Η Ινδία του δεξιού Μόντι

File picture of Modi arriving to meet his party leaders and workers at GandhinagarΤο δεξιό Ινδικό Λαϊκό Κόμμα (BJP) -με τον εθνικιστικό χαρακτήρα και διασυνδέσεις- κέρδισε τον περασμένο Μάιο τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των τελευταίων 30 ετών. Ο Ναρέντα Μόντι έγινε ο 15ος πρωθυπουργός των περίπου 1,2 δισ. κατοίκων και σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο με 45 λιγότερα μέλη από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στο «παράλληλο σύμπαν» της Ινδίας, ο Μόντι έλαβε «υπερβολική, σε αηδιαστικό βαθμό, υποστήριξη» κατά την προεκλογική του εκστρατεία, από κορυφαίες βιομηχανικές δυναστείες της χώρας, σχολιάζει ο επίτιμος καθηγητής του London School of Economics, Γκάουταμ Άππα.
Η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, με τα πολυάριθμα πολιτικά κόμματα και κινήματα, μαστίζεται διαχρονικά από τη διαφθορά και την γραφειοκρατία, τις οποίες ο Μόντι υποσχέθηκε να πατάξει. Από το κίνημα εναντίον της διαφθοράς και υπέρ της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αποκέντρωσης, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, γεννήθηκε και το ανερχόμενο Κόμμα του Απλού Ανθρώπου (AAP), το οποίο ξάφνιασε παίρνοντας τη δεύτερη θέση στην εκλογική περιφέρεια του Δελχί τον Νοέμβριο 2013.

Μια πολλά υποσχόμενη οικονομία

Παρά τις αδιανόητες για τα -παλαιότερα- «δυτικά» πρότυπα κοινωνικές ανισότητες, η Ινδία θεωρείται πλέον μια πολλά υποσχόμενη οικονομία και παράλληλα σημαντικός παίκτης στις διεθνείς σχέσεις. Στην ανάλυση της CIA, «τα μέτρα νεο-φιλελευθεροποίησης της οικονομίας (βιομηχανική απελευθέρωση, ιδιωτικοποιήσεις, μειωμένος έλεγχος διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων) που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας» και η εκλογή Μόντι δημιούργησε ακόμα περισσότερες «προσδοκίες ανάπτυξης και σταθεροποίησης».
Ο συνδυασμός φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και, τουλάχιστον, μετριοπαθούς στάσης στα επεκτατικά τους σχέδια, επιτρέπει στις ΗΠΑ να αποδεχθούν σαν «πταίσμα» παρά ως αιτία επιβολής κυρώσεων ή απειλή κατά την ανθρωπότητας, την κατοχή πυρηνικών όπλων. Να σημειώσουμε δε ότι η Ινδία είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη Μη-Διάδοσης των Πυρηνικών. Τα δικαιώματα των γυναικών που βιάζονται, κακοποιούνται και πυρπολούνται και η ένδεια τού 30% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν υπάρχει ανάγκη να «συγκινήσουν» την Δύση. Ο ίδιος ο Μόντι, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά αναιμίας στις γυναίκες, είχε δηλώσει ότι ευθύνονται τα πρότυπα εικόνας-σώματος που ακολουθούν.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Μόντι πιθανόν να αιφνιδίασε, όταν έμεινε απτόητη από τις πιέσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ και ΕΕ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ινδία (11.12.2014), ο Μόντι χαρακτήρισε την, επίσης μέλος των BRICS, Ρωσία, «στενή φίλη και προνομιακό στρατηγικό εταίρο» και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς του εμπορίου, στις προμήθειες εξοπλισμού και στα πυρηνικά. Συμφώνησαν, πάντως, ότι η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα επέβαλε «διαρκή μαθήματα» στην ανθρωπότητα (τα οποία προφανώς ελάχιστοι διδάχτηκαν).

