Αφγανιστάν: Η τρομοκρατία των ναρκωτικών

opium usersΟ πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, για τον οποίο 56% των αμερικανών πιστεύει ότι «δεν άξιζε» σε χρήματα και ανθρώπινες ζωές, δεν ξεκίνησε εναντίον των ναρκωτικών ούτε υπήρχε τέτοια ανάγκη, τελείωσε όμως αφήνοντας τη χώρα πολλαπλά εξαρτημένη από αυτά.

Το 2001, επί ηγεσίας των Ταλιμπάν, μόνο 7.606 εκτάρια οπιούχου παπαρούνας καλλιεργούνταν στη χώρα και απέδιδαν 185 τόνους οπίου. Μετά από 13 χρόνια παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις υπολογίζονται σε 224.000 εκτάρια (περίπου 554 χιλ. στρέματα). Παράγουν 6.400 τόνους οπίου, 7% περισσότερους από το 2013, δηλαδή 80-90% των παγκόσμιων προμηθειών, με έσοδα που αντιστοιχούν περίπου στο 4% του εθνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2013 του υπουργείου Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Αφγανιστάν (MCN).
Με αυτά τα στατιστικά, είναι απορίας άξιο γιατί το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC), καταγράφει ως επιτυχία την κατάσχεση 20 τόνων ναρκωτικών, τα οποία αποτεφρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Η πιο θλιβερή παράμετρος του προβλήματος, όμως, είναι ο αριθμός των αφγανών χρηστών, οι οποίοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ανθρώπους. Μεταξύ τους, περίπου 70 χιλιάδες παιδιά αλλά και γυναίκες, συνολικά το 2,65% του πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση του MCN, η εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά και η περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπεία, τα σωματικά και ψυχικά τραύματα από 30 χρόνια πολέμου σε συνδυασμό με τη φτώχεια, την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα, αποτελούν σημαντικές αιτίες για την αύξηση των χρηστών. Παράλληλα, η ενέσιμη χρήση δημιούργησε και αυξάνει αναλόγως τους φορείς HIV.

Οι ΗΠΑ προώθησαν τις οπιο-καλλιέργειες

Τίποτα πιο προφανές από τη ραγδαία αύξηση παραγωγής, εξαγωγών και χρήσης, μετά την αμερικανική εισβολή η οποία όχι μόνο δεν νίκησε στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας αλλά δημιούργησε ένα κράτος ναρκωτικών, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο άλλοτε πολεμικός ανταποκριτής στο Αφγανιστάν, Ματιέ Άικινς.
Το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων θεωρητικά μόνον αποχώρησε πριν το τέλος του 2014. Η συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τον αμερικανοτραφή πρόεδρο Ασράφ Γκάνι, προβλέπει τη διατήρηση δύναμης 10.000 ανδρών, ενώ η διμερής συμφωνία BSA με το ΝΑΤΟ, επιτρέπει τη συνέχιση εκπαίδευσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων εναντίον της Αλ-Κάιντα.
opium-soldiersΟ πολιτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Οντίντσοφ στο «New Eastern Outlook» κατονομάζει διεθνείς εμπειρογνώμονες (συγγραφείς, δημοσιογράφους, αναλυτές), οι οποίοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ προώθησαν τις οπιο-καλλιέργειες και τη διακίνηση του προϊόντος σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Ρωσία, με απώτερο σκοπό την κοινωνικο-πολιτική αποσταθεροποίηση των περιοχών. Επιπλέον, τα αφγανικά καρτέλ χρηματοδοτούν εγκληματικές ομάδες στην Κεντρική Ασία, ενώ το Κόσοβο έχει αναχθεί στον κορυφαίο διακινητή οπίου στην Ευρώπη, υπό την κηδεμονία του ΝΑΤΟ.
Στα σύνορα με το Ιράν, την κυριότερη από τις πύλες εξαγωγής των παράνομων ναρκωτικών προς Ευρώπη και Ρωσία, φαίνεται να διεξάγεται ένας πολύ πιο αποτελεσματικός πόλεμος εναντίον των λαθρεμπόρων, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα αλλά και με κόστος σε χιλιάδες ζωές ιρανών συνοριοφυλάκων.
Στον αντίποδα, η Υπηρεσία Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) διατηρεί στενούς δεσμούς με τους λαθρέμπορους, τους οποίους φυγαδεύει σε περιπτώσεις εφόδων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που παραθέτει σε άρθρο του στο «Rolling Stone» o Ματιέ Άικινς. Ο ίδιος σημειώνει: «Η δημιουργία του κυκλώματος ανάγεται στη δεκαετία του 1980, όταν η CIA για να εξυπηρετήσει ένα βρώμικο πόλεμο εναντίον των σοβιετικών, συμμάχησε με λαθρέμπορους ναρκωτικών. Μέσω ISI και CIA, διοχετεύθηκαν ποσά για την επιδότηση αγροτών και την αντικατάσταση των καλλιεργειών τους με όπιο.»

