Ομπάμα-Ρεπουμπλικάνοι: Αμφίρροπος αγώνας

Obama W.H.Η επικράτηση, στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, των Ρεπουμπλικάνων στην 100μελή αμερικανική Γερουσία (εκτός από την Βουλή των Αντιπροσώπων), για πρώτη φορά από το 2006 και με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1994, αναμένεται ότι θα εντείνει τις δυσκολίες για τη διακυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα. Η πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κονγκρέσου, θα διευκολύνει μεν το νομοθετικό έργο, αλλά προς ακόμα πιο συντηρητική κατεύθυνση.

Παγίδα στρατηγικής

«Οι Δημοκρατικοί σαφώς άξιζαν να χάσουν, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι ίσως δεν άξιζαν να κερδίσουν», σχολιάζει ο ερευνητής δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πάρι του δικτύου Consortium News. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβλητική και μετριοπαθής στάση των Δημοκρατικών και του προέδρου σε «αμφιλεγόμενα» ζητήματα όπως, μεταναστευτικό, έκθεση για τα βασανιστήρια της CIA, κλιματική αλλαγή, αγωγός Keystone XL, είτε κράτησαν την πλειοψηφία (60%) των ψηφοφόρων μακριά από τις κάλπες ή αποθάρρυναν την ψήφο σε Δημοκρατικούς υποψήφιους.
Οι Δημοκρατικοί αλλά και ο ίδιος ο Ομπάμα, φαίνεται να έπεσαν σε μια μάλλον «εύκολη» παγίδα στρατηγικής: Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν την συντηρητική κοινή γνώμη, απώλεσαν μέρος της πολιτικής τους ταυτότητας και, βεβαίως, τους προοδευτικούς ψηφοφόρους τους.
Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι υποστηρικτές της αλλαγής του πλειοψηφικού συστήματος εκλογής γερουσιαστών ώστε να εκπροσωπηθούν αντιπροσωπευτικά οι ψηφοφόροι (υπάρχουν μόνο 2 ανεξάρτητοι γερουσιαστές).
Επίσης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την επιρροή των μεγάλων εταιριών στην πολιτική, ένα καθεστώς που προάγει την αποχή των αμερικανών, οι οποίοι διαπιστώνουν πλέον ότι είναι τα κεφάλαια των εταιριών (4 δισ. δολάρια σε αυτές τις εκλογές) που διαμορφώνουν την αμερικανική δημοκρατία και όχι η ψήφος τους.
Κάποιοι, κατηγορούν επίσης τη μειοψηφία που ψήφισε, για βραχεία ιστορική μνήμη, η οποία δικαίως μεν τιμώρησε τα πρόσφατα σφάλματα των Δημοκρατικών, ωστόσο λησμονεί τις περιπέτειες στις οποίες έχουν εμπλέξει εργαζόμενους, φορολογούμενους και τη χώρα γενικότερα, οι ρεπουμπλικανικές πολιτικές.

Οι πρώτες προκλήσεις

Πώς προδιαγράφεται λοιπόν το μέλλον της διακυβέρνησης Ομπάμα μέχρι το 2016; Θα αντιμετωπίσει κι άλλες κρίσεις του βεληνεκούς της ψήφισης του προϋπολογισμού και θα ενταθεί η δυσπραγία στην συνεργασία με το Κονγκρέσο;
Πρώτη «πρόκληση» για τον αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να είναι οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και η εντατικότερη καλλιέργεια του νέου Ψυχρού Πολέμου με την Ρωσία, τακτικές που υποστηρίζονται κυρίως από τους λεγόμενους νεο-συντηρητικούς, την -ακόμα πιο- δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων.
Επιπλέον, σύμφωνα με προοδευτικές (μάλλον υπεραισιόδοξες και ρομαντικές) φωνές, υπάρχουν περιθώρια να κάνει «αριστερή στροφή», δημοσιοποιώντας την αλήθεια για ζητήματα όπως η χρηματοδότηση της Αλ-Κάιντα πριν ακόμα την 11η Σεπτεμβρίου, οι πραγματικές συνθήκες της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροπλάνου στην Ουκρανία και οι επιθέσεις με χημικά στην Συρία τον Αύγουστο 2013.

Η ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων

Obama republicansΑντί για τέτοιου είδους «τολμήματα» ωστόσο, και σε δόξα της αμερικανικής πολεμικής μηχανής, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), τις μέρες μετά τις εκλογές, ο Ομπάμα επρόκειτο να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση 3,2 δισ. δολάρια για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Το ποσό θα χρηματοδοτήσει επίσης εξοπλισμό και εκπαίδευση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων -τις οποίες, ίσως, δεν εξόπλισαν ούτε εκπαίδευσαν επαρκώς κατά την διάρκεια του πολυετούς πολέμου και της παραμονής στην χώρα.
Η «άμεση» ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων περιλαμβάνει θέματα όπως: Ο περαιτέρω περιορισμός των αμβλώσεων, η υπονόμευση / καταστροφή / ανάκληση τού συστήματος περίθαλψης Obamacare, η άρση περιορισμών από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).
Ο πρόεδρος Ομπάμα ωστόσο, στον αντίποδα της αναμενόμενης συντηρητικής «επίθεσης» και μετά την προεκλογική «νάρκη», εξήγγειλε ότι θα περάσει ακόμα και με Εκτελεστικό Διάταγμα αν χρειαστεί, τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.
Απροσδόκητη θεωρήθηκε και η δήλωσή του την Δευτέρα, για την «ουδετερότητα του διδικτύου», ως αγαθού κοινής ωφέλειας, με διαφάνεια και διαθεσιμότητα του περιεχομένου χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πάροχοι.
Όσο για το φλέγον -κυριολεκτικά- θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ελπίδες δημιουργεί η πρόσφατη αμερικανο-κινεζική συμφωνία της περασμένης Τετάρτης, για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τα επόμενα δύο χρόνια προδιαγράφονται «ενδιαφέροντα» για τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 16.11.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.