Φωτογραφική Παρατήρηση Αθήνας #4

SAM_1639

Πού βρίσκεται αυτό το μνημείο;

Οι σημερινές φωτογραφίες δεν έχουν μυστικά.
Οι επιγραφές φανερώνουν τον λόγο ύπαρξης του μνημείου.

SAM_1640
Εσείς χρειάζεται μόνο να βρείτε τον δρόμο ή την περιοχή.
Πρέπει να σας πω ότι είναι “κρυμμένο” πίσω από πρασινάδες (κάτι που συμβαίνει συνήθως σε πινακίδες και φανάρια) και φαίνεται ευκολότερα όταν περπατάς στο πεζοδρόμιο παρά όταν περνάς με το αυτοκίνητο.
Χάρηκα πολύ όταν το ανακάλυψα. Το θεώρησα σημαντικό ως αφιέρωμα κι είναι ένα από τα ευρήματα που με έκαναν λίγο πιο προσεκτική.
Αν έχετε επιπλέον στοιχεία, ευπρόσδεκτα φυσικά.
Αν δεν έχετε δει τις προηγούμενες φωτογραφικές παρατηρήσεις #1, #2 και #3, απολαύστε τις με τις απαντήσεις τους.

Η απάντηση: Το μνημείο βρίσκεται στην Βασ. Σοφίας 77 στους Αμπελόκηπους και φιλοτεχνήθηκε από τον Αριστοτέλη Ζάχο το 1921.
Η λευκή κολώνα αναγέρθηκε στο σημείο της εκτελέσεως όπως είχε ζητήσει με τους στίχους του ο Κωστής Παλαμάς, στην «Νεκρική Ωδή» που είχε συνθέσει (8 Αυγ. 1920) εις μνήμην του Δραγούμη: «Λευκή, ας βαλθή όπου έπεσες, κολώνα, / (Πώς έπεσες, γραφή να μην το λέει) / λευκή, με της Πατρίδας την εικόνα. / Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει, / βουβή, μαρμαρωμένη να σε κλαίει.» Οι στίχοι αυτοί χαράχθηκαν στο μνημείο.

Απάντησε σωστά ακόμα μια φορά η Φανή όπως μπορείτε να δείτε στο σχόλιο και να πάρετε πληροφορίες για τον θάνατο του Ίωνα Δραγούμη.
Επιπλέον ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον πολιτικό και λογοτέχνη και γενική φωτό του μνημείου μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.
Φωτο:EliP©

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Το χρώμα της μέρας, Ψυχαγωγία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Φωτογραφική Παρατήρηση Αθήνας #4

 1. fantra13 says:

  Σήμερα έβαλες ευκολάκι και “χτύπησες” φλέβα αφού τον Δραγούμη τον εκτιμώ, κι ένας από τους πολλούς λόγους είναι η μεγάλη αγάπη που έτρεφε γι’ αυτόν η σπουδαία Πηνελόπη Δέλτα.
  Λοιπόν στους Αμπελόκηπους λένε οι πηγές πως δολοφονήθηκε ο Δραγούμης, οπότε λογικά εκεί βρίσκεται και η κολώνα που φωτογράφισες! Ιδού και η πηγή μου: http://olympia.gr/2010/07/31/%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CF%81/

  • Elisabeth P says:

   Αδιαμφισβήτηση νικήτρια, δεν το συζητώ!! (Πας για τίτλο επίτιμης αθηναίας!)
   Θα συμπεριλάβω λεπτομέρειες στην απάντηση αργότερα.
   Σ’ ευχαριστώ.

   • fantra13 says:

    Σου ‘πα έχω απωθημένα να μάθω πράγματα για την Αθήνα 🙂 Περιμένω να διαβάσω και τις δικές σου πληροφορίες!

 2. Pingback: Πάμε μια βόλτα στην Αθήνα; | womaneveryday

Comments are closed.