Ομπάμα στην Ινδία: Ποιός ωφελείται; – (Πυρηνικά)

obama-india-visit-republic-dayΈνα κύμα από ενστάσεις ή ερωτηματικά, διαφορετικά για κάθε οπτική και θεώρηση, δημιούργησε η τριήμερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ινδία στις 25 Ιανουαρίου. Κορυφαίος προσκεκλημένος την Ημέρα Δημοκρατίας, ο αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε με τεράστια ατζέντα που περιελάμβανε δεδηλωμένους όσο και άδηλους στόχους.
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πνευματικά δικαιώματα δηλαδή πατέντες φαρμακευτικών εναντίον ινδικών γενοσήμων, απελευθέρωση του καθεστώτος ηλεκτρονικών πωλήσεων στην Ινδία και της βίζας προσωρινής εργασίας στις ΗΠΑ, ήταν θέματα που αναφέρονταν πριν το ταξίδι. Για το αμερικανικό εταιρικό κατεστημένο, ο Ναρέντα Μόντι και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αναμένεται να εφαρμόσει, προσφέρουν ευκαιρίες για οικονομική άλωση της τρίτης οικονομίας της Ασίας. Παράλληλα, η γειτνίαση με Κίνα και Πακιστάν και η μικρή απόσταση από τη Βόρεια Κορέα, αποτελεί πεδίο γεωπολιτικών ζητημάτων, περιλαμβανομένης της διεθνούς τρομοκρατίας -με την αμερικανική έννοια.
Εκ των υστέρων, το θέμα που απασχολεί, κυρίως αρνητικά, τα διεθνή ΜΜΕ, αφορά στην Συμφωνία 123, η οποία ανάγεται στον νεώτερο Μπούς και τον προηγούμενο ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σίνγκ και έχει πολυκύμαντο «βίο».
Το πλαίσιο της Συμφωνίας για τα Πολιτικά Πυρηνικά του 2005, προέβλεπε τον διαχωρισμό αστικής και στρατιωτικής χρήσης της ατομικής τεχνολογίας, τον έλεγχο των αστικών πυρηνικών από την ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) και την υπαγωγή της Ινδίας στην Ομάδα Προμηθευτών Πυρηνικής Ενέργειας. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ δεσμεύονταν για πλήρη συνεργασία στην διαχείριση και ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα. Παρά την απόσυρση της υποστήριξης από τα αριστερά κόμματα, τις ενστάσεις από τις γειτονικές χώρες και τις καθυστερήσεις λόγω της διεθνούς νομοθεσίας που απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές στην πυρηνική ενέργεια με κράτη που δεν μετέχουν στην Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, η συμφωνία υπογράφηκε τον Οκτώβριο 2008. Ουδέποτε λειτούργησε, εξαιτίας της ινδικής νομοθεσίας η οποία καθιστά τις εταιρίες κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού, υπεύθυνες σε περίπτωση ατυχήματος.

«Χαλάρωση» της ινδικής νομοθεσίας

indiacommunistprotestsΕκ πρώτης όψεως, δείχνει να μην έχει επιτευχθεί το σύνολο των οικονομικών και στρατηγικών στόχων παρά την 10ετή ανανέωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας. Ωστόσο, η ενεργοποίηση και επισφράγιση αυτής της συμφωνίας ικανοποιεί άδηλες αμερικανικές φιλοδοξίες για άμεση παρουσία και έμμεσο έλεγχο.
Η διαχείριση των πυρηνικών της Ινδίας εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, όσο επιτρέπουν βεβαίως οι συμφωνίες που υπέγραψαν Μόντι και Πούτιν τον Δεκέμβριο για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και πυρηνικά. Μειώνεται σημαντικά η όποια αβεβαιότητα για την χρήση των πυρηνικών της και ανοίγουν δίαυλοι κέρδους σε πολυεθνικές εταιρίες κατασκευών, τεχνογνωσίας και παροχής εξοπλισμού (General Electric, Westinghouse) ενώ ταυτόχρονα, ινδικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί αναμένουν οφέλη από την «βοήθεια».
Ουδείς διευκρίνησε αν η συνεργασία έγινε εφικτή λόγω «χαλάρωσης» της ινδικής νομοθεσίας και μόνο ομάδες ακτιβιστών έχουν αναλάβει να αγωνίζονται εναντίον της εγκατάστασης επιπλέον αμερικανικών πολυεθνικών στις κοινότητές τους.

Στον απόηχο του εντυπωσιασμού για μαζική κατανάλωση στην Ινδία και κατευνασμού των ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, η διπλή παγκόσμια ζημία αφορά τόσο στην επέκταση της ατομικής ενέργειας όσο και στην υποβάθμιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Ο Ομπάμα αόριστα μόνο αναφέρθηκε σε παροχή βοήθειας για ανανεώσιμες πηγές, ακριβώς επειδή για τις ΗΠΑ όπως και για μεγάλο αριθμό κρατών, «καθαρή» είναι και η πυρηνική ενέργεια.

