Μεγάλο αιθιοπικό φράγμα: ΄Εργο ζωής, όχι πολέμου

Gerd constructionΤο ζωτικό για την ανάπτυξη της περιοχής, Μεγάλο Φράγμα Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD) στον Γαλάζιο Νείλο, απασχόλησε τη συνάντηση των υπουργών Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης, Αιγύπτου, Αιθιοπίας και Σουδάν, που έγινε στις 16 και 17 Οκτωβρίου στο Κάιρο.
Κύρια θέματα του δεύτερου γύρου συνομιλιών ήταν η επιλογή εταιριών-συμβούλων που θα εκπονήσουν νέες μελέτες για τις επιπτώσεις του υδροηλεκτρικού φράγματος στις τρεις χώρες και η εξέταση των προτάσεων της τριεθνούς επιτροπής που έχει συσταθεί κυρίως λόγω των, έντονων μέχρι πρότινος, αντιδράσεων της Αιγύπτου. Οι υπουργοί του Σουδάν και της Αιγύπτου, χαρακτήρισαν θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι κατεγράφησαν παρόμοιοι στόχοι και κοινά τα συμφέροντα.

Αιτία τριβών
Τη μεγαλεπήβολη κατασκευή έχουν αναλάβει κυρίως ιταλικές εταιρίες, έχει ολοκληρωθεί κατά 40% και η αποπεράτωση αναμένεται το 2017. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φράγμα και από τα πλέον φιλόδοξα έργα της αφρικανικής ηπείρου. Υπολογίζεται ότι θα τριπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Αιθιοπίας και θα καλύψει τις ανάγκες όλης της ανατολικής Αφρικής χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, θα ανακουφίσει τα χρόνια επισιτιστικά προβλήματα λόγω των ξηρασιών.
Από την αρχή της κατασκευής του, τον Απρίλιο 2011 -δύο μήνες μετά την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ- το έργο αποτέλεσε νέο αγκάθι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας.
Η Αίγυπτος, η οποία θεωρεί ότι έχει «ιστορικό δικαίωμα» στο Νείλο, προέβαλε ως επιχείρημα τη μείωση του όγκου των υδάτων και την πιθανή καταστροφή εύφορων εδαφών της, παρότι μελέτες που έχουν εκπονηθεί -και η Αίγυπτος έχει απορρίψει-, δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς. Η Αιθιοπία πάντως δεσμεύτηκε ότι θα διαχειριστεί ισότιμα και δίκαια τα ύδατα. Τις θέσεις του Σουδάν εκφράζει με σαφήνεια ο πρόεδρος Ομάρ Χασάν Αλ-Μπασίρ: «Έχουμε υποστηρίξει την κατασκευή του φράγματος. Το Ασουάν είναι χρήσιμο για την Αίγυπτο και το GERD είναι ζωή για το Σουδάν».

Η επιθετική και απόλυτη στάση τής Αιγύπτου, οι απαιτήσεις να σταματήσουν οι εργασίες και οι απειλές για δολιοφθορές από την κυβέρνηση Μοχάμεντ Μόρσι, είχαν υποχρεώσει την Αιθιοπία σε στρατιωτική ετοιμότητα και σε δηλώσεις ότι η κατασκευή δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Τον Ιούνιο 2013, εκπρόσωπος του ισλαμικού συντηρητικού κόμματος Αλ-Νουρ, είχε χαρακτηρίσει την κατασκευή, αμερικανο-ισραηλινή συνωμοσία εναντίον της Αιγύπτου και αιτία πολέμου.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, που προβάλλει δημοκρατικό και διαλλακτικό πρόσωπο στο εξωτερικό και προσπαθεί να εδραιωθεί με «ειρηνικά» και «συμφιλιωτικά» έργα στο εσωτερικό (μεταξύ των οποίων η δημιουργία, παράλληλης με την υπάρχουσα, διώρυγας του Σουέζ), στην διαμάχη του φράγματος επιστράτευσε το διπλωματικό προφίλ της ηγεσίας του. Τον Ιούνιο συναντήθηκε με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Χαιλεμαριάμ Ντεσαλέν, ενώ την Πέμπτη είχε «εγκάρδια» συνάντηση με τους υπουργούς των τριών χωρών.
Προέτρεψε την επιτροπή να στηριχθεί σε «επιβεβαιωμένες, ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες» και τόνισε ότι η συνεργασία των χωρών τους είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται στο θέμα των υδάτων.

Εθνική υπόθεση για την Αιθιοπία
Dam mapΗ φτωχή Αιθιοπία που δίνει αγώνα για την ανάπτυξή της, απέρριψε πρόσφατη πρόταση της Αιγύπτου για συν-χρηματοδότηση με προϋπόθεση την συν-διαχείριση. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το φράγμα, προϋπολογισμού περίπου 4 δισ. δολαρίων, που επιβλέπει η κρατική Αιθιοπική Εταιρία Ηλεκτρισμού, θα αποτελέσει στοιχείο εθνικής υπερηφάνειας και θα ολοκληρωθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια, με χρηματοδότηση από κρατικές τράπεζες και πωλήσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Μεγάλος δανειστής, επενδυτικός και εμπορικός εταίρος της Αιθιοπίας είναι η Κίνα, η οποία μετέχει σε έργα υποδομών και έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού.
Η Συμφωνία Υδάτων του Νείλου του 1959, την οποία η Αιθιοπία δεν έχει υπογράψει, παρέχει 55,5 δισ. κυβικά μέτρα νερό στην Αίγυπτο και 18,5 στο Σουδάν, από τα συνολικά 84. Από τις 11 χώρες της λεκάνης του Νείλου, το 2010, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Ρουάντα, Τανζανία, Κένυα και το 2011 το Μπουρούντι, υπέγραψαν την Συμφωνία Πλαίσιο Συνεργασίας, η οποία προβλέπει «διαχείριση των υδάτων με δίκαιο και λογικό τρόπο», «ανάλογα με την συνεισφορά κάθε χώρας στην λεκάνη του ποταμού». Αίγυπτος και Σουδάν, δεν μετείχαν στην συμφωνία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 19.10.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , , . Bookmark the permalink.