Αυστραλία: Ο (μη) ασφαλής παράδεισος των προσφύγων

australia-asylum-seeker-protestΤις, ήδη διευρυμένες, εξουσίες του εκάστοτε υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας απελευθερώνει από κάθε περιορισμό και έλεγχο η τροποποίηση του Νόμου για τη Μετανάστευση και τις Ναυτικές Δυνάμεις, όπως εγκρίθηκε στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Σκοτ Μόρισον θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη των ανθρώπων που προσεγγίζουν ή περνούν τα σύνορα και να ερμηνεύει «υπέρ του δημοσίου συμφέροντος» τις υποχρεώσεις της χώρας, ανεξάρτητα από την αρχή περί μη-επαναπροώθησης της Συνθήκης της Γενεύης και του Πρωτοκόλλου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του 1967.
Η επιχείρηση Κυρίαρχα Σύνορα αποτελούσε εξάλλου προγραμματική δήλωση και προτεραιότητα του πρωθυπουργού Τόνυ Άμποτ (Εποχή 15.9.2013) και όπως τονίζει ο Συνασπισμός Δράσης για τους Πρόσφυγες (ΣΔΠ), «η επίθεση των Άμποτ και Μόρισον στους πρόσφυγες ξεκίνησε από την πρώτη μέρα».

Παραβιάζονται διεθνείς κανόνες

Η Αυστραλία, σε πείσμα τής ιστορίας της ως σωφρονιστικής αποικίας του Ηνωμένου Βασιλείου, επιδεικνύει χαρακτηριστική «απροθυμία» για την είσοδο προσφύγων και αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα όσων δεν πληρούν «προδιαγραφές ποιότητας».
Οι κυβερνήσεις συνάπτουν Μνημόνια Συνεννόησης και χρηματοδοτούν τα γειτονικά – και πολλαπλά εξαρτημένα- νησιωτικά κράτη όπως η Παπούα-Νέα Γουινέα (ΠΝΓ) και το Ναούρου, για να «φιλοξενούν» τους πρόσφυγες που φθάνουν από την θάλασσα. Απώτερος σκοπός, να μην θεωρείται πλέον η Αυστραλία «ασφαλής παράδεισος», αλλά και έμμεσα να αποθαρρύνονται όσοι σκοπεύουν να καταφύγουν στην χώρα.

Στατιστικά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν πάντως αύξηση 46,6% το 2012-13, στον αριθμό εκείνων που έγιναν αυστραλοί πολίτες, ενώ πρώτοι στις αιτήσεις για βίζα εργασίας είναι μετανάστες από Ινδία, Κίνα και Βρετανία.
Διακρίσεις στη μεταχείριση μεταναστών δημιουργούν τόσο οι συνεχείς αναθεωρήσεις στις διακρατικές συμφωνίες -και λόγω πιέσεων από τις χώρες υποδοχής – όσο και ο τρόπος άφιξης. Εκείνοι που ταξιδεύουν αεροπορικώς απολαμβάνουν περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα από τους ευάλωτους και λιγότερο «προνομιούχους» «ανθρώπους των πλοίων».
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας έκρινε ότι η Ρύθμιση Περιφερειακής Επανεγκατάστασης που υπέγραψαν Αυστραλία και ΠΝΓ λίγο πριν την εκλογή του Άμποτ, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, παραβιάζουν διεθνείς κανόνες, αν και ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει ότι «θα αντιμετωπίσει την μάστιγα» της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Κακομεταχείριση προσφύγων

no entranceΣτους ήδη κορεσμένους καταυλισμούς, τα πολλά προβλήματα σπανίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Με αφορμή την τροποποίηση του νόμου, επτά «φιλοξενούμενοι» στο νησί Μάνους της ΠΝΓ έραψαν τα χείλη τους και 250 έκαναν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την παροχή Βίζας Προστασίας σε πρόσφυγες του νησιού των Χριστουγέννων αλλά όχι του Μάνους ή του Ναούρου, πάλι ως αποτέλεσμα των διαφορετικών μέτρων, σταθμών και ερμηνειών των νόμων και της άνισης μεταχείρισης.

Σύμφωνα με αναφορές του ΣΔΠ, στο Ναούρου, όπου οι πρόσφυγες διαμένουν σε ειδικούς καταυλισμούς και μετέχουν στην ζωή του νησιού, έχουν αυξηθεί και τείνουν να γίνουν κοινωνικά αποδεκτές οι απειλές και οι επιθέσεις εναντίον τους. Στις αρχές τις εβδομάδας, τρεις μαθήτριες δέχθηκαν απειλές και επίθεση από 15 νεαρά αγόρια. Μια πρόσφυγας από το Ιράν έχασε το μάτι της, οι δράστες αναγνωρίστηκαν αλλά δεν διώχθηκαν. 
Δύο έγκυες γυναίκες και οι οικογένειές τους, μεταφέρθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά την θέλησή τους και σχεδόν δια της βίας, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα από το Ναούρου στην Αυστραλία όπου τους ανακοινώθηκε ότι η παραμονή τους είναι παράνομη και ότι θα στεγαστούν σε κέντρο κράτησης μεταναστών.
Στις 12 Νοεμβρίου, το Δικαστήριο Αξιολόγησης Προσφύγων αποφάσισε ότι ήταν «σχετικά ασφαλής» η επιστροφή αφγανών προσφύγων στην χώρα τους, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε ότι η υπόθεση δεν είχε εξετασθεί επαρκώς. Ήδη ο ΣΔΠ ζητά να επιστρέψουν οι δύο απελαθέντες και να μην εκτεθούν στον κίνδυνο της απέλασης οι συνολικά εννέα συμπατριώτες τους.
Σε οικειοθελή κατ’ οίκον περιορισμό οδηγεί πολλούς πρόσφυγες ο Κώδικας Συμπεριφοράς των Αιτούντων Άσυλο, του Δεκεμβρίου 2013, τον οποίο υπογράφουν οι ενήλικοι που φθάνουν παράνομα δια θαλάσσης για να μην παραμείνουν σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Προβλέπει συμμόρφωση στους νόμους και αποφυγή «αντικοινωνικής» και «διασπαστικής» συμπεριφοράς, δημιουργεί όμως φόβο για τις συνέπειες λόγω υποκειμενικών «μαρτυριών».
Στην Αυστραλία, όπου στα τέλη Νοεμβρίου ψηφίστηκε νόμος που προστατεύει τις μεγάλες εταιρίες από διαμαρτυρίες εργαζομένων, ενδεικτικό της γενικότερης νοοτροπίας είναι το γεγονός ότι, πάνω από δυόμιση αιώνες μετά την εγκατάσταση δυτικών, για πρώτη φορά δρομολογείται η συνταγματική αναγνώριση των Αβορίγινων, των ιθαγενών κατοίκων της ηπείρου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 14.12.14

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.