Εμπόλα: Η επιδημία των φτωχών

Ebola 1Τα περίπου 3.100 άτομα που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από το θανατηφόρο ιό Εμπόλα και τα περισσότερα από 6.000 που έχουν προσβληθεί σε Γουινέα, Σιέρρα Λεόνε και Λιβερία κυρίως, αλλά και σε Νιγηρία και Σενεγάλη, θέτουν ερωτήματα για τη στάση των ανεπτυγμένων και «πολιτισμένων» χωρών απέναντι στην επιδημία, όπως εξάλλου στις περισσότερες καταστροφές και μαζικούς θανάτους σε χώρες της Αφρικής. Ο ΠΟΥ υπολόγισε στο τέλος Αυγούστου ότι θα προσβληθούν από το θανατηφόρο ιό περί τα 20.000 άτομα, ωστόσο νεότερη εκτίμηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανεβάζει το πλήθος σε 500.000 ως 1,4 εκατ., μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ενέκριναν πειραματικά εμβόλια

Οι μετακινήσεις ατόμων και πληθυσμών και η ολιγωρία στην αντιμετώπιση της νόσου, συνέβαλαν στην εξάπλωσή της, ενώ την περασμένη εβδομάδα, διαγνώσθηκε θετικός στον ιό και νοσηλεύεται στο Τέξας, αμερικανός πολίτης που είχε ταξιδέψει στην Λιβερία και είναι ο πρώτος δυτικός που προσβλήθηκε και δεν ανήκει σε ανθρωπιστική ή επιστημονική αποστολή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, βρίσκεται σε απομόνωση και ακολουθούνται οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Νωρίτερα, είχε έλθει σε επαφή με περίπου 100 άτομα, τα οποία θα παρακολουθούνται για περίπου 20 μέρες, όσος είναι ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Από ΜΜΕ που ασχολούνται και με άλλα θέματα εκτός από τον «ιερό πόλεμο» ΗΠΑ και συμμάχων εναντίον των τζιχαντιστών, τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν υπήρχε εμβόλιο εναντίον ενός ιού γνωστού από το 1976. Στα μέσα Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποχρεώθηκε να εγκρίνει την χρήση μη εγκεκριμένων εμβολίων, παρά τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που είχαν τεθεί. Στο κρίσιμο ζήτημα τοποθετείται με σαφήνεια όσο και ωμότητα, η βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Μαρί-Πολ Κίνι: «Δεν υπάρχει αγορά για εμβόλια Εμπόλα. Εκτός από μια επιδημία, ποιός θα ήθελε να εμβολιαστεί για Εμπόλα; Κανείς. Ως εκ τούτου, η αγορά είναι ανύπαρκτη και υπήρξε ελάχιστη επένδυση στην ανάπτυξή του».
«Έξι μήνες μέσα στην χειρότερη επιδημία Εμπόλα στην ιστορία, ο κόσμος χάνει την μάχη τού περιορισμού της. Οι ηγέτες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη διεθνή απειλή», δήλωσε η πρόεδρος του διεθνούς γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), Τζόαν Λιού, στην διάσκεψη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ, τα (πειραματικά) εμβόλια που κατασκεύασαν γνωστές πολυεθνικές φαρμακευτικές, θα είναι «έτοιμα προς χρήση» στις αρχές τού 2015, ενώ επιστήμονες του νοσοκομείου Siriraj στην Ταϊλάνδη, δημιούργησαν ένα νέο εμβόλιο εναντίον του ιού, όπως μετέδωσε το Εθνικό Γραφείο Ειδήσεων της χώρας.
Ebola 3Παρά τις προειδοποιήσεις των ΓΧΣ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για να χαρακτηρίσει ο ΠΟΥ, στις 8 Αυγούστου, τον Εμπόλα, «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διεθνή υγεία», όταν οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους 1.000 και υπήρξαν τα πρώτα θύματα μελών των ανθρωπιστικών, εθελοντικών αποστολών. Οι υποδομές νοσηλείας των χωρών που έχουν πληγεί από την επιδημία κατέρρευσαν και στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι νοσοκόμες του μεγαλύτερου νοσοκομείου ξεκίνησαν απεργία διεκδικώντας «εξοπλισμό ατομικής προστασίας», δηλαδή τις γνωστές λευκές φόρμες που προστατεύουν όσους εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες και οργανισμούς.

Η Κούβα αποστέλλει επιπλέον 300 γιατρούς, δηλαδή 461 άτομα συνολικά και η Κίνα έστειλε ιατρικό υλικό αξίας 833.000 δολαρίων στην Γκάνα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξήγγειλε χορήγηση ακόμα 170 εκατομ. δολάρια σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε, ενώ Αυστραλία και Βρετανία έχουν εξαγγείλει βοήθεια 16 και 190 εκατομ. δολαρίων αντίστοιχα. Μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου πάντως, θεωρούν πως οι περικοπές στην βοήθεια προς τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, πιθανόν να συνέβαλε στην εξάπλωση του ιού.

Διεθνείς επιχειρήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Manifesto της 17.9.14, οι ΗΠΑ «μετά από αίτημα της λιβεριανής κυβέρνησης», εγκατέστησαν «στρατιωτικό κέντρο διοίκησης» και δύναμη 3.000 ατόμων στην Λιβερία, το οποίο θα συντονίζει τις διεθνείς επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η απόφαση είναι «ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν η Αμερική αναλαμβάνει την ηγεσία για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων παγκόσμιων προκλήσεων» (εννοώντας στην προκειμένη περίπτωση τον Εμπόλα και όχι το ισλαμικό κράτος). Στο μεταξύ, εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας της Λιβερίας, δημοσίευσε δηλώσεις καθηγητή ο οποίος κατηγορεί ευθέως τη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ ότι κάνει δοκιμές βιολογικών όπλων εναντίον των πληθυσμών αφρικανικών χωρών. Πριν τις δηλώσεις του καθηγητή, η δυσπιστία των πληθυσμών της Δυτικής Αφρικής είχε ήδη κορυφωθεί, με αποτέλεσμα, κάτοικοι των χωρών που έχουν πληγεί να κατηγορήσουν μέλη των ΓΧΣ και του Ερυθρού Σταυρού ότι ευθύνονται για την διασπορά του ιού, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου, απήγαγαν και σκότωσαν οκτώ άτομα από το προσωπικό επιμόρφωσης για τον ιό.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 5.10.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Εμπόλα: Η επιδημία των φτωχών

  1. Pingback: Έμπολα ή ο ιός της προπαγάνδας; | womaneveryday

Comments are closed.