Η φτώχεια ως έγκλημα αυτών που την βιώνουν

Homeless_ManΣτις σκανδιναβικές χώρες

Υπό το βάρος των επικρίσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς και αφού το Κεντρώο Κόμμα των ευρο-σκεπτικιστών απέσυρε την ψήφο του, η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε να μην φέρει στο κοινοβούλιο τον νόμο που θα ποινικοποιούσε την επαιτεία και θα επέβαλε πρόστιμα και φυλάκιση 6-12 μηνών σε εκείνους που παρέχουν βοήθεια με χρήματα, στέγη ή τροφή σε όσους έχουν ανάγκη.
Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε: «Δεν ήταν σωστό ούτε για μένα να υποβάλω στο Κοινοβούλιο πρόταση που να τιμωρεί την φιλανθρωπία» και χαρακτήρισε «ατυχές» το λεκτικό του νόμου. Επανέλαβε πάντως το αρχικό επιχείρημα ότι «είχε σχεδιαστεί για να καταπολεμήσει την οργανωμένη εγκληματικότητα».
Το σχέδιο νόμου θα βρισκόταν σε διαβούλευση μέχρι 15 Φεβρουαρίου και αποτελούσε «εξέλιξη» εκείνου που από το περασμένο καλοκαίρι επιφόρτισε τις τοπικές αρχές με την «διαχείριση» αστέγων και ζητιάνων. Μετά την χαμηλή ανταπόκριση της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει στην αστυνομία τις συλλήψεις, με στόχο την αντιμετώπιση οργανωμένων κυκλωμάτων επαιτείας και διακινητών ομάδων ανθρώπων γι’ αυτό τον σκοπό.
«Η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, ποινικοποιεί τους φτωχότερους ανθρώπους της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter η Καρίν Άντερσεν, βουλευτής και μέλος του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας. Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθελοντές αλληλεγγύης, επίσης αντέδρασαν.
Ήδη από το καλοκαίρι, διεθνή ΜΜΕ, επέκριναν την «ποινικοποίηση της φτώχειας» όπως την αποκάλεσαν, στην χώρα με τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο και τα περισσότερα από 100.000 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα.
Πάντως, σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση, το 60% του πληθυσμού των πέντε εκατομμυρίων κρίνει ότι θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα η επαιτεία των 500-1.000 ατόμων που έχουν καταμετρηθεί στην Νορβηγία, ανάλογα με την εποχή.

Οι Ρομά στο στόχαστρο

Αντιδράσεις υπήρξαν και στην γειτονική Σουηδία από τον αρχηγό των Ρομά -οι οποίοι θεωρούνται στοχοποιημένοι- αλλά και από το περιοδικό αστέγων της Στοκχόλμης, Situation.
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ανησυχίες ότι κύμα επαιτών κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία θα περάσει στην χώρα τους, ωστόσο ο σουηδός «εθνικός συντονιστής ευάλωτων πολιτών της ΕΕ», Μάρτιν Βάλβριντσον, δήλωσε ότι οι πρακτικές θα είναι διαφορετικές στην χώρα του. Διευκρίνησε ότι οι ζητιάνοι δεν μπορούν να απολαμβάνουν τις ίδιες κοινωνικές παροχές με τους μόνιμους κατοίκους, ωστόσο προγραμμάτισε συναντήσεις με αυτοδιοίκηση και φιλανθρωπικές οργανώσεις ενώ σχεδιάζει ταξίδι σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Τον περασμένο μήνα, οι αρμόδιες υπουργοί Σουηδίας και Ρουμανίας συναντήθηκαν προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους και κατέληξαν σε κοινό πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας ιδιαίτερα στους πληθυσμούς Ρομά, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 9 Μαρτίου.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης πάντως, η αστυνομία υποχρέωσε ομάδα Ρομά να εγκαταλείψει κεντρική πλατεία της Στοκχόλμης και η αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι χρειάζεται να διατηρείται μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην βοήθεια των ευάλωτων ανθρώπων και στην ασφάλεια των υπολοίπων.