Η γενιά που γνώρισε μόνο πόλεμο

Όπως εκτιμά ο ΟΗΕ, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποκομίζουν και οι Ταλιμπάν από τη φορολόγηση οπίου και παράνομων δραστηριοτήτων, αν και τα κέρδη τους είναι ελάχιστα σε σχέση με τα 3 δισ. που εισπράττει το αφγανικό κράτος από τις πωλήσεις.
Το Αφγανιστάν είναι μια χώρα όπου κυριαρχεί η διαφθορά, «πληγή» που οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν. Η ηγεμονία τους μάλλον ενέτεινε το φαινόμενο με έναν επιπλέον τρόπο: Στρατεύματα και ιδιώτες διέθεταν άφθονα μετρητά και μετέφεραν το πρότυπο της υπερκατανάλωσης το οποίο οι φτωχοί αγρότες δεν θα ήταν δυνατόν να «υπηρετήσουν» με τις παραδοσιακές τους δραστηριότητες αλλά μόνο μέσω τού, έτοιμου, κυκλώματος του οπίου.
Τίποτα δεν πείθει ότι οι ΗΠΑ έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των ναρκωτικών και της καλλιέργειας οπίου, παρά τις δηλώσεις τού επίσημου αμερικανικού κράτους. Η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρθηκε για το επιτυχημένο σύστημα που πρότεινε ο πρώην επίτροπος εναντίον των ναρκωτικών στην Ινδία. Το δοκιμασμένο και οικονομικά αποδοτικό μοντέλο προβλέπει κρατική αδειοδότηση των αγροτών για πώληση των καλλιεργειών μόνο για ιατρικούς σκοπούς, ώστε να καλύπτεται η ανάγκη που υπάρχει παγκοσμίως, όπως την καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για νόμιμα οπιούχα αναλγητικά αντί των συνθετικών υποκατάστατων.
Τραγική πραγματικότητα παραμένει ότι τουλάχιστον μια ολόκληρη γενιά Αφγανών δεν έχει γνωρίσει συνθήκες ειρήνης. Οι σημερινοί τριαντάχρονοι γεννήθηκαν, ανατράφηκαν και έχουν ζήσει μόνο με τον πόλεμο, που είτε ως «εισαγόμενος» είτε ως εμφύλιος δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες (το ένα τρίτο των προσφύγων παγκοσμίως).
Ας μην απορούμε, λοιπόν, εδώ, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, γιατί οι άνθρωποι διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα στις πιο απάνθρωπα αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να καταλήξουν να ζουν στις πιο απάνθρωπα αντίξοες συνθήκες που τους εξασφαλίζουμε.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 11.1.2015

Αξίζει να δείτε τις συλλογές φωτογραφιών σχετικά με το Αφγανιστάν,
του ιδρύματος NOOR http://noorimages.com/feature/unspoken-war/, http://noorimages.com/project/the-flowers-of-afghanistan/
και άλλες,

του πρακτορείου Magnum
http://www.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult&VBID=24PVHK3P46P0U&SMLS=1&RW=1162&RH=555
και όχι μόνο,

και ανεξάρτητων φωτορεπόρτερ όπως ο Balazs Gardi

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.