα για συνθετική και αναλυτική σκέψη.
Αυτό περιγράφει μια χαρά τις τελευταίες εβδομάδες για μένα.

Επειδή έχω δυσανεξία σε ό,τι απειλεί την ψυχραιμία, την νηφαλιότητα και την κρίση μου (μπορώ πάντα να τα διαταράξω μόνη μου), συχνά αναζητώ εκτόνωση και διέξοδο.
Το γράψιμο είναι ιδανική συνταγή.

Ωστόσο, η «αγία» πρωτογενής δημιουργία μού φαίνεται ανεπαρκής.
Τα γεγονότα στην χώρα μας κυνηγούν το μυαλό και το υποχρεώνουν σε συλλογισμούς, προγραμματισμούς, υποθέσεις και συμπεράσματα που δεν τα προλαβαίνει ούτε πληκτρολόγιο, ούτε μολύβι.

Το γράψιμο μοιάζει περίπλοκη διαδικασία στις τρέχουσες συνθήκες, επειδή άλλο ξεκινάω να γράψω κι αλλού καταλήγω, ενώ τα … χιλιόμετρα διαβάσματος που συνήθιζα, γίνονται ξαφνικά εξουθενωτικά λόγω διάσπασης.
Με την τηλεόραση στο άλλο δωμάτιο, κολημμένη στις ενημερωτικές εκπομπές (της ΕΡΤ που δικαιώνει ευχάριστα οφείλω να πω), την ένταση στο 30, και με δύο pc πάνω στο γραφείο, με ανοιχτά 15 «παράθυρα» για να μην χάσω οξεία, δεν είναι εύκολη η συγκέντρωση. 

Για να εκτονώσω τον συσσωρευμένο «ατμό» που θολώνει το πεδίο, για να λαδώσω τα γρανάζια του μυαλού και για να κατεβάσω στροφές για λίγες ώρες, αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόταση της καλής συναδέλφου Φανής (Της Φανής της φάνηκε ωραίο) και να απαντήσω σε ερωτήσεις περί προσωπικών βιβλιο-συνηθειών.
Την ευχαριστώ και από εδώ που με συμπεριέλαβε στο Inside Out Book Tag, το οποίο δεν ξέρω πού χρησιμεύει και πώς θα αξιοποιηθεί, έχει πάντως ενδιαφέροντα στόχο δηλαδή το βιβλίο -γενικώς- και τις συνήθειες όσων συμμετέχουν. 

Απαντώ λοιπόν στις προτάσεις-ερωτήσεις όπως τις δίνει και η Φανή. 

Παρουσίαση/Περίληψη στο οπισθόφυλλο των βιβλίων

Γι’ αυτό είναι εκεί, για να τις διαβάζουμε. Όταν ο τίτλος ή ο συγγραφέας άγνωστου έργου με κάνει να πάρω το βιβλίο στα χέρια, η επόμενη κίνηση είναι να το … τουμπάρω.
Αν όσα γράφονται είναι απογοητευτικά, του είδους «άλλο νόμιζα, άλλο είναι» λήγει η … γνωριμία.
Ανάλογα με το βαθμό που δικαιώνουν προσδοκίες και απαιτήσεις, η επόμενη κίνηση είναι το άνοιγμα σε τυχαίες σελίδες ή …
-κι εδώ απαντώ στο: 

Προτρέχεις ποτέ στην ανάγνωση; Έχεις διαβάσει το τέλος ενός βιβλίου πριν την ώρα του; 

… ακόμα και στο τέλος.
Αυτό το κάνω με την σχετική βεβαιότητα (και ελπίδα) ότι στις λίγες προτάσεις δεν περιλαμβάνεται κάτι που θα μου αποκαλύψει πάρα πολλά και με την περιέργεια αν θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει λόγους για να αποκτήσω/διαβάσω το βιβλίο.
Διευκρινίζω όμως ότι δεν κάνω ζαβολιές, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα ή είδος με αγωνία, δράση και περιπέτεια -που μου αρέσουν. 

