Το δικαίωμα να μην θέλεις να γεννήσεις

Children killedΑρκετές φορές μου συμβαίνει να γράφω κάτω από μια αίσθηση “επείγοντος” ή μιας έντονης ανάγκης να μοιραστώ κάτι που μου προκάλεσε έντονα συναισθήματα.
Άλλοτε “μου περνάει”, άλλοτε καταφέρνω να επικοινωνήσω.
Μια τέτοια περίπτωση υποκινεί αυτό το άρθρο.

Σήμερα, για την ακρίβεια πριν λίγη ώρα, μια φίλη του facebook (κι εννοώ ένα άτομο που έχω γνωρίσει προσωπικά) μοιράστηκε ένα άρθρο “έγκριτου” site που αναφέρεται στις αμβλώσεις που έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και φθάνουν τις 80.000, εξαιτίας και της απροθυμίας/οικονομικής αδυναμίας των ζευγαριών να αναθρέψουν ένα ή περισσότερα παιδιά.

Το ίδιο άρθρο γράφει βέβαια ότι μια στις τέσσερεις γυναίκες που υποβάλλονται σ’ αυτή την επέμβαση είναι έφηβες, φαινόμενο και γεγονός θλιβερό για τις νέες γυναίκες και για το οποίο ξέρω ότι δεν είναι τωρινό.
Ανέκαθεν (όσο θυμάμαι) οι εκτρώσεις ήταν η καταφυγή των κοριτσιών για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Δυστυχώς, αφού η προφύλαξη είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος, αλλά πάλι, τι είναι μερικές δεκαετίες για να αναπτύξουν τα ελληνικά μυαλά;
Η γη γυρίζει, τα αφροδίσια θερίζουν, το AIDS ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί απειλή -και δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί κάποιος να νομίζει το αντίθετο.
Όμως όπου δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση αλλά αντίθετα κυριαρχούν τα ταμπού και οι δειλοί γονείς και εκπαιδευτικοί, οι κοπέλες θα καταφεύγουν στον τραυματισμό του σώματος και της καρδιάς τους προκειμένου να πράξουν το αυτονόητο, να σταματήσουν δηλαδή την διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε μια γέννηση που δεν επιθυμούν.

Κι όμως, αφορμή για το κείμενο που γράφω δεν είναι το δημοσίευμα αλλά η “παρουσίασή του” από την φίλη (νεαρή γυναίκα) με το σχόλιο: “80.000 δολοφονίες μιας και η προφύλαξη είναι άγνωστη λέξη. Ντροπή.”
Τα καλά πρώτα: Ευτυχώς η κοπέλα αυτή  θεωρεί θεμιτή την προφύλαξη. Όχι ότι ανησυχούσα, αφού απ’ ότι ξέρω η καθολική και όχι ορθόδοξη εκκλησία έχει απόψεις για το αντίθετο -και πάντως, δεν έχει την ίδια εμπλοκή και επιρροή στην κοινωνική ζωή των μη θρησκόληπτων.
Τα κακά μετά: Δολοφονία, έγραψα σε σχόλιο με αρκετά ερωτηματικά για να λάβω την -ευθύτατη- απάντηση ότι “η έκτρωση ισοδυναμεί με δολοφονία”.
Θέλω να κάνω μικρή παρένθεση για να σημειώσω ότι όσο γράφω για την ανάρτηση και τα σχόλια (κι έχει συνέχεια) ειλικρινά κάνω φιλότιμη προσπάθεια να μην ειρωνευτώ και να μην διακωμωδήσω!
Μόνο ο σεβασμός στο κορίτσι που έχω γνωρίσει και είχα στο μυαλό μου με κρατάει.
Να όμως που ένα άτομο που θεώρησα “κανονικό” (δεν πιστεύω στην λέξη ως περιγραφή ανθρώπου αλλά κάτι εκφράζει πάντως), εμφανίζει μια παράδοξα συντηρητική πλευρά. Κι εντέλει, περισσότερο από το “βούλιαγμα” που ένοιωσα -σαν απογοήτευση στο πιο λάιτ- από τον άνθρωπο που γνώριζα, με απογοήτευσε η διαπίστωση ότι υπάρχουν νέες γυναίκες που θεωρούν πως αν στραβο-καθήσει το προφυλακτικό είναι υποχρεωμένες να γενοβολήσουν αμέτιμουχαμέτι.
Με ξεπερνάει!

Βεβαιώθηκα ότι πρέπει να τσιμπηθώ για να αποκλείσω ότι ζω εφιάλτη σ’ ένα μακρινό, υποκριτικό και μισάνθρωπο χθες ή ίσως (με κάθε σεβασμό γιατί μιλάμε για άλλα μέτρα και σταθμά) στην Μέση Ανατολή, όταν ήρθε η απάντηση στα πολλά μου ερωτηματικά  (για να μην γράψω κάτι που δεν πρέπει):
“Συμφωνώ. Δολοφονία”, έγραψε μια άλλη γυναίκα/κοπέλα/κορίτσι.

Απόψεις περί ελευθερίας στην διαχείριση του σώματός της και στην επιλογή αν θα τεκνοποιήσει μια γυναίκα, πέρασαν αλλά δεν άγγιξαν κάποιες -προφανώς.
Αρνούμαι να μπω στο “παζάρι” τού αν συμβαίνει ετούτο κι αν συντρέχει το άλλο και τότε και μόνο τότε.
Για να το θέσω ωμά και ακραία: Αν και όταν για οποιονδήποτε λόγο μια γυναίκα δεν επιθυμεί να συνεχίσει την εγκυμοσύνη που προέκυψε, από οποιαδήποτε αιτία το τονίζω, είναι δικαίωμά της να την διακόψει.
Ναι, αρκετά νωρίς για να προφυλάξει την υγεία της, αλλά πάντως, αν και για όποιο λόγο γουστάρει -για να το πω με απλές λέξεις.
Αν και κατανοώ το δικαίωμα του άντρα να συμμετάσχει στην απόφαση όταν πρόκειται για συντροφική σχέση, ο τελικός κριτής, κυριολεκτικά, είναι η γυναίκα η ίδια -όχι η μαμά της, όχι η προγιαγιά της, όχι τα περιοδικά και οι σταρ με τα 17 παιδιά τους που προβάλλονται σ’ αυτά.

Ταύτα και μένω (που έλεγαν οι παλιοί στην αλληλογραφία τους), αδημονώντας να ξημερώσει η επόμενη μέρα για την εξέλιξη της κοινωνίας στην Ελλάδα και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Εκεί όπου οι δολοφονίες παιδιών, αληθινών, ζώντων και αθώων είναι καθημερινότητα κι έγκλημα που δεν απασχολεί εκείνες κι εκείνους που νοιάζονται για τις … δολοφονικές αμβλώσεις über alles.

 

 

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Δες το κι έτσι..!, Διάβασα Είδα, Η σκέψη της μέρας and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Το δικαίωμα να μην θέλεις να γεννήσεις

  1. fantra13 says:

    Τα είπες όλα με τον πιο ωραίο και λογικό τρόπο!

    • Elisabeth P says:

      Να ‘σαι καλά, γιατί ακόμα σκέφτομαι πλευρές τού θέματος και λυπάμαι τόσο!

Comments are closed.