Φωτογραφική Παρατήρηση Αθήνας #2

Βρείτε το κι αυτό!

Βρείτε το κι αυτό!

Η νέα δοκιμασία αφορά σε μια μικρή εκκλησία -μιας κι έρχεται Κυριακή- και μια από τις αρκετές (πιστεύω) του κέντρου. Αυτό (μαζί με την ερασιτέχνη φωτογράφο) κάνει δύσκολη την αναγνώρισή τους.

Μην σας πτοήσει το “όσοι πιστοί προσέλθετε” 🙂
Όλοι απαντούν!
Δεν έχει σημασία να ξέρετε ή να θυμόσαστε σε ποιόν άγιο είναι αφιερωμένη.
Απλώς αναφέρετε πού βρίσκεται.

Και η απάντηση που δεν βρήκε ή δεν θέλησε να δώσει κανένας:

SAM_1650

Βρίσκεται πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος (Αριστείδου και Ευριπίδου) και όπως αντιγράφω από το site Οδυσσεύς (του Υπουργείου Πολιτισμού):

 

Ο ναός πιθανότατα οικοδομήθηκε επάνω στα ερείπια παλαιότερου κτίσματος, του μεταβατικού εγγεγραμμένου τύπου. Ενεπίγραφες πλάκες εντοιχισμένες στο δυτικό τοίχο, επάνω από την είσοδο, μαρτυρούν ότι ο ναός ανακαινίσθηκε από τον Νικόλαο Καλόμαλο το 1065 μ.Χ. Ο ναός είναι απλός δικιόνιος εγγεγραμμένος με νάρθηκα και τρούλλο, που υποστηρίζεται από τοίχους. Στην ανατολική πλευρά σχηματίζονται τρεις αψίδες από τις οποίες η μεσαία είναι μεγαλύτερη. Το κωδωνοστάσιο στη νότια πλευρά είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Οι τοίχοι έχουν οικοδομηθεί με την τυπική πλινθοπερίκλειστη τεχνική και κοσμούνται με κεραμεικό (Κουφικό) διάκοσμο. Οι τοιχογραφίες του εσωτερικού χρονολογούνται στον 19ο αιώνα.

Ο ναός υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά την Επανάσταση του 1821 αλλά αναστηλώθηκε το 1840. Το ιερό και ο άμβωνας του ναού έχουν αναστηλωθεί.

Φωτο: EliP©

 

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Το χρώμα της μέρας, Ψυχαγωγία and tagged . Bookmark the permalink.