Νέο βιβλίο: σε τι μορφή το προτιμάς; audio-book, e-book, paperback ή hardback; 

Παραδόξως, ενώ διαβάζω δεκάδες άρθρα και αναρτήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο και μάλιστα με την μέθοδο «λίγο απ’ το καθένα ταυτοχρόνως και όλα μαζί», όταν πρόκειται για εκτεταμένο κείμενο στο οποίο θέλω να δώσω περισσότερη προσοχή και συγκέντρωση, το τυπώνω.
Τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή, θεωρώ απίθανο να θελήσω ή να καταφέρω να διαβάσω ολόκληρο βιβλίο σε μια οθόνη.
Θα το τυπώσω και θα πάει χαμένη η οικολογική προσέγγιση των e-books.
Επιπλέον, «παλιά», όταν μπορούσα να αγοράζω καινούργια βιβλία, απολάμβανα την μυρωδιά του χαρτιού, του καινούργιου βιβλίου, το να γίνεται (υλική) ιδιοκτησία μου και στην συνέχεια να περνάει στο μυαλό, πολύ συχνά και στην καρδιά και να αποκτά θέση στην βιβλιοθήκη.
Για τα audio-books δεν έχω άποψη. Μοιάζει ενδιαφέρον «να μην κάνω τίποτα εκτός απ’ το να ακούω και να απολαμβάνω ή να μαθαίνω» και ίσως να το προτιμήσω αν το βρω, αντί της μουσικής στα ακουστικά.
Όσο για το δέσιμο, το θεωρώ δευτερεύον. Ωστόσο τα χαρτόδετα έχουν πλεονέκτημα βάρους και προσφέρονται για μεταφορά και διάβασμα σε δημόσιους χώρους, ενώ τα σκληρόδετα έχουν, εκτός από βάρος, κύρος και πολυτέλεια (εντός εισαγωγικών και τα δύο).

Και με αυτό περνάω στο … 

Διαβάζεις σε δημόσιους χώρους ή προτιμάς στο σπίτι; 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μονίμως στην τσάντα μου είτε μικρά βιβλία ή/και εκτυπώσεις (όπως λέγαμε παραπάνω) που θέλω ή πρέπει να διαβάσω. Βρίσκω ευκαιρία στο μετρό συνήθως -γιατί στο λεωφορείο ζαλίζομαι. 

Με το καλύτερο ηχόχρωμά σου, διάβασε μας την αγαπημένη σου πρώτη πρόταση από ένα βιβλίο! 

«Μόλις είχε καταφέρει ν’ αποκοιμηθεί, ύστερα από μια πραγματικά δύσκολή νύχτα, όταν ξύπνησε από ένα μπουμπουνητό που ακούστηκε σαν κανονιά δίπλα στο αυτί του.» 

Andrea_CamilleriΑυτή είναι η πρώτη πρόταση (αφού έτσι θέλει η ερώτηση) από το βιβλίο Η ηλικία της αβεβαιότητας του αγαπημένου μου Αντρέα Καμιλλέρι κι έχω γράψει παλιότερα για το συγκεκριμένο βιβλίο, εκτός blog.
Ο Καμιλλέρι συνηθίζει να εισάγει τις περιπέτειες του Μονταλμπάνο με πεζές έννοιες και κυνικές εκφράσεις, κάτι που μου αρέσει.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ωστόσο, υπάρχει συναίσθημα και δράμα (με την καλή έννοια).
Ο αστυνόμος έρχεται αντιμέτωπος με τον συνδυασμό της ηλικίας, που είναι σε απόλυτο αριθμό μεγαλύτερη απ’ όσο θέλει ο ίδιος, και την καρδιά του που έχει την δική της ηλικία. Το θέμα του χρόνου που καταπιέζει την αγάπη μας για την ζωή και την ηλικία της καρδιάς μας, απασχολεί τον Μονταλμπάνο (υποθέτω και τον ίδιο τον Καμιλλέρι) στα πιο πρόσφατα βιβλία, όπως και στο Ήλιος του Αυγούστου για το οποίο είχα γράψει εδώ

Παίζει ρόλο για σένα αν ο συγγραφέας του βιβλίου είναι άνδρας ή γυναίκα; Τι συμβαίνει αν δεν είσαι βέβαιος/-η για το φύλο του; 

Ξεκίνησα να γράψω «καθόλου», όμως σκέφτομαι ότι διατηρώ μια δυσπιστία απέναντι στις γυναίκες συγγραφείς. Ίσως αν διευκρινήσω πως αφότου την πρωτοδιάβασα αγοράζω τυφλά τα βιβλία της Πατρίτσια Χάισμιθ που έχουν μυστήριο, πλοκή, δράση και ορθή, κατά την άποψή μου, χρήση αυτού που λένε «γυναικεία ματιά», να γίνομαι κατανοητή.

