Ανάλυση: The New Drivers of Europe’s Geopolitics

The New Drivers of Europe’s Geopolitics – Stratfor

Atlas-Geography-Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση με αρκετές (μάλλον αυτονόητες για έναν προοδευτικό αναγνώστη) αλήθειες, που γράφει, και άλλες που κρατάει μυστικές κατά πάσα πιθανότητα -αφού το Stratfor είναι μια εταιρία παροχής γεωπολιτικών πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, της οποίας οι μυστικές πληροφορίες προβλέπουν ή επηρρεάζουν (όπως το δει κανείς) εξελίξεις -τα “εμπιστευτικά” mail της κάνουν “θραύση” στις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Βαθύτατα προπαγανδιστικό, έχει βέβαια σημασία από ποιά πλευρά κρίνει ο αναγνώστης.
Ως θετικό μπορεί να εκληφθεί το ότι θεωρεί την οικονομική κρίση στην ΕΕ πρόβλημα κυρίως του Νότου (κάτι μας είπε τώρα ε;) δημιουργημένο με υπαιτιότητα της Γερμανίας η οποία εξασφαλίζει το 50% του ΑΕΠ της από τις εξαγωγές.
Εξ ου και ο δανεισμός των κρατών και η οικονομική γραμμή της στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να παραμένουν αγοραστές των προϊόντων της.
Κι ενώ μοιάζει ενθαρρυντικό να εκφράζεται αυτή η πραγματικότητα, η ανάλυση εμπλέκει τον νοσηρό παράγοντα τής αύξησης των εθνικιστών και τον συσχετίζει με την ελευθερία διακίνησης εντός της ΕΕ η οποία -λέει- από κάποιες χώρες, έχει φθάσει να αντιμετωπίζεται πλέον σαν επιβαρυντικός παράγοντας για την ανεργία .
Συνδυάζει δε την “τρομοκρατία” και τον φόβο των ισλαμιστών (κατά την άποψή του, να είμαι σαφής) με την πιθανότητα να υπάρχει ανάγκη περιορισμού ή αλλαγής καθεστώτος τής ελεύθερης διακίνησης.
Επειδή όμως αυτό θα έπρεπε να εφαρμοστεί και στα αγαθά εκτός από τους ανθρώπους, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Γερμανίας.
Το κείμενο καθεαυτό είναι μια -ακόμα- ανάλυση, αν λάβουμε όμως υπόψιν τον ρόλο του αναλυτή και της εταιρίας του, δημιουργεί ερωτηματικά.
Για όσους ασχολείστε και έχετε διάθεση, το παραθέτω για σχολιασμό και συζήτηση.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Διάβασα Είδα, Κόσμος, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.