Αίγυπτος : Οι “διπρόσωπες” πολιτικές του Σίσι

EGYPT-UNREST-POLITICS-SISI MILITARYΕπικαλούμενες «απειλές κατά της ασφάλειας», Βρετανία και Καναδάς έκλεισαν τις πρεσβείες τους στο Κάιρο, πριν δύο εβδομάδες. Η βρετανική πρεσβεία επαναλειτούργησε την Τρίτη, αλλά ο Καναδάς διατήρησε ταξιδιωτική οδηγία με έμφαση στα σύνορα με την Λιβύη.
Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι είχε εκδώσει διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας και δημιουργία απαγορευμένων ζωνών κατά μήκος των συνόρων με την Λωρίδα της Γάζας και με την Λιβύη.
Ταυτόχρονα με το κλείσιμο των πρεσβειών και χωρίς «προβλήματα ασφαλείας», Επιχειρηματική Αποστολή Υποδομών με αντιπρόσωπους εταιριών και επικεφαλής τον αναπληρωτή υφυπουργό Εμπορίου και Διεθνών Συναλλαγών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Αίγυπτο.

Οι μέθοδοι ελ Σίσι

Η διαφοροποίηση των ΗΠΑ από τις «πιστές» Βρετανία και Καναδά απέναντι στη «διασωθείσα» χώρα της βόρειας Αφρικής, τονίζεται και από την έγκριση στον προϋπολογισμό της αποκατάστασης χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας.
Η βοήθεια που είχε παγιωθεί μετά τη συμφωνία ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ το 1979, υπέστη περικοπές πριν δύο χρόνια, μέχρι η πρωτοπόρος της «άνοιξης» να συμμορφωθεί με προαπαιτούμενα, όπως η διενέργεια εκλογών, η διασφάλιση ελευθεριών, η αποκατάσταση της εθνικής ασφάλειας και η απελευθέρωση αμερικανών πολιτικών κρατουμένων.
Παρότι οι πολιτικές Σίσι επιδέχονται πολλαπλές «αποκρυπτογραφήσεις», φαίνεται να καθησύχασαν, εν μέρει τουλάχιστον, δύο κυρίαρχους φόβους των ΗΠΑ, δηλαδή την ειρήνη με το Ισραήλ και την καταπολέμηση των τρομοκρατών.
Κι επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα «ποικίλουν» ανάλογα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η υπερψήφιση της βοήθειας περίπου 1,3 δισ. δολαρίων, επιτρέπει στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να αγνοήσει τα προαπαιτούμενα, «για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Σύμφωνα με τους New York Times, αν και «οι μέθοδοι ελ-Σίσι είναι ακόμα πιο αυταρχικές από αυτές του Χόσνι Μουμπάρακ», στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας στην περιοχή και με υποστήριξη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση ταμειακών ροών (τύπου «πιστωτική κάρτα») που προβλέπεται μόνο για Αίγυπτο και Ισραήλ. Στο πλαίσιο χρηματοδότησης εντάσσεται και ο κατασκευαστικός οργασμός έργων υποδομής και η ενίσχυση πολιτιστικών, πολιτισμικών και τουριστικών πρωτοβουλιών.
Στο μεταξύ, ο ελ-Σίσι πραγματοποιεί επαφές με ηγέτες χωρών, Ελλάδας και Κύπρου συμπεριλαμβανομένων, αλλά και με τον ΟΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσει ή να επεκτείνει τις σχέσεις της χώρας του και να δημιουργήσει συμμαχίες.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων διοργάνωσε συνέδριο με τίτλο «Η Αίγυπτος και ο κόσμος… Μια νέα εποχή», στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Κάιρο, στο οποίο παραβρέθηκε και ο 84χρονος αιγύπτιος πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Δρ. Μπούτρος-Μπούτρος Γκάλι. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να «διορθώσει τις παρερμηνείες» της πολιτικής ανάπτυξης της χώρας, η οποία, εξισορροπεί τις σχέσεις της και ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται ότι «γυρίζει την πλάτη» σε κάποια συγκεκριμένη δύναμη, γράφει η Cairo Post.

Πρωτοβουλίες για την Συρία

Αμφίσημες εμφανίζονται οι πολιτικές του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Μόρσι, στο παλαιστινιακό ζήτημα. Αμέσως μετά το πραξικόπημα εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι, απομόνωσε τους παλαιστίνιους κατεδαφίζοντας τις συνοριακές σήραγγες επικοινωνίας και ανεφοδιασμού και εμμέσως υποβοήθησε το έργο των ισραηλινών, πιθανόν σε μια προσπάθεια «εξευμενισμού» Ισραήλ και ΗΠΑ, λίγο αργότερα διαβεβαίωσε ότι η διακυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους παλαιστίνιους μέχρι να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και πλέον προβάλλει τον «εξισορροπητικό» του ρόλο.
Από κοινού με την Ρωσία, η Αίγυπτος ανέλαβε επίσης πρωτοβουλίες για εύρεση πολιτικής λύσης στην Συρία. Γι’ αυτόν τον σκοπό, πενταμελής συριακή αντιπροσωπεία έφθασε την Τετάρτη στο Κάιρο.
Η συμμετοχή της Αιγύπτου «απαλλάσσει» την Δύση από επαφές με την Συρία -γενικώς αλλά και εναντίον των φανατικών ισλαμιστών-, επιτρέπει στα δυτικά ΜΜΕ να συνεχίζουν την προπαγάνδα περί συριακής υποστήριξης στον ISIS και να αποσιωπούν την αναποτελεσματικότητα της δυτικής συμμαχίας, ενώ δίνει χρόνο στις ΗΠΑ να μετέλθουν νέα μέσα για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Ακόμα κι αν η μεσολάβηση τελεσφορήσει οι δυτικοί δεν «εκτίθενται», παρότι η Αίγυπτος λειτουργεί ως άτυπος εκπρόσωπός τους, φροντίζοντας παράλληλα τη δική της ασφάλεια, ιδιαίτερα στα δυτικά σύνορα με την «κατάμεστη» από τρομοκράτες Λιβύη.
Όπως, εξάλλου, αναφέρουν αναλυτές, ο αρχικός στόχος του ισραηλινο-αμερικανο-βρετανικού σχεδίου σχετικά με την επονομαζόμενη Αραβική Άνοιξη, περιελάμβανε την πρόκληση συγκρούσεων που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις για ξένη επέμβαση.
Ο από τα δυτικά κίνδυνος, ως απειλή αλλά και ως «υπόδειγμα» των συνεπειών επέμβασης του ΝΑΤΟ, κρατάει σε επαγρύπνηση τον ελ-Σίσι.
Έχει προγραμματίσει βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο αλλά και ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει την «δυσφήμιση των επαναστάσεων» της 25.1.2011 και 30.6.2013.
Η πρόσφατη ιστορία της χώρας του, έχει αποδείξει ότι αν η Δύση το κρίνει απαραίτητο, μπορούν να «ενεργοποιηθούν» διαδηλωτές τους οποίους θα υποστηρίξουν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς ΜΚΟ -τις ελευθερίες των οποίων οι New York Times κρίνουν ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος περιορίζει.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 21.12.14

 

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.