Αντί να κάνω (επι)κριτική στις γυναίκες συγγραφείς -όσες γνωρίζω για να εξηγούμαι-, προτιμώ να αναφερθώ σ’ ένα βιβλίο που μου δάνεισαν κάποτε και ήταν η δραματική ιστορία μιας μάνας στην Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ.
Η προσέγγιση ήταν απερίγραπτα «γυναικεία» κι αν θυμάμαι καλά σε πρώτο πρόσωπο. Το εντυπωσιακό είναι πως το βιβλίο είναι γραμμένο από άντρα. Κρίμα που δεν το έχω για να γράψω περισσότερα.
Όσο για την διάκριση, δεν είναι της παρούσης και ίσως να παρεξηγηθώ αν επεκταθώ, καταλήγω όμως ότι αν δεν είμαι βέβαιη, καλώς. Τότε θα επιλέξω με τα κριτήρια που προανέφερα και … θα δείξει. 

Στις ερωτήσεις,

Κάνεις πρόχειρες σημειώσεις όταν διαβάζεις; Σου αρέσει να γράφεις σχόλια πάνω στα βιβλία σου ή τα διατηρείς πεντακάθαρα; Και 

Βιβλιοθήκη σε τάξη ή βομβαρδισμένη;

…είναι πλεονασμός στην περίπτωσή μου οι δύο απαντήσεις.

Τα βιβλία είναι για μένα αποκτήματα που υπερβαίνουν, επεκτείνουν και δίνουν νέο νόημα στην έννοια της ιδιοκτησίας (που ανέφερα πιο πάνω).
Αν και όταν θέλω να σημειώσω κάτι το κάνω σε ξεχωριστό χαρτί ή πόστ ιτ, δεν διπλώνω τις σελίδες, ούτε καν τα διπλώνω για να τα κρατάω με το ένα χέρι όπως τα περιοδικά και, όχι, ούτε τα δανείζω, κατά κανόνα.
Ακόμα κι όταν τα βάζω στην τσάντα για ανάγνωση έξω, τα τυλίγω με χαρτί για να μην παθαίνουν «ζημιές». 

Της «ασθένειας» εξομολογημένης, φαντάζεται κάποιος εύκολα την κατάσταση της βιβλιοθήκης.
Ειλικρινά λυπάμαι που τα βιβλία μου δεν είναι «αρκετά πολλά», ούτε οι βιβλιοθήκες μου αρκετά μεγάλες για να τα τακτοποιήσω αλφαβητικά ή με όποια άλλη μέθοδο ενδείκνυται.
Στο χώρο που έχω, τα τακτοποιώ όσο πιο πρακτικά μπορώ ώστε να εξοικονομώ χώρο, να μην καταστρέφονται και να μου αρέσει να τα κοιτάζω. 

Έχεις αγοράσει βιβλίο αποκλειστικά και μόνο για το εξώφυλλό του; 

Όχι, δεν θυμάμαι ούτε πιστεύω ότι θα έκανα τέτοια επιλογή/αγορά.

Υ.Γ: Αντί για απευθείας πρόταση σε συγκεκριμένους bloggers, προσκαλώ όποιον διαβάσει το κείμενο και ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει.
Προς όλους λοιπόν:
Απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση και ανυπομονώ να διαβάσω τις δικές απαντήσεις.

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Η σκέψη της μέρας, Το χρώμα της μέρας, Ψυχαγωγία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Inside Out Book Tag – Περί … ορέξεως, βιβλίων και ανάγνωσης

  1. fantra13 says:

    Πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις! Σ΄ευχαριστώ για τη συμμετοχή! 🙂

Comments are closed.