Οι πραγματικοί λόγοι που επελέγη το Παρίσι για τις συνομιλίες και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

greece euroΣτο πλαίσιο της ζωτικής, πλέον, ανάγκης να λέγονται και να γράφονται κάποια πράγματα με το όνομά τους προκειμένου να πάψουν οι έλληνες να “στρουθοκαμιλίζουν”, να  λειτουργούν ενοχικά ή να αδιαφορούν (όλα με αποτέλεσμα την απάθεια για την οποία έγραψα εδώ) μεταφέρω το πιο κάτω κείμενο μεταφρασμένο από τα αγγλικά.
Το έχει γράψει ο Dimitris Dalakoglou, University of Sussex.
Αναδημοσιεύτηκε στο site διεθνών ειδήσεων και σχολιασμού nsnbc international από την πηγή της αρχικής δημοσίευσης στο The Conversation.
Οι παραπομπές (σε αγγλόφωνα και ελληνικά site) είναι όλες από το αρχικό κείμενο. Απόδοση: womaneveryday

=============================================================

Ο πρόσφατος γύρος συνομιλιών μεταξύ ελλήνων υπουργών και των ιδρυμάτων που διαχειρίζονται το μεγαλύτερο δάνειο που έχει λάβει ποτέ χώρα, μόλις έληξαν, στο Παρίσι. Ίσως φαινεται αταίριαστο, που οι πρόσφατες συνομιλίες για την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας διεξάγονται εκτός της εν λόγω χώρας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, απλώς επιβεβαιώνει την αργή υποδούλωση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει παρατηρηθεί από τότε που χτύπησε η οικονομική κρίση.
Οι τρεις κύριες ερμηνείες που δίνονται για την επιλογή του Παρισιού, δεν είναι ιδιαίτερα πειστικές, αλλά υπογραμμίζουν την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα αυτή την στιγμή.

Φόβοι για λαϊκές διαμαρτυρίες;

protests in AthensΗ ιδέα ότι, η διεξαγωγή τού ελέγχου του σχεδίου διάσωσης στην Αθήνα θα ενεργοποιούσε διαδηλώσεις, παρουσιάστηκε ως ιδέα για την μετακίνηση. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τις προηγούμενες συναντήσεις στην Αθήνα. Και δεν είναι επειδή η αστυνομία αποφεύγει να πατάξει τους διαδηλωτές εναντίον της λιτότητας -η βία εναντίον τους είναι άνευ προηγουμένου μετά την υπογραφή τής δανειακής σύμβασης.
Ακόμα και κινήματα διαμαρτυρίας που αρχικά δεν φαίνονταν να σχετίζονται με τα μέτρα λιτότητας, όπως για παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας εναντίον του ΧΥΤΑ ή στην Χαλκιδική για τα ορυχεία χρυσού, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως τεράστιος κίνδυνος για την δημόσια τάξη. Και το κράτος εξέλαβε την μετά το 2009 κρίση, ως ευκαιρία για να καταστείλει κάθε ενδεχόμενη αντίσταση όπως από το κίνημα των καταλήψεων στην Αθήνα και αργότερα.
Ο ακροδεξιός παρακρατικός μηχανισμός, επίσης ενεργοποιήθηκε προκειμένου να τρομοκρατήσει οποιοδήποτε κοινωνικό κίνημα στην διάρκεια της κρίσης.
Τελικά, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υποχρεώθηκε από μεγάλες αντιφασιστικές διαμαρτυρίες να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά χρυσή αυγή. Αλλά η πρόσφατη διαρροή βίντεο που δείχνει τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να λέει σε βουλευτή, ηγετικό στέλεχος της χ.α. ότι αυτό ήταν μόνο ένας πολιτικός ελιγμός για την συλλογή ψήφων, δείχνει την ανησυχητική περιφρόνηση των πραγματικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

Αποφυγή της ταπείνωσης;

Μια άλλη εξήγηση για την μεταφορά των συνομιλιών εκτός Ελλάδος είναι πως αυτές είναι ταπεινωτικές για την κυβέρνηση και για τους πολίτες. Αυτό, παρά το γεγονός ότι, στα χρόνια μετά την δανειοδότηση η ελληνική εκτελεστική εξουσία υπακούει τις οδηγίες της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, κατά γράμμα.
Πραγματικά, ο κατάλογος των πολιτικών ταπεινώσεων για την Ελλάδα είναι ατελείωτος, υπό την σκιά της οικονομικής κρίσης. Ψηλά στην λίστα βρίσκεται ο διορισμός ενός μη εκλεγμένου τραπεζικού, στην θέση του πρωθυπουργού.
Κατόπιν είναι το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν παραδεχθεί σε αρκετές περιπτώσεις πως απλώς ακολουθούν τις οδηγίες της τρόικας.
Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξήγησε σε συνέντευξη πώς ο γερμανός ομόλογός του τον κάλεσε για να του πει τι επιτρεπόταν να αναφέρει στην ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Έλεγχος της ροής των πληροφοριών;

