Νίκη Νετανιάχου, ήττα της ειρήνης

Obama netanyahu drawΕν μέσω απογοήτευσης του συνόλου τού προοδευτικού κόσμου για την επικράτηση του Λικούντ και του Νετανιάχου στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, ο παλαιστίνιος, Γιουσέφ Μιουναϊέρ, σε άρθρο του στους New York Times, με τίτλο «Η νίκη του Νετανιάχου είναι καλή για τους παλαιστίνιους», αναδεικνύει μια ευοίωνη προοπτική.
Όχι αβάσιμα, ισχυρίζεται ότι «η αδιαλλαξία, οι εποικισμοί και η θρασύτατη περιφρόνηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των παλαιστινίων», θα εντείνει την δυσαρέσκεια -σε βαθμό αγανάκτησης- της παγκόσμιας κοινής γνώμης και θα ενισχύσει το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις (BDS) αλλά και την απομόνωση της χώρας ακόμα ακόμα και από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ρατσιστικό παραλήρημα

Υποθέσεις ή ευσεβείς πόθοι, γεγονός παραμένει ότι ο «Μπίμπι» (Κινγκ) -πρόσφατο αμερικανικό λογοπαίγνιο-, επικράτησε των αντιπάλων του για τέταρτη φορά και παρά τις αντίθετες προβλέψεις.
Επιστράτευσε «ρατσιστικούς φόβους εναντίον των μειονοτήτων» (Washington Post) -μια μέθοδο κλεμμένη από τους αμερικανούς, όπως διακωμώδησε ο αμερικανός παρουσιαστής Τζον Στιούαρτ-, καλώντας τους δεξιούς να σπεύσουν στις κάλπες επειδή «οι άραβες ψηφίζουν κατά αγέλες».
Η επόμενη, όπως και η προηγούμενη μέρα των ισραηλινών εκλογών, βρήκε τον Νετανιάχου «σε ρατσιστικό παραλήρημα» (New York Times) να απορρίπτει βεβαίως την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους όσο ο ίδιος βρίσκεται στην εξουσία.
Με τον αέρα του νικητή, τόνισε στο NBC την βαρύτητα της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και φυσικά, «τους κινδύνους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι μας ενώνουν παρά τις διαφορές μας». Επίσης, «συνεχίζει να προειδοποιεί για τα πυρηνικά που θα κατέχει το Ιράν σε 3-5 χρόνια, όταν ο ίδιος τα έχει επί 23 χρόνια», σύμφωνα με άλλο δηκτικό σχόλιο αμερικανού κωμικού.

Στο μεταξύ, έντονα επικρίθηκε από συντηρητικούς, υπερασπιστές της οριστικής ρήξης με το Ιράν και πολέμιους της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, η… σιωπή του αμερικανού προέδρου, ο οποίος, μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, δεν είχε συγχαρεί προσωπικά «τον πρωθυπουργό τού μεγαλύτερου συμμάχου του» (Fox News).
Ο πολιτικός διευθυντής του Λευκού Οίκου συνεχάρη τον ισραηλινό λαό και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επιφορτίστηκε να τηλεφωνήσει από την Ελβετία όπου συνομιλεί με το Ιράν.
(Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Ομπάμα στον δικό μας πρωθυπουργό αποκτά ειδικό βάρος -να τα λέμε κι αυτά.)

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκφράζει ανησυχία για το καλλιεργούμενο μίσος και την επιτυχία τού ρατσισμού, του απαρτχάιντ και της άρνησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τις καταγγελίες για παραβιάσεις των διεθνών νομοθεσιών.
Η τουρκική Zaman επισημαίνει ότι μετά την εκλογή Νετανιάχου, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ομαλοποίηση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων».

Οι ισραηλινοί ψηφοφόροι που πείστηκαν πάντως από την προεκλογική εκστρατεία του, αδιαφόρησαν για τα δικαιώματα άλλων λαών και επέλεξαν τις υποσχέσεις περί ασφάλειας και μείωσης των τιμών των ακινήτων -ζήτημα το οποίο η ακροδεξιά κυβέρνηση «επιλύει» όλα τα προηγούμενα χρόνια με κατεδαφίσεις κατοικιών παλαιστινίων, εποικισμούς και κατοχή εδαφών.
Ενδεικτική της ψυχολογίας, είναι η επιστολή ισραηλινού πολίτη προς τον εκδότη των New York Times, στην οποία γράφει ότι την ημέρα των εκλογών «σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών από παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες -όπως ο Δαυίδ στον Γολιάθ;- σε αυτοκίνητα και λεωφορεία και προσπάθησαν να ανατρέψουν αυτοκίνητο» (!).
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ισραηλινών έμεινε απτόητη από τις οξυνόμενες κοινωνικο-οικονομικές αντιθέσεις, από την ανεργία και από την ολιγαρχία των 20 οικογενειών που κατέχουν τον πλούτο και την πολιτική επιρροή.

Διαπραγματεύσεις υπουργικών θέσεων

Ως αποτέλεσμα, από τα συνολικά δέκα κόμματα που εξασφάλισαν είσοδο στο Κνέσετ, έδωσαν 30 έδρες στο Λικούντ (12 περισσότερες από το 2013), 24 στην Σιωνιστική Ένωση και 13 στην, τρίτη, Ενωμένη Λίστα -Κομμουνιστικού Κόμματος και Αραβικών Κομμάτων.
Στελέχη του Λικούντ ξεκαθάρισαν ότι θα δημιουργηθεί «μια αποκλειστικά δεξιά κυβέρνηση» και οι διαπραγματεύσεις με άλλους εθνικιστές και ακροδεξιούς ήδη άρχισαν, με τον Άβιγκντορ Λίμπερμαν να διεκδικεί το υπουργείο Άμυνας, τον Μοσέ Καλόν το υπουργείο Οικονομικών ενώ το Ιουδαϊκό Σπίτι του Ναφτάλι Μπένετ που πήρε οκτώ έδρες, ζητά τρία υπουργεία. Απαιτήσεις εκφράζουν βεβαίως και στελέχη του Λικούντ, ενώ, δεδομένου του πρωτοφανούς αριθμού γυναικών που εξελέγησαν αναμένεται να υπουργοποιηθούν δύο τουλάχιστον ισχυρές υποψήφιες.

Εκτιμάται ότι η ανυποχώρητη τακτική Νετανιάχου θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε επαναπροσδιορισμό των διπλωματικών θέσεών τους για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ενώ θέτει σε κίνδυνο την «ασπίδα» που τού παρέχουν εντός του ΟΗΕ έναντι των διεθνών πιέσεων, παρότι τις παραμονές των εκλογών ο Τζον Κέρι είχε επικρίνει τον Συμβούλιο Ασφαλείας για «εμμονή» που θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του (με αποτέλεσμα την αναβολή της έκθεσης για τα εγκλήματα πολέμου).

Μπορεί η σάτιρα να διατείνεται ότι «ο Νετανιάχου κέρδισε τον Ομπάμα και τους παλαιστίνιους», όμως μέχρι τον Νοέμβριο 2016 υπάρχει χρόνος -για ειρήνευση ή για τραγικές επαναλήψεις.

Δημοσίευση: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 22.3.2015

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.