Παλαιστινιακό: Ο αγώνας για αναγνώριση σε κρίσιμη φάση

gazaΤι κοινό έχει η σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών Μάργκο Βάλστρομ και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου; Και οι δύο οδηγήθηκαν, πρόσφατα, σε δηλώσεις αγανάκτησης για τις πολιτικές και την στάση του Ισραήλ, το οποίο πλέον δεν περιορίζει την επιθετικότητά του στους παλαιστινίους αλλά στρέφει τις φραστικές και διπλωματικές επιθέσεις του «κατά πάντων».
Όπως επισήμανε η Βάλστρομ: «Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που εκφράζονται για μας και για οποιονδήποτε. Έχουν ενοχλήσει όχι μόνο εμάς αλλά και τους αμερικανούς και τον καθένα που έχει να κάνει μαζί τους αυτή τη στιγμή».
Η Σουηδία έχει υποστηρίξει την ειρήνευση μεταξύ παλαιστινίων και Ισραήλ και επιπλέον αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο, «οι εποικισμοί, οι κατεδαφίσεις κατοικιών και οι πολιτικές κατοχής που συνεπάγονται την ταπείνωση των παλαιστινίων, δυσχεραίνουν το έργο όλων μας», διευκρινίζει η υπουργός, η οποία ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στο Ισραήλ.
Οι βομβαρδισμοί του περασμένου Αυγούστου φαίνεται να αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα για την ανοχή αρκετών κρατών προς το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και η, όχι φίλη του, Τουρκία, που έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη από το 1988.
Ο Νταβούτογλου, σε συνέντευξη στο Reuters, κατηγόρησε τον ισραηλινό ομόλογό του για τρομοκρατία, ενώ τόνισε ότι «οι ισραηλινές προκλήσεις, όπως οι βομβαρδισμοί στην Γάζα, συμβάλλουν στην ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου». Συνέδεσε άμεσα την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή και την εξάλειψη των εξτρεμιστικών ομάδων με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του τούρκου πολίτη που βρισκόταν πάνω στο πλοίο που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το 2010.

«Στριμώχνεται» το Ισραήλ

Supporters of Palestine demand vote for PalestineΣτο μεταξύ, τα κοινοβούλια Ισπανίας, Βρετανίας, Ιρλανδίας και Γαλλίας έχουν ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης, αποφάσεις οι οποίες δεν δεσμεύουν τις κυβερνήσεις είναι όμως ενδεικτικές για το διεθνές πολιτικό κλίμα, αν και η αγανάκτηση της κοινής γνώμης έχει προηγηθεί. Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει προγραμματισμένη ψηφοφορία για το Σάββατο, ενώ στις προκαταρκτικές συνεδριάσεις μόνο τα αριστερά κόμματα υποστήριξαν την αναγνώριση.
Οι ίδιες πολιτικές που εξασφάλιζαν επί δεκαετίες αμέριστη ή και ενοχική υποστήριξη προς το Ισραήλ και η «αέναα» απειλούμενη ασφάλειά του, είτε στερούνται πλέον υπόβαθρου ή επιβαρύνουν δυσανάλογα την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ΕΕ, η οποία έχει να θερίσει τις δικές της θύελλες «τρομοκρατίας».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επιδοθεί σε «αδιάκοπη εκστρατεία ώστε να μην αφήσει κανέναν εβραίο από τα θύματα της Charlie Hebdo, ανεκμετάλλευτο», επισημαίνει άρθρο του δικτύου Mondoweiss, ενώ περιέργως πληθαίνουν οι παλαιστίνιοι τους οποίους θεωρεί ύποπτους για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος (IS). Οι πιέσεις για υποστήριξη των ισραηλινών θέσεων μετά την επίθεση στο Παρίσι, οδήγησαν τον παλαίμαχο δημοσιογράφο του CNN Τζιμ Κλάνσι σε παραίτηση στην διάρκεια της εβδομάδας. Ενόψει των εκλογών του Μαρτίου, στις οποίες το αντίπαλο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να ενισχυθεί, ο Νετανιάχου σκληραίνει κι άλλο την ρητορική του και μετέρχεται κάθε μέσον, λιγότερο για να πείσει και περισσότερο για να εκβιάσει την διεθνή κοινότητα.
Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα την χορήγηση βίζας εισόδου σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στην προσκεκλημένη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για θέματα βίας κατά των γυναικών.
Οι προσπάθειες των ισραηλινών να αποτρέψουν την αποδοχή της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) απέτυχαν και ο γ.γ. Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι θα είναι μέλος από την 1η Απριλίου. Ως αποτέλεσμα προσφυγής της Παλαιστινιακής Αρχής, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα, για να καθορίσει «αν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στην διάρκεια των επιθέσεων στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014».
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, απείλησε ότι η χώρα του θα κάνει προσπάθειες για την διάλυση του Διεθνούς Δικαστηρίου -Ισραήλ και ΗΠΑ δεν είναι μέλη- και ότι θα χρησιμοποιήσει την διεθνή επιρροή του στις χώρες που συνεισφέρουν οικονομικά για να διακόψουν τις χρηματοδοτήσεις τους. Επανέλαβε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζει τον εαυτό του και χαρακτήρισε τον ισραηλινό στρατό ως «τον ηθικότερο του κόσμου», σε αντιδιαστολή με αυτόν της Συρίας. Ο ίδιος ο Νετανιάχου, καταφέρθηκε εναντίον της εισαγγελέως παρά τις αντίθετες συστάσεις της κυβέρνησής του. 

