Αρχαίων ευρημάτων ανάγνωσμα

ancient greece sheep 2Επειδή είμαι τίμιος άνθρωπος, δηλώνω εξαρχής πως ο τίτλος του παρόντος πονήματος φιλοδοξεί να είναι “πιασάρικος”, μήπως και παρασυρθούν αρχαιο και ελληνο- λάγνοι και νευριάσουν με αυτά που γράφω και πολύ το φχαριστηθώ.

Περί Αμφίπολης είναι στην πραγματικότητα το ανάγνωσμα και -παρότι αντιπαθώ αυτό που θα πω- της δικής μου Αμφίπολης.

Κάποιος ή κάποιοι αξιοσέβαστοι επιστήμονες/αρχαιολόγοι, εν μέσω αντιξοοτήτων, συμπεραίνω, λόγω των αισχρών περικοπών στον τομέα τους, έφεραν στο φως -κατά πως λένε και στην τηλεόραση- τα ευρήματα της Αμφίπολης.
Αγνοώ τις λεπτομέρειες, λόγω επιμελούς προφύλαξης του νευρικού μου συστήματος από γλοιώδεις πληροφορίες, όμως πώς να αποφύγω τις εικόνες των αγαλμάτων που θυμίζουν Σφίγγες και τίτλους και σχόλια περί Καρυατιδών.
 Θαυμαστοί οι επιστήμονες που Κύριος οίδε πόσα χρόνια παλεύουν με έρευνες, αναγνώσματα, χώματα και πέτρες μέχρι να απολαύσουν την σπάνια αυτή ανταμοιβή την οποία υπολογίζω πως πλέον δύσκολα απολαμβάνουν συνάδελφοί τους.
Αν και όπως δήλωσα δεν έχω εντρυφήσει στο ζήτημα, ωστόσο στους τίτλους των ειδήσεων δεν διάβασα ούτε άκουσα τα ονόματά τους. Αν περιλαμβάνονται στα ένθετα των κυριακάτικων εκδόσεων, δεν είμαι εγώ που θα τα ανακαλύψω κι αν αποφεύγουν την δημοσιότητα -σε αντίθεση με άλλους έλληνες δημοσίους υπαλλήλους γενικώς και ειδικώς- τότε είναι πολλαπλά αξιοσέβαστοι.

Το επίκεντρο όμως της προσοχής του παρόντος κειμένου είναι άλλο:
Ανά την υφήλιο, έρχονται στο φως ευρήματα μείζονος σημασίας για τις γνώσεις της ανθρωπότητας πάνω στην…ανθρωπότητα και τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν και άνθισαν, όπως, και σε ίσο βαθμό, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Τι είδους αυταρέσκεια είναι αυτή που υπαγορεύει την αυτοϊκανοποίηση των ενίοτε αυτοϊκανοποιούμενων ελλήνων, των αυτοϊκανοποιούμενων κυβερνώντων τους και των αυτοϊκανοποιούμενων εξυπηρετητών των κυβερνώντων μέσω των μ.μ.ε, σε τέτοιο ρυθμό, βαθμό και ένταση;
Το θέμα της δημιουργίας κοσμογονίας μέσω της τηλεόρασης για να αποσπαστεί η προσοχή από σημαντικά και ζωτικά ζητήματα, το θεωρούμε δεδομένο.
Ο -και καλά- μέσος έλληνας, είναι ταπεινωμένος, τελεία. Ακριβώς αυτήν την τραυματική κατάσταση εκμεταλλεύονται οι φασίστες για να τον κερδίσουν. Την ίδια λοιπόν, υπαρκτή και αδιαμφισβήτητη ψυχική κατάσταση, χρησιμοποιούν και οι εξουσίες (κυβέρνηση και μμε), για να εντείνουν τον πνευματικό αυνανισμό του, άρα αμφότεροι χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα, άρα-και δεν είναι σόφισμα- είναι αμφότεροι της ίδιας ποιότητας και φυράματος.
Ένα εύρημα στο Περού, στην Τανζανία, στον Καναδά, στο Θιβέτ (αν υποθέσουμε ότι σκάβουν οι κινέζοι για αρχαιολογικά ευρήματα), δεν θα αναφερόταν καν, στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες. Θα το έγραφε κάποιος δημοσιογράφος που δεν έχει γίνει φίρμα (αλλά το ονειρεύεται), για την λιγότερο αβανταδόρικη σελίδα τού εντύπου, σκεπτόμενος ότι, τα-πιασάρικα-θέματα-τα-δίνουν- στους-άλλους-αλλά-θα-τους-δείξει-αυτός-όταν-καταξιωθεί (και εν αγνοία του εννοεί στους κυβερνητικούς κύκλους). 
Αν οι απαρχές του ανθρώπινου είδους εντοπιστούν από ένα εύρημα οπουδήποτε στον κόσμο το οποίο θα ανατρέψει όσα πίστευαν η ανθρωπότητα και οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, ίσως διαβαστεί σε 22 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου και -εναλλακτικά- μόνο ο τίτλος του από τους εφημεριδο-αγοραστές. 

To make a long story short, που δεν έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι των ελλήνων, τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι τόσο σημαντικά όσο:
α) ο κόπος εκείνων που τα βρήκαν,
β) η όποια ανακάλυψη σχετικά με έναν από τους πολλούς αρχαίους πολιτισμούς,
γ) κάθε ένα έργο τέχνης και δημιουργίας οποιασδήποτε χρονικής περιόδου.

Τα υπόλοιπα, (τύπου: κρεμόμαστε από τα…φορέματα των αγαλμάτων για να αποκτήσουμε αξία ως άνθρωποι, επειδή δεν είχαμε, δεν έχουμε γιατί την παραδώσαμε σε γελοίες και φαύλες κυβερνήσεις και δεν θα αποκτήσουμε, επειδή είμαστε κρετίνοι σε αντίθεση με εκείνους που δημιούργησαν πολιτισμό), είναι για…νάχαμε να λέγαμε.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Δες το κι έτσι..!, Επικαιρότητα and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.