Ιράν-Δύση: Συνομιλίες και “διπλωματικά” μαχαιρώματα

Zarif-Ashton-KerryΟριστική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε, ωστόσο όλες οι πλευρές δηλώνουν «ευχαριστημένες από την προσπάθειά τους». Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας και ΗΠΑ (P5+1 ή E3/EU+3), στον 10ο γύρο συνομιλιών στην Βιέννη που έληξαν την Δευτέρα, δεσμεύτηκαν σε «εντατικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ολοκληρωμένης λύσης», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαβάντ Ζαρίφ.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο, ενώ τέθηκε νέο χρονοδιάγραμμα, για το τέλος Ιουνίου.

Διαπραγματεύσεις και ψηφίσματα

Οι καθυστερήσεις και η γενική εικόνα κάνουν εμφανή την προσπάθεια της Δύσης (με επικεφαλής τις ΗΠΑ) να εμπλακεί στα δικαιώματα μιας χώρας, του Ιράν στην προκειμένη περίπτωση, με τη μέθοδο της κινδυνολογίας και της «υπεράσπισης» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πριν την παύση των διαπραγματεύσεων, «η δήθεν αντι-ισλαμική συμμαχία των ΗΠΑ» όπως την αποκάλεσε ο πνευματικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, διέδιδε «πληροφορίες» ότι το Ιράν έριξε πυρομαχικά στις δυνάμεις του ISIS στο Ιράκ.
Στην πραγματικότητα, «εκ παραδρομής» όπως είχαν δηλώσει, ρίψεις πολεμοφοδίων στους τζιχαντιστές έγιναν από αεροπλάνα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Ο Καναδάς, πλειοδοτώντας σε υποκρισία, κατέθεσε ψήφισμα στον ΟΗΕ σχετικά με την «ανησυχητικά υψηλή συχνότητα και την αύξηση των θανατικών ποινών στο Ιράν», το οποίο υπερψηφίστηκε μια εβδομάδα πριν λήξουν οι συνομιλίες στην Βιέννη.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμερ, ο οποίος εξέφρασε ενστάσεις για τη μη συμμετοχή χωρών της Μέσης Ανατολής στις διαπραγματεύσεις, εξέθεσε ακόμα μια παράμετρο των δυτικών προθέσεων, δηλαδή το δικαίωμα ανάμιξης Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Αχρείαστο, αφού μετά από πιέσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το αμερικανικό Κογκρέσο ζήτησε νέες κυρώσεις μέχρι τον Ιούλιο.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Χαμενεΐ ότι: «Οι ιρανοί αγαπούν τον αγώνα των αντι-σιωνιστών. Το έθνος και η κυβέρνηση μοιράζονται την άποψή τους», «Οι παλαιστίνιοι αδελφοί στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη έχουν δικαίωμα να διαθέτουν εξοπλισμό για την άμυνά τους», αλλά και ότι, «ΗΠΑ και Ευρώπη δεν θα γονατίσουν το Ιράν».

Όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης του Ιράν, υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος στη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας όπως άλλες χώρες, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, το οποίο δεν μετέχει στην διεθνή Συνθήκη για την Μη-Διάδοση των πυρηνικών (NPT), ούτε υπόκειται στους ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), χωρίς βεβαίως να υφίστανται κυρώσεις. Όπως επανέλαβε ο Ζαρίφ: «Τα πυρηνικά όπλα είναι εναντίον των πεποιθήσεων και την θρησκευτικής πίστης μας» και «Οι πιέσεις που ασκούνται μέσω των κυρώσεων, εναντίον του δικαιώματός μας, είναι παράνομες».
Οι ΗΠΑ και οι συν αυτοίς επιμένουν ότι το Ιράν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συνεχίζουν να το περιλαμβάνουν στον «άξονα του κακού» μαζί με την Συρία, την Βόρεια Κορέα και το Ιράκ (πριν την δυτική «κάθαρση»). 

Στο, παράλληλο, «μέτωπο» της αγοράς πετρελαίου, Ιράν και Βενεζουέλα, δύο στοχοποιημένες από τη Δύση χώρες, υφίστανται μεγαλύτερο πλήγμα από τα Officials pose for a family picture during their meeting in Viennaυπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ λόγω της πτώσης στις τιμές του αργού πετρελαίου -30% από τον περασμένο Ιούνιο- σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερπαραγωγής από την Σαουδική Αραβία. Το πλεόνασμα πολλαπλασιάζουν οι αντλήσεις σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ. Τα μη-μέλη του ΟΠΕΚ (Ρωσία, Νορβηγία, Μεξικό) αρνήθηκαν μείωση της παραγωγής, το ίδιο όμως έκαναν και τα μέλη στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, πάλι στην Βιέννη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προσπάθειες αποτροπής του Αχμαντινετζάντ

Στο εσωτερικό του Ιράν, οι οπαδοί των μεταρρυθμίσεων και του προέδρου Ρουχανί, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν την επάνοδο του πρώην προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ ως υποψηφίου για την επόμενη ιρανική εθνοσυνέλευση (Majlis) και να ελαχιστοποιήσουν την επιρροή των συντηρητικών μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου 2016.
Για την ώρα, δεν πλήττουν τον ίδιο αλλά κοντινούς συνεργάτες του. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πρώην πρώτο αντιπρόεδρο Μοχαμάντ Ρεζά Ραχίμι, για μεταφορά μεγάλων ποσών δολαρίων ΗΠΑ, από την Εθνική Ασφαλιστική Εταιρία, σε λογαριασμούς συμφερόντων του. Ο πολυεκατομμυριούχος Μπάμπακ Ζενζανί φέρεται να έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη επί προεδρίας Αχμαντινετζάντ και να οφείλει 2,7 δισ. -σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίων-, ενώ ζητήθηκαν έρευνες για πιθανές καταχρήσεις δεκάδων δισ. δολαρίων στα κεφάλαια που προορίζονταν για κατασκευή κατοικιών για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 30.11.14

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.