Επικρίσεις και διαφοροποιήσεις

Η Ινδία δεν παύει να δέχεται επικρίσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές και τσουνάμι, ενώ απομένει να επιλύσει το πρόβλημα της ασφαλούς αποθήκευσης τοξικών αποβλήτων. Κριτική δέχεται, επίσης, για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στις οποίες κατέχει την τρίτη θέση παγκοσμίως. Ως αναπτυσσόμενη χώρα δεν υποχρεούται σε περιορισμούς, έχει ωστόσο δικαίωμα σε οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην κατεύθυνση της διάθεσης κεφαλαίων υπέρ της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας αναμένεται να πιέσει ο Μόντι τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Ινδία τον επόμενο μήνα.
india-clean-up-modiΣημαντική θεωρήθηκε και η απόφαση των ινδικών αρχών, με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, να κλείσουν τον Οκτώβριο το εργοστάσιο της Coca-Cola στο Βαρανάσι, δικαιώνοντας τον εντεκάχρονο αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Απέδειξαν τους κινδύνους για εξάντληση και ρύπανση των υπογείων υδάτων από τις δραστηριότητες της βιομηχανίας και δεν υποχώρησαν ούτε στην απόπειρα της εταιρίας να δελεάσει/εξαγοράσει με φιλανθρωπικά έργα. Ελάχιστη και ταυτόχρονα σημαντική νίκη, τριάντα χρόνια μετά το ατύχημα-έγκλημα στο εργοστάσιο της Union Carbide στο Μποπάλ τον Δεκέμβριο 1984, τα θύματα και οι νεκροί του οποίου ουδέποτε αποζημιώθηκαν ούτε δικαιώθηκαν επαρκώς.

Σχέσεις με Κίνα και Πακιστάν

Στον τομέα της ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής, η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Σι Ζινπίνγκ στην Ινδία στα τέλη Σεπτεμβρίου, επαλήθευσε τις προεκλογικές εξαγγελίες του Μόντι ότι θα επιδιώξει συνεργασία με την ολοένα αναπτυσσόμενη και ισχυρή Κίνα. Λίγο πριν την επίσκεψη δήλωσε ότι «Ινδία και Κίνα είναι δύο σώματα σε μια ψυχή», παρότι η ινδική κοινή γνώμη θεωρεί την Κίνα την αμέσως μεγαλύτερη απειλή μετά το Πακιστάν.
Από τη συνάντηση, η Ινδία απέσπασε υπόσχεση για βελτίωση στην πρόσβαση προϊόντων της τεράστιας φαρμακευτικής βιομηχανίας της και των τεχνολογιών πληροφορικής στην κινεζική αγορά.
Στο πάντα ανοιχτό μέτωπο με το Πακιστάν, η πρόσφατη επίθεση ταλιμπάν σε σχολείο του Πεσαβάρ, αν και δεν αποτελεί «έκπληξη» σύμφωνα με το ιστορικό της περιοχής, οπωσδήποτε δεν προωθεί την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Από την Ινδία διαμηνύθηκε στο Πακιστάν «να αντιμετωπίσει τους ταλιμπάν στο έδαφός του», όμως ο ινδός πρώην υπουργός Εξωτερικών Κανουάλ Σιμπάλ σχολιάζει: «Είναι δύσκολο να το αποδεχθούμε αλλά το Πακιστάν δεν θα βοηθήσει την Ινδία στην υπόθεση της τρομοκρατίας». Διόλου τυχαίο το αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτειακών εκλογών στις ισλαμικές περιοχές Τζαμού και Κασμίρ («μήλο της έριδος» μεταξύ των δύο χωρών), όπου το BJP δεν κέρδισε πλειοψηφία.
Το ότι η Ινδία θεωρήθηκε η καλύτερη χώρα για διεθνείς επενδύσεις το 2014, αποτελεί ίσως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των οποίων οι καταστροφικές επιπτώσεις για τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις (το 99%), είναι γνωστές παγκοσμίως. Η ανάπτυξη βάσει των στατιστικών δεικτών δεν απεικονίζει την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της και η οικονομική και πολιτική πρόοδος δεν οφείλεται στον Μόντι, όπως διαφήμισαν τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας των υποστηρικτών του, αναλύει ο Γκάουταμ Άππα στην The Conversation.
Κάποιες από τις πρωτοβουλίες Μόντι καθιστούν την Ινδία μια κυρίαρχη χώρα και μια δύναμη περισσότερο ανεξάρτητη από την γραμμή ΗΠΑ συγκρινόμενη με την ΕΕ, για παράδειγμα, ωστόσο, μια δεξιά κυβέρνηση, οπουδήποτε στον κόσμο, παραμένει … μια αντιλαϊκή κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
28.12.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.