Τι έκανες χθες το βράδυ;

OXI paintΥπάρχουν στιγμές στις κοινωνίες για τις οποίες μοιραία αναρωτιέται ο καθένας αργότερα:
Τι έκανα όταν συνέβη;

Τέτοιες ήταν η 11η Σεπτεμβρίου για τους αμερικάνους και οι μεγάλοι σεισμοί (στην Αθήνα και ανά την σεισμογενή την Ελλάδα) για τους έλληνες.
Τέτοια θα μπορούσε να είναι η στιγμή τής εξαγγελίας δημοψηφίσματος από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην μια μετά τα μεσάνυχτα, ξημέρωμα 27ης Ιουνίου 2015.
Ωστόσο, η ώρα δεν επιτρέπει ϒπολλές εναλλακτικές.
Είσαι στο σπίτι και κοιμάσαι ή κάνεις σεξ ή βλέπεις τηλεόραση, είσαι έξω και περπατάς ή οδηγείς ή πίνεις ποτάκια ή τρως σουβλάκια (μέχρι να αυξηθεί το φπα στην εστίαση). Ακριβώς λόγω της περιορισμένης ποικιλίας όμως, σημασία για την ιστορία τού καθενός θα αποκτήσει η απάντηση στο ερώτημα:

Τί έκανες αμέσως μετά;
Γύρισα πλευρό και κοιμήθηκα;
Αγκάλιασα αγαπημένους μου;
Άναψα τσιγάρο;
Μπήκα στο internet;
Ή μήπως:

Έτρεξα στο πλησιέστερο ΑΤΜ;

Όχι ο ιστορικός αλλά ο μελλοντικός εαυτός σου και οι συνάνθρωποί σου θα σε κρίνουν γι’ αυτή την πράξη σου.
Άλλοι, αρμοδιότεροι και σοφότεροι από μένα μπορούν να αναλύσουν και να αποφανθούν τι σημαίνει αυτή η «ενστικτώδης» και παρορμητική κίνηση.
Μερικές εκτιμήσεις μόνο μπορώ να κάνω εγώ:
Είσαι τομάρι που νοιάζεται μόνο για τον κώλο του και αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπου που θα ποδοπατούσε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους αν και όταν θα νόμιζε ότι απειλείται και κινδυνεύει.
Αυτός που θα έτρεχε να πάρει λίγες εκατοντάδες ευρώ από το ΑΤΜ, μερικά γάλατα, νερά, μακαρόνια, κωλόχαρτα ή κοκακόλες από τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Αυτό είσαι για μένα και το γράφω εδώ, ώστε αν και όποιος το διαβάσει και μοιράζεται την άποψή μου, να ξέρει ότι δεν είναι άδικος απέναντί σου αν σε θεωρήσει κατώτερο και αξιολύπητο και σε περιφρονήσει ή σε στιγματίσει.
Ανθρωπάκι είσαι και το αποδεικνύουν οι πράξεις σου.
Όσο με αφορά, αναγνωρίζω ότι εκείνοι που ασκούν πολιτική ή δημοσιογραφία ως εντεταλμένοι μπορεί να σπέρνουν την ανησυχία, αρνούμαι όμως να αναγνωρίσω ότι υπήρχε χρεία να βγεις με τα σώβρακα και τις σαγιονάρες για να εξασφαλίσεις δυο τάληρα για την πάρτη σου· είσαι ανθρωπάκι -με την κακή έννοια.

Από εδώ λοιπόν, με την δική μου φωνή και συνείδηση σε πληροφορώ ότι:
Εγώ θα ψηφίσω ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ – ΟΧΙ και δεν θα το κάνω μόνο για μένα.
Θα το κάνω και για τους συνανθρώπους μου που σύρθηκαν σε ταπείνωση, σε εξάντληση και σε εξευτελισμό από μνημόνια και πουλημένες ή ανίκανες κυβερνήσεις και γι’ αυτή τη χώρα που μ’ έχει πονέσει επειδή την αγαπάω.
Θα το κάνω γιατί μπορώ να δω πέρα από την μύτη μου και συνολικότερα από τον μικρόκοσμό μου και το τομάρι μου.
Μοιραία, θα το κάνω και για σένα, αφού είναι καλύτερο να ανυψώνεται ο άνθρωπος (έστω και παρασυρόμενος), παρά να σέρνεται (έστω και εξαναγκασμένος).

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Η σκέψη της μέρας, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.