Μια τρίτη εξήγηση είναι ότι, περισσότερα μέτρα λιτότητας και φορολόγησης περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των συνομιλιών, οπότε η γεωγραφική απόσταση θα παράσχει καλύτερο έλεγχο της ροής των πληροφοριών στον φτωχοποιημένο ελληνικό πληθυσμό. Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι φιλική προς τα μέτρα λιτότητας και δεν φαίνεται να ενδιαφερεται ιδιαίτερα για την ελληνική κοινή γνώμη.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα διοικείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με διατάγματα που έχουν σχεδιαστεί για να είναι διατάγματα έκτακτης ανάγκης, για χρήση σε ακραίες καταστάσεις όπως ο πόλεμος ή οι φυσικές καταστροφές. Από τον Ιούνιο 2012, έχουν εκδοθεί 25.
Σχεδόν κανένα  από τα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν εγκρίθηκε με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Επιπλέον αυτού, ο πρωθυπουργός δεν είναι σχεδόν ποτέ παρών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μετά από την εκλογή του, ο Σαμαράς έχει εκφωνήσει μόνο πέντε κοινοβουλευτικές ομιλίες, σπάζοντας τα προηγούμενα ρεκόρ σπάνιων εμφανίσεων.
Ακόμα κι όταν υποτίθεται ότι ακολουθούνται οι σωστές κοινοβουλευτικές διεργασίες, υπονομεύονται από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Για παράδειγμα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι βουλευτές έχουν παραδεχθεί ότι δεν έχουν διαβάσει τα μείζονα προγράμματα διαρθρωτικών προσαρμογών πριν την ψήφιση για την υποστήριξή τους.
Η δικαιολογία τους: Έλλειψη χρόνου. Εξάλλου, τμήματα των νόμων διαβιβάστηκαν στους έλληνες βουλευτές αμετάφραστα από τα αγγλικά, απευθείας από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση απλώς δεν ενδιαφέρεται

talks in ParisΗ αλήθεια για τον λόγο που αυτές οι συνομιλές διεξήχθησαν στο Παρίσι είναι πολύ απλούστερη: Η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πλέον για το πού θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Εδώ και ένα χρονικό διάστημα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι κυβερνούν μια χώρα ενάντια στην θέληση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Πρόσφατη εκλογική έρευνα έδειξε μια διαφορά 8% μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας -της ισχυρότερης του κυβερνητικού συνασπισμού- και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του δεύτερου. Το δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ, έχει σχεδόν εξαφανιστεί εκλογικά.
Η κυβέρνηση Σαμαρά απλώς παραμένει για να τελειώσει την δουλειά που ξεκίνησε η τρόικα και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις του Γεώργιου Παπανδρέου και του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, δηλαδή να αποπληρώσει το χρέος που επιβλήθηκε στην χώρα. Θα το κάνουν, είτε έχουν την λαϊκή υποστήριξη είτε όχι. Δεν έχουν κανέναν λόγο να δώσουν μια ψευδαίσθηση αξιοπρέπειας στους έλληνες πολίτες, ούτε να νοιαστούν για τις διαμαρτυρίες οποιουδήποτε. Έχουν χάσει το παιχνίδι της δημοτικότητας και το γνωρίζουν.

Το αποτέλεσμα

Υπό το φως τής οικονομικής κατάστασης, ορίζοντας το Παρίσι ως τόπο της συνάντησης, είναι το μικρότερο από τα προβλήματα της χώρας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συναντήσεις συνεχίζουν να υπαγορεύουν περισσότερη ανεργία για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, για την αποπληρωμή των δανείων που διέσωσαν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, υπαγορεύουν να αυξηθεί η φορολόγηση και να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία για ψίχουλα. Δυστυχώς, η συνάντηση επέβλεψε την μετατροπή ακόμα μίας χώρας σε δομικά προσαρμοσμένη, φιλικό προς τις επενδύσεις προορισμό για τις ανά τον κόσμο καπιταλιστικές επιχειρήσεις για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Απόδοση: womaneveryday.wordpress.com

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.