Πιέσεις και στις ΗΠΑ

israel-vs-palestine wall of shameΌπως είναι αναμενόμενο, οι ΗΠΑ εκφράζουν ενστάσεις για αυτό που ονομάζουν μονομερή προσέγγιση των παλαιστινίων προς τους διεθνείς οργανισμούς, ισχυριζόμενοι ότι υπονομεύουν τις πιθανότητες ειρηνευτικής συμφωνίας -αυτής που αποτυγχάνει κατ’ επανάληψη με ή χωρίς την μεσολάβησή τους;- και παράλληλα θεωρείται πιθανό να διακόψουν την χρηματοδότηση προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καναδός υπουργός Εξωτερικών, αφού επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ, διέπραξε το ατόπημα να επισκεφθεί το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, έξω από το οποίο αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές που πέταξαν αυγά και παπούτσια στο αυτοκίνητό του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, παρά τις απειλές, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δηλώνει ότι σκοπεύει να επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε αν οι ΗΠΑ ασκήσουν το δικαίωμα βέτο να θεωρηθούν αναποτελεσματικοί διαμεσολαβητές της ειρήνευσης.
Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή, κατέθεσε αιτήματα σε 16 περιβαλλοντικές διεθνείς συμφωνίες και η Αρχή Ποιότητας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για τα περιβαλλοντικά εγκλήματά του στα παλαιστινιακά εδάφη.
Αντίθετα με το επίσημο αμερικανικό κράτος, ενάντια στα λόμπι και πιθανόν σε «παγκόσμια πρώτη» για τα δεδομένα της χώρας, 40 οργανώσεις πολιτών της Νέας Υόρκης, οργάνωσαν διαμαρτυρία και παρέδωσαν ψήφισμα για να ακυρωθεί το ταξίδι του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ισραήλ, με έξοδα πληρωμένα από εβραϊκές οργανώσεις.
Οι ισραηλινές αρχές χαρακτήρισαν «τρομοκρατική» την επίθεση της Τρίτης από παλαιστίνιο με μαχαίρι μέσα σε λεωφορείο στο Τελ-Αβίβ, που δεν είχε νεκρά θύματα. Νετανιάχου και Λίμπερμαν την θεώρησαν «άμεση συνέπεια» της αντι-εβραϊκής πολιτικής του Αμπάς. Το φιλο-παλαιστινιακό ειδησεογραφικό IMEMC πάντως, δίνει αναλογία επτά ισραηλινών έναντι 32 παλαιστινίων θυμάτων τους τελευταίους τέσσερεις μήνες.
Η διαφύλαξη των -ανισόρροπων- συσχετισμών και σχέσεων της Δύσης με το Ισραήλ, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το παλαιστινιακό ζήτημα. Μόνο με σαφείς θέσεις όμως και αντίσταση στους εκβιασμούς, θα αποδοθεί και στον παλαιστινιακό λαό το δικό του κυρίαρχο κράτος.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Σάββατο 24.1.2015

 

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.