Λιβύη: Ένα εκρηκτικό πείραμα

Libya airportΔημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνη και η ειρήνη στην Λιβύη έχει προ πολλού θυσιαστεί στο βωμό των σκοπιμοτήτων της Δύσης. Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την δολοφονία τού Μουαμάρ Καντάφι, δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει βιώσιμη και αξιόπιστη κυβέρνηση, ούτε βεβαίως να ψηφίσει Σύνταγμα, ενώ συνεχίζει να ζει τις συνέπειες της επέμβασης του NATO που με την παροχή άφθονου οπλισμού, μετέτρεψε μια εξέγερση σε γενικευμένο πόλεμο. Υποστηρικτές και πολέμιοι του καθεστώτος Καντάφι, κυβερνητικοί μισθοφόροι, αυτονομιστές ή μέλη της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιούν τα όπλα ως μέσο διεκδίκησης, εκδίκησης ή ασφάλειας. Τα όρια μεταξύ εμφυλίου και τρομοκρατίας γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, τα συμφέροντα των εταιριών που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια αποτελούν τον μόνο τομέα που απασχολεί τους δυτικούς και η, μονίμως προσωρινή, κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει (απροκάλυπτη) εξωτερική στρατιωτική βοήθεια.

Συνεχείς συγκρούσεις

Μέχρι την Τρίτη, 47 άτομα είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, όπου το 90% των αεροσκαφών καταστράφηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες. Οι μάχες, που κατά το CNN είναι οι χειρότερες (;) από το 2011, ξεκίνησαν στην κοντινή Μισράτα και στην πρωτεύουσα, από την ισλαμική ομάδα Αίθουσα Επιχειρήσεων Λίβυων Επαναστατών, εναντίον μαχητών από την πόλη Ζιντάν που είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου τα τελευταία τρία χρόνια.
Στην Βεγγάζη, της οποίας το αεροδρόμιο επίσης παραμένει κλειστό από τον Μάιο, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας δύο ισλαμιστών μαχητών -έναν ασυνήθιστο τρόπο επιθέσεων στην Λιβύη- σε στρατιωτική βάση, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα στις αρχές της εβδομάδας. Άμαχοι έχουν παγιδευτεί μεταξύ των πυρών και το υπουργείο Άμυνας συνέστησε να σταματήσουν οι μετακινήσεις, για λόγους ασφαλείας.
Πριν μια βδομάδα, 22 αιγύπτιοι συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν από βαριά οπλισμένους μαχητές που εκ των υστέρων θεωρήθηκε πιθανό να είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους (IS). Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες να μην ταξιδεύουν προς την Λιβύη, ενώ η Τυνησία ακύρωσε όλες τις πτήσεις της.
Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί απέσυραν προσωρινά το προσωπικό τους, μετά την καταστροφή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Την Δευτέρα έκλεισε και το αεροδρόμιο της Μισράτα και η χώρα είναι σχεδόν αποκλεισμένη.

Το πείραμα συνεχίζεται

Libya tripoli-airportΟ αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που είχε διευκρινίσει πως «οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για ό,τι συνέβη στην Λιβύη, ούτε για ό,τι συμβαίνει στο Ιράκ σήμερα», κι ενόσω μεσολαβούσε προκειμένου το αγαπημένο τέκνο των ΗΠΑ να σταματήσει την σφαγή των παλαιστινίων, επισήμανε τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης στην περιοχή, λόγω της αυξημένης βίας στην χώρα. Ο «εποικοδομητικός διάλογος» στον οποίο (ξανα)κάλεσε όλες τις πλευρές, μόνο ως διπλωματική του υποχρέωση μπορεί να εκληφθεί, αφού λίγες μέρες νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωνε για την «αφοσίωση στην εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της Λιβύης, σε συνεργασία με συμμάχους όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Τουρκία, ως σημαντικού παράγοντα για τη μετάβαση της χώρας».
Στο μεταξύ, διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο της δημοτικότητας του στρατηγού Χαλίφα Χίφτερ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται ως σωτήρας στο πρόσφορο έδαφος μιας κατεστραμμένης χώρας. Ο Χίφτερ, που είχε αποπειραθεί να ανατρέψει τον Καντάφι, ζούσε στις ΗΠΑ από το 1987. Επέστρεψε στην διάρκεια των πρώτων εξεγέρσεων και ανέλαβε στρατιωτικός σύμβουλος. Η Tripoli Post, τον χαρακτηρίζει απατεώνα που υποστηρίζεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αλί Ζειντάν και άλλους λίβυους και άραβες, ενώ δεν θεωρεί τυχαίους, ούτε ότι ανήκουν στο παρελθόν οι δεσμοί του με την CIA. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η Λιβύη κινδυνεύει να υποστεί τη «λύση» της στρατιωτικής δικτατορίας, όπως άλλες χώρες μετά από εμφυλίους πολέμους (Υεμένη το 1978, Λίβανος το 1988 και πρόσφατα, ο αλ-Σίσι στην Αίγυπτο). Καλούν δε τις ΗΠΑ να «αντισταθούν στην παλαιότερη συνήθειά τους να υποστηρίζουν δικτάτορες» ως μέσο εξόδου από κρίσεις.
Το «λιβυκό πείραμα» φαινομενικά βρίσκεται εκτός ελέγχου, ωστόσο, στο ευρύτερο πλαίσιο των πολέμων σε Ιράκ, Συρία και Γάζα, η ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στην χώρα, αποκτά μια επιπλέον διάσταση.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 27.7.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.