Ο αναίμακτος πόλεμος των Anonymous

anonymous maskΤο δικό τους πόλεμο κήρυξαν οι Anonymous στους δολοφόνους του ISIS, τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Με το «όπλο» που διαχειρίζονται καλύτερα, το hacking στο διαδίκτυο, και με την ονομασία #OpISIS (επιχείρηση ISIS), παραβίασαν ιστότοπους, λογαριασμούς σε twitter και facebook, αλλά και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω των οποίων οι τζιχαντιστές ασκούν προπαγάνδα και στρατολογούν μαχητές, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές χώρες ή επικοινωνούν με τους τρομοκράτες που ήδη βρίσκονται σε Ιράκ και Συρία.

Εκτός από τον πάγιο αυτοπροσδιορισμό τους «είμαστε οι Αnonymous, είμαστε λεγεώνα, δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, να μας περιμένετε», στο βίντεο που ανέβασαν στο youtube, περιγράφουν εαυτούς ως μουσουλμάνους, χριστιανούς, εβραίους και άτομα που μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε επαγγελματική, κοινωνική, ηλικιακή, σεξουαλική ή οικονομική τάξη. Μπορεί να είναι χάκερς, πράκτορες, κατάσκοποι ή -ίσως- τα παιδιά της διπλανής πόρτας, από όλες τις φυλές, τις χώρες, τις θρησκείες και τις εθνότητες, δηλώνουν.
Το κυρίαρχο σύνθημα αυτής της εκστρατείας είναι: «Οι τρομοκράτες που αυτοαποκαλούνται ισλαμικό κράτος (ISIS), δεν είναι μουσουλμάνοι» και τους υπόσχονται ότι κανένα σημείο του διαδικτύου δεν θα είναι πλέον ασφαλές για «ιούς» των οποίων η θεραπεία θα είναι οι Anonymous. Όπως φαίνεται στις αναρτήσεις του ιστότοπου pastebin.com, η ομάδα «κόκκινη λατρεία» (red cult) των Anonymous, «αποκάλυψε και κατέστρεψε» περίπου 800 λογαριασμούς twitter, περισσότερους από δέκα στο facebook και εκατοντάδες άλλες διευθύνσεις.
Σε βίντεο, λίγες μέρες αργότερα, αναρωτιούνται γιατί οι κυβερνήσεις δεν ενήργησαν μετά την αποκάλυψη των περίπου 1.500 διευθύνσεων.

Η #OpISIS, αποτελεί συνέχεια της #OpCharlieHebdo, η οποία ξεκίνησε όταν η γαλλόφωνη ομάδα, με αναρτήσεις που φαίνεται να προέρχονται από το Βέλγιο, υποσχέθηκε στον «εχθρό της ελευθερίας του λόγου» εκδίκηση και προειδοποίησε για «μαζική μετωπική αντίδραση επειδή ο αγώνας για την υπεράσπιση του λόγου και της γνώμης, αποτελούν τα θεμέλια του αγώνα των Anonymous».
Οι διαδικτυακές μάχες με τους τζιχαντιστές είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, με αμοιβαίες επιθέσεις σε λογαριασμούς. Μεσολάβησαν μερικοί μήνες μέχρι την «κήρυξη του πολέμου», λόγω αντιρρήσεων από μέλη των Anonymous και επειδή θεωρήθηκε ότι μπορεί να έθετε σε κίνδυνο μέλη τους σε Ιράκ και Συρία.

Ευρεία δράση

Από την αρχή της #OpISIS, προβλήθηκαν στοιχεία που συνήθως περνούν απαρατήρητα, όπως σχολιαστές που δήλωναν θαυμασμό για τους τρομοκράτες.
Τον Νοέμβριο, επιτέθηκαν επίσης, εναντίον λογαριασμού της Κου Κλουξ Κλαν στο twitter, όταν αυτή εμφάνισε «δυσανεξία» και απηύθηνε απειλές για χρήση θανάσιμης βίας στους διαδηλωτές του Φέργκιουσον, τους οποίους οι Anonymous είχαν εξαρχής υποστηρίξει. Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έφθασαν στον ιστότοπο τεχνολογιών και πληροφορικής ZDNet, υποκλοπές τηλεφώνων από τους Anonymous αποκάλυψαν ότι στα μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης περιλαμβάνονται ένας αξιωματούχος της αστυνομίας και ένας πρώην αστυνομικός.

