Στην Τουρκία: Λογοκρισία ίσον κυριαρχία

Turkey censorshipΤο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, διάταγμα του Σεπτεμβρίου της κυβέρνησης AKP, το οποίο επέτρεπε στην Προεδρία Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας (PTC), να κλείνει ιστοσελίδες χωρίς δικαστική εντολή.
Την ίδια εβδομάδα, ωστόσο, το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση επέβαλαν κλείσιμο ειδησεογραφικού ιστότοπου, λογοκρισία σε άρθρο σχολιαστή και έρευνα για ακόμα έναν ιστότοπο.
Γιατί όχι, εξάλλου, όταν ο ίδιος ο, πρόεδρος πλέον, Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επίσημη ομιλία του την 1η Οκτωβρίου τόνισε: «Η εκμετάλλευση της ελευθερίας του Τύπου και του διαδικτύου, δεν είναι μια κατάσταση την οποία μπορούμε να παρακολουθούμε χωρίς να αντιδράσουμε».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει τον Απρίλιο του 2014 διάταγμα για την απαγόρευση του YouTube, απόφαση την οποία το Ίδρυμα Τεχνολογίας Επικοινωνιών της Τουρκίας (ΒΤΚ) αγνόησε, διατηρώντας την απαγόρευση «για όσο διάστημα θα παρέμεναν αναρτήσεις με εγκληματικό περιεχόμενο στον ιστότοπο».
Το «εγκληματικό περιεχόμενο» περιελάμβανε ηχογραφήσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που σχεδίαζαν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών περί απειλής, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν για να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας (διακαής πόθος που απολαμβάνει τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και υπέρ του οποίου ψήφισε πρόσφατα η τουρκική εθνοσυνέλευση).
Μετά τις αποκαλύψεις, τον Δεκέμβριο του 2013, για διαφθορά κυβερνητικών στελεχών και μελών των οικογενειών τους, και αφού είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών στο πάρκο Γκεζί, η κυβέρνηση Ερντογάν-AKP, αντί της απονομής δικαιοσύνης, επέλεξε την «αναδιάταξη» στελεχών της αστυνομίας, δικαστών και εισαγγελέων και την υιοθέτηση νόμων που περιόριζαν τόσο την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, όσο και τις ελευθερίες του Τύπου και του διαδικτύου.
Τον Μάρτιο του 2014, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε το Twitter και τη διάδοση ηχογραφημένων «επιπλήξεων» του Ερντογάν στον διευθυντή της εφημερίδας «Μιλιέτ» και στη συνέχεια η αστυνομία κατέστειλε με πλαστικές σφαίρες, αέρια και εκτοξευτήρες νερού τις διαδηλώσεις εναντίον της λογοκρισίας και των απαγορεύσεων, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Νόμος που ψηφίστηκε ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, ενδυνάμωσε τις παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), ενίσχυσε την πρόσβαση σε δεδομένα και την προστασία του προσωπικού παρακολουθήσεων και αύξησε τις ποινές για πληροφοριοδότες και δημοσιογράφους.

Με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια

Youtube censoredΣτις πορείες της Πρωτομαγιάς, πολίτες και δεκάδες δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις της αστυνομίας. Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων εξέδωσε διαμαρτυρία και ενθάρρυνε τα μέλη της να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.
Σε πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, σύμβουλοι και σωματοφύλακες, μεταξύ των οποίων και ο ανηψιός του, επιτέθηκαν λεκτικά και απείλησαν ανταποκριτές των αντιπολιτευτικών εφημερίδων Ζαμάν και Μπουγκούν και τους απομάκρυναν από το ξενοδοχείο όπου περίμεναν οι δημοσιογράφοι, ενώ άγνωστοι επιτέθηκαν στον ανταποκριτή της Μπουγκούν, Αντέμ Γιαβούζ Αρσλάν, έξω από αυτό. «Αυτό που περισσότερο με ενόχλησε ήταν ότι κανένας από τους δημοσιογράφους που είχαν ταξιδέψει μαζί με τον Ερντογάν δεν ύψωσαν την φωνή τους εναντίον των επιτιθέμενων», δήλωσε ο Αρσλάν στον τηλεοπτικό σταθμό Μπουγκούν.
Νόμοι, διατάγματα, επιθέσεις και διώξεις ΜΜΕ και δημοσιογράφων, καθιστούν την Τουρκία μια χώρα εχθρική στις ελευθερίες του τύπου, με επίπεδα λογοκρισίας και περιορισμών ανάλογα με αυτά του στρατιωτικού καθεστώτος, σύμφωνα με διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις -και δεν αναμένεται να βελτιωθεί το κλίμα. 

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου-2014, των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα1, η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών, (99η η Ελλάδα -50 θέσεις κάτω σε διάστημα πενταετίας).
Συχνά εφαρμόζονται προληπτικές κρατήσεις με κατηγορίες περί κατασκοπείας ή τρομοκρατίας, 60 δημοσιογράφοι κρατούνταν στα τέλη 2013, μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματίες που συνδέονται με την κυβέρνηση, 153 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν καλύπτοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί (Μάιος-Σεπτέμβριος 2013), 22 παραιτήθηκαν λόγω των πιέσεων, 14 απολύθηκαν επειδή κάλυψαν τα γεγονότα, ενώ υπέρογκα πρόστιμα επιβλήθηκαν για τον ίδιο λόγο, σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Οι απαγορεύσεις στο διαδίκτυο δεν πλήττουν μόνο τις ελευθερίες του Τύπου αλλά και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Το καθεστώς, επικαλούμενο την προστασία της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της πρόληψης του εγκλήματος, τις οποίες «απειλούν» η κριτική, τα σχόλια και οι αποκαλύψεις εναντίον της κυβέρνησης και του Ερντογάν, αφαιρεί την πρόσβαση τόσο στην ενημέρωση, όσο και στην επικοινωνία – όχι αδικαιολόγητα, αφού γνωρίζει ότι το διαδίκτυο αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο ανατροπής «ανεπιθύμητων» καθεστώτων.
Στη δημοκρατική Τουρκία, όμως, οι επιθέσεις και η στοχοποίηση ελευθεριών, που αποκόβουν τους πολίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και από την αλήθεια, εξασφάλισαν στον Ερντογάν «αδιαμφισβήτη» πλειοψηφία 52% για την προεδρία.

1. rsf.org/index2014/data/index2014_en.pdf

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 12.10.14

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.