Η χαμένη τιμή της αμεροληψίας του ΟΗΕ

EqualRIghtsΟ ΟΗΕ, με διαδοχικές παρεμβάσεις, αποφάσισε να ασκήσει πίεση για τα προφανή και αυτονόητα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά παράλληλα, εκθέσεις, πιέσεις και ψηφίσματα, προκάλεσαν αντικρουόμενες αντιδράσεις. Το πιο πρόσφατο ζήτημα που απασχόλησε στο τέλος Νοεμβρίου στη Γενεύη την επιτροπή του ΟΗΕ Εναντίον των Βασανιστηρίων (UNCAT), αφορούσε στην υπερβολική αστυνομική βία, ιδιαίτερα εναντίον μειονοτήτων, στις ΗΠΑ.

Οι διαμαρτυρίες στο Φέργκιουσον, υπό το βάρος τής μη-απόδοσης δικαιοσύνης για το θάνατο του Μάικλ Μπράουν (και όχι του «νεαρού μαύρου» όπως επιμένουν να τον αποκαλούν τα ελληνικά δελτία ειδήσεων), πήραν διαστάσεις εξέγερσης.
Η εξέγερση αντιμετωπίστηκε με επιπλέον αστυνομική βία και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, όπως και οι θάνατοι πολιτών, ακόμα και παιδιών, από όπλα αστυνομικών.

Το πόρισμα της επιτροπής -στην οποία κατέθεσαν και οι γονείς του Μάικλ Μπράουν- αναφέρει ότι ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να συμμορφωθούν με την Συνθήκη Εναντίον των Βασανιστηρίων, του 1987.
Διαπιστώνει ότι τα θύματα αστυνομικής βίας είναι, σε δυσανάλογο ποσοστό, κυρίως αφρο-αμερικάνοι και ότι οι περιπτώσεις διακρίσεων εναντίον εγχρώμων έχουν αυξηθεί μετά το 2009.
Εκφράζει «ανησυχία» για τους θανάτους 958 κρατουμένων το 2012 -αύξηση 8% από το 2010-, για τα κριτήρια καταλογισμού ποινών σε νεαρούς κατάδικους, για τις συνθήκες σωφρονισμού στις φυλακές και «βαθιά ανησυχία» για την επ’ αόριστον κράτηση των υπόπτων για τρομοκρατία στο Γκουαντάναμο.

Παρά τα αποτελέσματα του πορίσματος και τη δική του παραδοχή ότι «η καχυποψία μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και έγχρωμων κοινοτήτων είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κληρονομιάς φυλετικών διακρίσεων στη χώρα», ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και όχι τον περιορισμό τού -δαπανηρού- εξοπλισμού τους με βαρέα όπλα και θωρακισμένα οχήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον «Guardian». Το εκτελεστικό διάταγμα που σκοπεύει να εκδώσει μέσα στον Φεβρουάριο 2015, θα προβλέπει «βελτίωση» στην προμήθεια και διαχείριση του οπλισμού τον οποίο οι τοπικές αρχές αγοράζουν από το Πεντάγωνο αλλά θα διατηρήσει τα προγράμματα εξοπλισμού. Το «εφόδιο» υπέρ της διαφάνειας που ενέκρινε το Κογκρέσο, είναι οι -αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με σχολιαστές- μικροκάμερες, οι οποίες τοποθετημένες στο πουκάμισο θα καταγράφουν τη δράση των αστυνομικών.

Έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA

Ένα ακόμα «ευαίσθητο» θέμα που εξέτασαν ερευνητές και νομικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και για το οποίο επίσης άσκησαν πιέσεις στον αμερικανό πρόεδρο, είναι η διαβόητη έκθεση της επιτροπής της Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA. Σε ανοικτή επιστολή δηλώνουν ότι η δημοσίευση της έκθεσης θα ήταν ευπρόσδεκτη από τα θύματα των βασανιστηρίων και τους ανά τον κόσμο υποστηρικτές τους, ενώ παράλληλα θα αποτελούσε «δημόσια απόδειξη ότι και οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές της διαφάνειας και της απόδοσης ευθυνών που αξιώνουν από άλλες χώρες».
Το λεκτικό φαίνεται να «φωτογραφίζει» την έκθεση που είχε απευθύνει νωρίτερα η επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με αίτημα την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «εγκλημάτων» που φέρονται να έχουν διαπραχθεί από την Βόρεια Κορέα, κάνοντας αναφορά ακόμα και στο δικαίωμα στην τροφή.
Ο διεθνής ποινικολόγος Κρίστοφερ Μπλακ στο «New Eastern Outlook» χαρακτηρίζει την έκθεση προϊόν πίεσης της αμερικανικής προπαγάνδας προς τον Οργανισμό, σημειώνει ότι τα αναφερόμενα «εγκλήματα» είναι τα ίδια που διαπράττονται στις ΗΠΑ και αναλύει το ρόλο που έχουν διαδραματίσει μέλη της επιτροπής σε διεθνή γεγονότα υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Στο στόχαστρο του Μπλακ βρίσκεται και ο ίδιος ο γ.γ. Μπαν Κι-Μουν ο οποίος διόρισε τα συγκεκριμένα μέλη, «προκάλεσε απογοήτευση» με τις πρακτικές και τις πιέσεις του σε όργανα του ΟΗΕ, ενώ «στο Συμβούλιο Ασφαλείας τείνει να αγνοεί την Κίνα και τη Ρωσία, προς όφελος των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Μπους».
Για την έκθεση δημοσίευσε πολύ αυστηρούς χαρακτηρισμούς το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ εντός και εκτός συνόρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας (με αφορμή και τις ταραχές στο Φέργκιουσον) αποκάλεσε τις ΗΠΑ «τούνδρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου ασκούνται ανοιχτά πράξεις ακραίων φυλετικών διακρίσεων», ενώ από την κυβέρνηση διοργανώθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες στην Πιονγιάνγκ όπου διατυπώθηκαν κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος κι έγινε λόγος για σοβαρά αντίποινα.
Γεγονός ανησυχητικό, αλλά όχι πρωτοφανές, παραμένει η αυτο-υπονόμευση της αξιοπιστίας, της αμεροληψίας και της ουδετερότητας του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του από «συμμαχίες» και αμφιλεγόμενες αποφάσεις και πολιτικές.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 7.12.14

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.