Ανθρώπινα δικαιώματα και μετανάστες που πεθαίνουν

Migrants GreeceΤο πρωί της 15 Ιουνίου, τα ελληνικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση της άφιξης 1.800 μεταναστών, κυρίως από την Μέση Ανατολή, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, στην Ομόνοια.
Οι άνθρωποι αυτοί προστέθηκαν στους 100.000 (πρόσφυγες και μετανάστες) που έχουν διασχίσει την Μεσόγειο από τις αρχές του 2015 σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), «με αριθμούς ρεκόρ να φθάνουν πλέον καθημερινά στα Ελληνικά νησιά. Οι επίσημοι αριθμοί δείχνουν ότι μέχρι την 8 Ιουνίου, συνολικά 103.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φθάσει στην Ευρώπη: 54.000 στην Ιταλία, 48.000 στην Ελλάδα, 91 στην Μάλτα και 920 στην Ισπανία.»
Η ΕΕ προφανώς αντιμετωπίζει ανθρωπιστικό πρόβλημα και κατά τα φαινόμενα εθελοτυφλεί, όπως οι πρόσφατες πολιτικές (μη) αποφάσεις δείχνουν. (TWTP: άρθρο Sea of War and Death)

Το πρόβλημα περιλαμβάνει αρκετές αντιφάσεις:

-Ανθρώπινα πλάσματα χάνουν την ζωή τους ενώ προσπαθούν να διαφύγουν από τις χώρες τους μόνο και μόνο για να σώσουν την δική τους ζωή και αυτή των παιδιών τους.

-Εμφύλιοι και επιθετικοί πόλεμοι και συγκρούσεις, πείνα, ταραχές και εκτοπισμοί, υποχρεώνουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις κατοικίες, τις περιουσίες, τις εστίες, τις εργασίες, τις οικογένειες και την πατρίδα τους προκειμένου να επιβιώσουν.
Το οξύμωρο εδώ είναι ότι μια σειρά γεγονότων πέρα από τις δυνάμεις τους, αναγκάζουν μορφωμένους και εργαζόμενους, ευυπόληπτους και «κανονικούς» μέχρι χθες ανθρώπους να ξεριζωθούν, στην συνέχεια να πέσουν θύματα διακινητών ανθρώπων και στο τέλος να τους αντιμετωπίσουν σαν παρείσακτους στις ευρωπαϊκές χώρες.

-Η πλειοψηφία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους έχουν προκληθεί από την Δύση και η ΕΕ παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτά.
Ο (όχι και τόσο) εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη.
Η θανάσιμη και πολύνεκρη απόπειρα των ΗΠΑ να ανατρέψουν το καθεστώς της Συρίας.

-«Η αναπαραγωγή και η γαλούχηση» των ισλαμιστών εξτρεμιστών από την Δύση, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τους επονομαζόμενους εχθρούς της στις τελευταίες δεκαετίες.

-Η συνακόλουθη ενδυνάμωση ένοπλων φανατικών που μετατράπηκαν σε απειλή ακόμα και για τους χρηματοδότες τους.

-Η νεο-εφευρεθείσα (;) «εκμετάλλευση» των ισλαμιστών του ISIS ως απειλή που απαιτεί περιορισμούς και υποκλοπές και η οποία εκμετάλλευση επιδιώκει να παράγει φόβο και να ενισχύσει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη. Και τέλος:

-Τα διαιωνιζόμενα και ασταμάτητα εγκλήματα των εκτοπισμών, των εποικισμών, των φυλακίσεων και την απάνθρωπης, στα όρια της γενοκτονίας, μεταχείρισης, στην Παλαιστίνη.

Ο δυτικός άνθρωπος θα μπορούσε και θα έπρεπε να φανταστεί τον εαυτό του και την οικογένειά του να απειλούνται απ’ όλους αυτούς τους κινδύνους.
Και στην συνέχεια, να βάλει τον εαυτό του στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι και μεγαλύτεροι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά όταν φθάνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η αξιοπρέπεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν περιορίζεται στο σπίτι ή στα σύνορα της χώρας κάποιου και βεβαίως ούτε σε συγκεκριμένη θρησκεία, γένος ή εθνότητα.

Οι αυτοαποκαλούμενοι υποστηρικτές και οι αυτόκλητοι «υπερασπιστές» ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά ανάλογα με τους πολιτικούς και εξουσιαστικούς σκοπούς τους. Εισβάλλουν σε χώρες για να υπερασπιστούν ελευθερίες και καταπατούν κυρίαρχα δικαιώματα στο εσωτερικό αυτών των χωρών.

Στην παρούσα κατάσταση, στην οποία η Ευρώπη δεν χρειάζεται πια εργατική δύναμη, τα θύματα των δυτικών πολέμων απευθύνονται στους ηθικούς αυτουργούς των προβλημάτων τους για ανακούφιση. Και η Δύση τους καταδικάζει για δεύτερη φορά στην μιζέρια, τις απειλές, την απώλεια αξιοπρέπειας, σε απάνθρωπες συνθήκες ή στην διαχρονική και πανταχού παρούσα περιθωριοποίηση -αν επιζήσουν.

Το επόμενο που έχουμε να περιμένουμε είναι η δαιμονοποίηση των μεταναστών -αγαπημένη πρακτική της δυτικής προπαγάνδας. Θα θεωρούνται όλοι ακραίοι ισλαμιστές και θα τοποθετούνται σε νέα Γκουαντάναμο.

Στο όνομα της «ασφάλειας» βεβαίως.

Μετάφραση από το The World The People Human Rights and Dying Migrants

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.