Anonymous_emblem_svgΤο πιο πρόσφατο σχέδιό τους, η Επιχείρηση Θανατοφάγοι (#OpDeathEaters), στρέφεται εναντίον του κυκλώματος παιδοφιλίας, εκμετάλλευσης, φυσικού και διαδικτυακού σαδισμού, διακινητών και δολοφόνων παιδιών στην Βρετανία και διεθνώς. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ενώ έχουν υπάρξει πληροφορίες και αποκαλύψεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία, τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και το παρακλάδι της, το Κέντρο Παιδικής Εκμετάλλευσης και Διαδικτυακής Προστασίας. Αλλά, οι Anonymous ζητούν να σταματήσει η μυστικότητα και να υπάρξει ευρείας κλίμακας δημοσιοποίηση ώστε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την έκταση της μάστιγας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky News, η βοήθεια και η υποστήριξή τους είναι ευπρόσδεκτες, με τον όρο της συντονισμένης δράσης, αφού θεωρείται ότι οι αποσπασματικές κινήσεις και αποκαλύψεις πληροφοριών που δεν είναι διασταυρωμένες, ενδέχεται να υπονομεύσουν τις έρευνες.

Δαιμονοποίηση και κυρώσεις

Οι εκστρατείες και επιτυχίες των τελευταίων μηνών, βεβαίως, δεν διαφημίζονται από «παραδοσιακά» ΜΜΕ, αντιθέτως, επιχειρείται αποδόμηση και απαξίωση των Anonymous και των μελών τους. Η «Le Monde» σε άρθρο της, σχεδόν εξομοιώνει τη δράση τους με χάκερς που δρουν με δόλο, ίδιον όφελος, ακόμα και τρομοκρατικά, χωρίς πολιτικές και ιδεολογικές αφορμές, ενώ παρουσιάζει τα μέλη της ως να έχουν μόνο ενδιαφέρον την κυβερνοπειρατεία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, με Προεδρικό Διάταγμα, στις αρχές Ιανουαρίου, ενέτεινε τη δαιμονοποίηση και κλιμάκωσε τις οικονομικές κυρώσεις προς την Βόρεια Κορέα την οποία κατονομάζει ως υπεύθυνη για την υποκλοπή της εταιρείας Sony, όπως είχε αποφανθεί το FBI μετά από χρήση «ευαίσθητων πηγών και μεθόδων», όπως δήλωσαν.
Ίσως προς διευκόλυνση των «ευαίσθητων» μεθόδων, ένα μήνα αργότερα, άλλο Διάταγμα προβλέπει τη διάθεση (μοίρασμα) δεδομένων χρηστών από τις διαδικτυακές εταιρείες σε κυβερνητικές υπηρεσίες και γενικεύει τους ελέγχους επιχειρώντας να προστατεύσει «υποδομές ζωτικής σημασίας» από υποκλοπές.
Σε προοδευτικούς κύκλους κυριαρχεί η άποψη ότι, παρότι δεν ψηφίστηκαν τα δύο σχετικά νομοσχέδια που είχαν καταθέσει διαδοχικά ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί, ο πρόεδρος αποφάσισε χωρίς περαιτέρω διάλογο και σε βάρος της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Όπως λέγεται, και το ασκούν άριστα οι ΗΠΑ, (και) στον πόλεμο, όλα τα μέσα είναι αποδεκτά. Πόσω μάλλον σ’ έναν αναίμακτο πόλεμο.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 22.2.2015

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.