Αντι-κινεζικός άξονας;

Στην Κίνα, δημοσιεύματα «προειδοποιούσαν» την Ινδία να μην πέσει σε παγίδα «μηδενικού αποτελέσματος», ούτε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να την χρησιμοποιήσουν σαν «αντι-κινεζικό άξονα στην Ασία» -αμφότερες ισχυρές πιθανότητες που μένει να αποδειχθούν. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα, ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, στρατηγός Ραχίλ Σαρίφ, επισκέφθηκε τον κινέζο υπουργό εξωτερικών και πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και απέσπασε διαβεβαίωση ότι η χώρα του αποτελεί «αναντικατάστατο φίλο παντός καιρού». Οι εντάσεις και οι νεκροί στα σύνορα Πακιστάν-Ινδίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την εκλογή Μόντι.
Λεπτομέρεια με αδιευκρίνιστο «βαθύτερο νόημα»: Αμέσως μετά την αναχώρηση Ομπάμα, απολύθηκε ο υπουργός εξωτερικών και στην θέση του τοποθετήθηκε ο πρέσβης στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Κίνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Συμφωνία 123.

Η πραγματικότητα ξεπερνά τις προβλέψεις για αντιλαϊκές πολιτικές Μόντι και η Ινδία παρουσιάζεται είτε σαν αστάθμητος παράγοντας ή σαν το «πιόνι» που έλειπε από τις ΗΠΑ στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινότητα έχει λόγους να ανησυχεί για την επιβίωσή της λόγω της ανάπτυξης ατομικής τεχνολογίας οπουδήποτε, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες στρέφονται μόνο εναντίον των χωρών που αδυνατούν να ελέγξουν.

Πυρηνικών συνέχεια

Δύο ακόμα θέματα που αφορούν στα πυρηνικά, για πολεμική ή ειρηνική χρήση, «έτρεξαν» σχεδόν παράλληλα με την συνάντηση Μόντι-Ομπάμα.

remember fukushimaΣτις 21 Ιανουαρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών της Ιαπωνίας, ενέκρινε το σχέδιο της διαχειρίστριας των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα TEPCO, η οποία έχει αναλάβει -τύποις τουλάχιστον- τον καθαρισμό της περιοχής. Το σχέδιο προβλέπει την διοχέτευση των μολυσμένων υπόγειων υδάτων στον Ειρηνικό μετά την μείωση του καισίου-137, όπως ισχυρίστηκε η εταιρία.
Η μόνη που πείστηκε ήταν η ιαπωνική Αρχή αφού επιστήμονες επισημαίνουν ότι θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη πλουτωνίου και άλλων τοξικών στοιχείων στα απόβλητα. Η εταιρία φέρεται να διαβεβαίωσε πως δεν θα προχωρήσει στην παροχέτευση αν δεν έχει την συγκατάθεση των τοπικών κοινοτήτων, παράλληλα όμως αναφέρονται μαρτυρίες για χρηματισμό, εκβιασμό ή εκφοβισμό εκείνων που πρέπει να συμφωνήσουν ή να σιωπήσουν.

Το άλλο ζήτημα αφορά στην συμφωνία Nunn-Lugar του 1991, Ρωσίας-ΗΠΑ για καταστροφή ή απενεργοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου της πρώην ΕΣΣΔ με αμερικανική βοήθεια που έληξε το 2012. Αν και δεν ανανεώθηκε στην αρχική μορφή της από την Ρωσία, συνεχίστηκε η αποθήκευση σε ρωσικό έδαφος και η φύλαξη αποθεμάτων σχάσιμου εμπλουτισμένου πλουτωνίου και ουρανίου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Guardian, «Τον Δεκέμβριο, το Κογκρέσο διέκοψε την χρηματοδότηση του αρχικού προγράμματος, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αν και τα αδιάθετα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Λίγες μέρες αργότερα, η Boston Globe ανέφερε ότι ρώσοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι διακόπτουν σχεδόν το σύνολο της συνεργασίας». Δημοσίευμα της Washington Post, σχολιάζει ότι η Ρωσία «κοντόφθαλμα» υπονομεύει τον ίδιο της τον εαυτό εκτιθέμενη σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και κλοπή του επικίνδυνου εξοπλισμού. Από την άλλη, οι περικοπές του Κογκρέσου καταργούν ένα πρόγραμμα που έχει χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή πυρηνικών και χημικών όπλων και σε άλλες χώρες (Λιβύη, Συρία). Αυτοί που πραγματικά κινδυνεύουν από «ειρηνικά» ή πολεμικά πυρηνικά, είναι οι απλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Και είναι γνωστό ότι οι πυρηνικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 1.2.2015

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος, Περιβάλλον, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.