Παγκόσμιο ζήτημα

Begging OfferingΜπορεί οι επικρίσεις να υποχρέωσαν την Νορβηγία σε υπαναχώρηση, τουλάχιστον όσον αφορά στην τιμωρία όσων προσφέρουν, ωστόσο αρκετές δυτικές χώρες όπως Δανία, Ουγγαρία, Βρετανία, έχουν νόμους που ποινικοποιούν την επαιτεία ενώ σε άλλες απαγορεύονται συγκεκριμένες μορφές ή απλώς δεν εφαρμόζονται οι διώξεις.
Στην Ελλάδα προβλέπεται φυλάκιση ως έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ.
Σε ευρωπαϊκές πόλεις με υψηλό τουρισμό, συχνά γίνονται έφοδοι και μετακινήσεις ή «εκκαθαρίσεις» για λόγους «αισθητικής» ή απαγορεύεται η διαμονή αστέγων σε συγκεκριμένα σημεία.
Στις ΗΠΑ οι άστεγοι υπολογίστηκαν το 2012 σε περίπου 633 χιλιάδες, ενώ στην Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε η ετήσια απογραφή αστέγων, πέρισυ είχαν καταμετρηθεί 3.367 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η μέθοδος καταγραφής δεν θεωρείται αξιόπιστη και ο συνολικός αριθμός ενδέχεται να φθάνει τις 60.000.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ομοσπονδιακή νομοθεσία για τους αστέγους και την επαιτεία και τοπικές αρχές ή αστυνομία «αναλαμβάνουν δράση», ενίοτε εναντίον των φτωχών και περιθωριοποιημένων.
Επίσης, ενώσεις υπερσυντηρητικών συνήθως πολιτών -οι ίδιοι που στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε μορφής διαφορετικότητα-, πιέζουν τις αρχές ή παίρνουν πρωτοβουλίες εναντίον ευάλωτων ομάδων.
Η Φλόριδα, τουριστική και υψηλού κόστους διαβίωσης πολιτεία, αποτελεί ένα από τα ντροπιαστικά παραδείγματα και έχει επανειλημμένα «αναδειχθεί» στην πιο επικίνδυνη για τους άστεγους. Μετά την διάταξη που απαγόρευε να καλύπτονται με χαρτιά ή κουβέρτες για να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες, υποχρέωσε τα φιλανθρωπικά συσσίτια να εφαρμόζουν πρωτόκολα υγιεινής (όπως τα εστιατόρια) και να σερβίρουν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Εξαίρεση η Φινλανδία

Εξαίρεση στον -σχεδόν παγκόσμιο- κανόνα φαίνεται να αποτελεί η Φινλανδία, η μόνη ίσως χώρα που επιλύει και δεν αντιμετωπίζει, απλώς, το πρόβλημα των αστέγων, με το πρόγραμμα Στέγαση Πρώτα, μια «καινοτομία βάσει τεκμηρίων» όπως την χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά της Φτώχειας.
Στην ΕΕ των 28, σύμφωνα με την έκδοση 2014 του Eurostat[1] για την διετία 2010-2012, ο αριθμός των ανθρώπων «σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού» (AROPE) ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια. Μεγάλα ποσοστά (ένας στους πέντε) υφίστανται σοβαρές στερήσεις σε καταναλωτικά αγαθά και τροφή και οι αριθμοί μεγαλώνουν, δηλαδή οι άνθρωποι πληθαίνουν, μεταξύ των αλλοδαπών πολιτών (17,5 έναντι 39,9% αλλοδαπών για την Ελλάδα).

Όπως αποδεικνύεται, η διεθνής κοινή γνώμη έχει την δύναμη να αποτρέψει απάνθρωπες αποφάσεις -και αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο για την Ελλάδα. Είναι όμως τα αποτελέσματα των πολιτικών αποφάσεων και η ανθρωπιά (ή το πολικό αντίθετό της), που επηρεάζουν ή και καθορίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

[1] http://www.eapn.eu/en/news-and-publications/publications/other-publications/eurostat-living-conditions-in-europe

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 15.2.2015

 

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.