Όπου και να ταξιδέψω…

SAM_1057

Musee d’ Orsay

Μοιραία -πιστεύω-, όταν γνωρίζεις και αντιμετωπίζεις κάτι διαφορετικό, προκειμένου να το κατανοήσεις ή ίσως να το εντάξεις κάπου, κάνεις συγκρίσεις. Ίσως πάλι, ο τόπος που γεννιόμαστε, να γίνεται  κάτι σαν γλίτσα που κολλάει πάνω μας και χρειάζεται χρόνο και τρίψιμο για να φύγει.
Είναι θλιβερό το ότι η Ελλάδα των δύο τουριστών για κάθε έλληνα (ή μήπως το ανάποδο; -δηλαδή, λέμε και καμμιά μ…κία να περνάει η ώρα), βασίζεται στους παράγοντες κλίμα και θάλασσα για να είναι ελκυστική και ταυτοχρόνως καταστρέφει -αντί να δημιουργεί- ό,τι θα μπορούσε να την κάνει ομορφότερη.
Οι παρακάτω πληροφορίες, παρακαλώ να μείνουν αυστηρά μεταξύ μας γιατί φοβάμαι πως αυτά που εγώ εννοώ, είναι πολύ-πολύ διαφορετικά απ’ οτιδήποτε λένε οι τηλεοράσεις!
Βρήκα βερίκοκα στο Παρίσι να πουλιούνται προς 5,20 ευρώ το κιλό. Είναι πανάκριβα και αυτά όπως και όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που είδα. Μόλις βρήκα αυτό το ένα κάτι καλύτερο της Ελλάδας, έσπευσα να το συζητήσω με τον μπακάλη!
Μου ζήτησε συγγνώμη ο άνθρωπος -αν είναι δυνατόν!- και μου εξήγησε πως τα ντόπια προϊόντα είναι ακριβότερα από τα εισαγόμενα, πχ από την Ισπανία, και πως οι αγρότες δηλώνουν πως ενώ εκείνοι πουλάνε φθηνά, οι τιμές στα μαγαζιά είναι πολύ υψηλές. Δεν είμαστε καλά! Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει..;
Κάτι μου λέει πως αν πήγαινα στην Ισπανία, το ίδιο θα μου έλεγε και ο εκεί μπακάλης της γειτονιάς. Οικονομικό παράδοξο; Όποιος γνωρίζει να μας το εξηγήσει παρακαλώ.

Έκανα φιλότιμη προσπάθεια να εξηγήσω στον καλό κύριο πως το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μου, αλλά πως τώρα που είμαστε φτωχοί με την βούλα, δημιουργούνται πρωτοβουλίες για πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες. (Δεν θέλετε να σας το διηγηθώ στα γαλλικά, που κλαίω τα λεφτά που δώσαμε εγώ και οι γονείς μου στα ινστιτούτα!).
Επικρότησε την πρωτοβουλία, όμως του θύμισα πως δεν θα ήθελε να καταντήσει η χώρα του όπως η δική μου και δεν διαφώνησε.
Λίγες ώρες αργότερα, έμαθα κι εγώ μαζί με τους γάλλους, πως οι εξαγωγές τους προς την Ρωσία πάπαλα! Πολύ θα ήθελα να μάθω αν αυτά τα αγαθά που δεν θα έχουν αγορά να πουληθούν, θα γίνουν φθηνότερα για τους καταναλωτές.
Όποιος τρέφει ελπίδες για Ευρώπες των λαών, να ζήσει να τα λέει στα εγγόνια του. 

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες για να δω -πάλι- τα χαρτόνια που γράφουν Πεινάω. Μόνο η γλώσσα είναι διαφορετική. Υποψιάζομαι πως οι πεινασμένοι έχουν απαγορευτικό για τις εύπορες γειτονιές.
Για να μην σας μαυρίζω την ψυχή πάντως, εκτός από όλα τα πιο πάνω -και πιο κάτω-, ο επισκέπτης κινδυνεύει από υπερβολική δόση όμορφων εικόνων.
Κρατείστε αυτό και ας μην μεταβληθεί η όποια καλή εντύπωση έχετε, γιατί πραγματικά εύχομαι σε όποιον το επιθυμεί, να επισκεφθεί το Παρίσι.
Εξάλλου, όπως συνηθίζω να λέω για να υπερασπιστώ την επιθυμία μου να φύγω απ’ την Ελλάδα, όλες οι χώρες (και εννοώ όλες!) έχουν καλά και στραβά. Η διαφορά είναι πως πάντα θα πονάνε λιγότερο τον εγωισμό μας όσα συμβαίνουν “αλλού”.
Αν πάντως είσαι προσβεβλημένος από την αρρώστια -και το όνειρο- να κάνεις τον κόσμο λιγουλάκι καλύτερο, αργά ή γρήγορα (μπορεί και σε λίγες μέρες) θα εμπλακείς με κάποιο τρόπο.

SAM_1050

Τα αιτήματα των απεργών νοσοκομειακών

 

Ακόμα ένα μυστικό που θέλω να μοιραστώ: Σύμφωνα με μια αφίσα που είδα, το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων κινητοποιείται, με διεκδικήσεις που είναι τόσο, μα τόσο ίδιες με αυτές που -θα έπρεπε να- έχουν και οι έλληνες συνάδελφοί τους. Δεν ξέρω αν τα γαλλικά κανάλια προέβαλαν  “αγανακτισμένους” πολίτες που κατηγορούν τους “ανεύθυνους” που “απεργούν και θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες”, επειδή προσπαθούν να βελτιώσουν τα πράγματα για όλους.

Τέλος, σε όποιον αναρωτηθεί τι σόι διακοπές κάνω ανακαλύπτοντας τα προβλήματα των ανθρώπων, απαντώ:
Allons enfants de la Patrie
Le jour de gloire est arrivé
Contre nous de la tyrannie….

 

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Η σκέψη της μέρας, Κόσμος, Παρίσι, Πολιτική, Paris and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Όπου και να ταξιδέψω…

 1. HeadWaiter says:

  Κάποια χρόνια πριν σε ένα τηλεοπτικό πάνελ είχε ερωτηθεί εκπρόσωπος μεγάλης πολυεθνικής γιατί κάνει εισαγωγή χυμό πορτοκαλιών σε παγοκολώνες και δεν χρησιμοποιεί τα ελληνικά πορτοκάλια που πήγαιναν στην χωματερή.
  Απάντησε πως η αγορά δεν ζητάει τα ελληνικά πορτοκάλια γιατί είναι ποιό πικρά στην γεύση από τα εισαγωγής.
  Χρόνια μετά η “Όλυμπος” η “Λακωνία” “Ο κάμπος Χίου” και συγνώμη για ότι ξέχασα άρχισαν να πωλούν χυμό από ελληνικά πορτοκάλια.
  Καλές διακοπές.

  • Έστω κι αργά και κάτω από αυτές τις συνθήκες, καλό είναι κι αυτό….
   Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο και την ευχή!!:)

Comments are closed.