Μπαράκ Ομπάμα: Ανώτατος άρχων στο στόχαστρο των συντηρητικών

Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο Quinnipiac (Κονέκτικατ-ΗΠΑ)(1) στις 2 Ιουλίου, το 33% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων θεωρεί τον Μπαράκ Ομπάμα, τον χειρότερο πρόεδρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ότι το 35% θεωρεί καλύτερο πρόεδρο τον Ρόναλντ Ρήγκαν δίνει το τρέχον ποιοτικό στίγμα της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Αντιμέτωπος με τους Ρεπουμπλικάνους

Οι απόψεις για τον Ομπάμα αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της πολεμικής των συντηρητικών εναντίον μιας σειράς αποφάσεων (ή μη-αποφάσεων) του προέδρου, με χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και σε συνδυασμό με τη γενικότερη «κόπωση» και δυσαρέσκεια των πολιτών. Αποκαλυπτικές θα ήταν και οι απόψεις για το χρώμα του αμερικανού προέδρου, όπως αποδεικνύει πρόσφατος ρατσιστικός τίτλος τοπικής εφημερίδας της Νέας Υόρκης. Αν δεν αντιστραφεί το κλίμα, προβλέπονται αρνητικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία το Νοέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ομπάμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και στα δύο νομοθετικά σώματα.
Όλα επιτρέπονται εκτός από εκείνα που απαγορεύει ρητά ο νόμος, σε ένα κατεξοχήν φιλελεύθερο πολιτικό μοντέλο, όπως των ΗΠΑ. Το Σύνταγμα της χώρας δεν απαγορεύει στον εκάστοτε πρόεδρο να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα (executive orders) που έχουν ισχύ νόμου, τον οποίο όμως δεν έχουν υπερψηφίσει τα δύο σώματα του Κονγκρέσου. Σε κανονικές συνθήκες, ο πρόεδρος βάζει την τελευταία και όχι την πρώτη και μοναδική υπογραφή στους νόμους της χώρας. Ωστόσο, αρχής γενομένης από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον και μηδενός εξαιρουμένου, οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν το μεγαλύτερο ή μικρότερο μερίδιό τους σε εκτελεστικά διατάγματα. Τι είδους ανώτατοι άρχοντες θα ήταν διαφορετικά;
Ο πόλεμος που ξεκίνησαν πριν περίπου δύο χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι, δείχνει να έφθασε στο απόγειό του με την ανακοίνωση του εκπροσώπου τους στην Βουλή, Τζον Μπένερ, ότι θα μηνύσει τον Ομπάμα για κατάχρηση του δικαιώματός του. «Ας με μηνύσουν», απάντησε ο πρόεδρος και δήλωσε ότι αφού εκείνοι δεν κάνουν «τίποτα», δεν θα απολογηθεί επειδή προσπαθεί να κάνει «κάτι».

Υπονομεύουν συστηματικά κάθε μεταρρύθμιση

Ο Λευκός Οίκος, το 2012, δέκα μήνες μετά την επικράτηση των συντηρητικών, ξεκίνησε την εκστρατεία «Δεν μπορούμε να περιμένουμε», ως παρέμβαση στο αδιέξοδο που δημιουργούσε το Κογκρέσο στην επιχειρούμενη οικονομική ανάπτυξη της μεσαίας τάξης. Ο Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι 20.6.2014, είχε υπογράψει 182 εκτελεστικά διατάγματα (147 στην πρώτη θητεία και 35 στην δεύτερη), λιγότερα από όλους σχεδόν τους προκατόχους του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τεράστιος αριθμός των 923 που του αποδόθηκαν, δεν είναι πραγματικός. Πραγματική είναι η συσπείρωση των Ρεπουμπλικανών, όσο και η «αμφιθυμία» των Δημοκρατικών και των προοδευτικών πολιτών γενικότερα λόγω κάποιων αντιφατικών ή αμφιλεγόμενων αποφάσεων του προέδρου.
Αυτονόητο είναι πως οι συντηρητικοί δεν ανησυχούν περισσότερο από άλλους για την δημοκρατία και τους θεσμούς. Η κατηγορία που προσάπτουν στον Ομπάμα είναι ότι προωθεί την δική του ατζέντα, το οποίο από την γλώσσα της πολιτικής προπαγάνδας μεταφράζεται ως «δεν αποδέχεται παθητικά την δική τους».
Υπονομεύουν συστηματικά κάθε επιχειρούμενη προοδευτική μεταρρύθμιση σε κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά θέματα και κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε ακόμα δεξιότερες και συντηρητικότερες επιλογές. Έχουν εναντιωθεί σθεναρά στις κοινωνικές δαπάνες και στην Πράξη Προσιτής Περίθαλψης -Obamacare-, με αποκορύφωμα το «θρίλερ» της ψήφισης του προϋπολογισμού αφού είχε προηγηθεί το κλείσιμο των κρατικών υπηρεσιών (Εποχή 20.10.2013). Οι προτάσεις Ομπάμα το 2012 για φορολογικές μεταρρυθμίσεις με ελάχιστη φορολόγηση 30% σε εισοδήματα πάνω από ένα εκατομμύριο, δεν πέρασαν ποτέ τη διαβούλευση της Γερουσίας, ενώ χρονίζει ο νόμος περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Μόνος, με το στυλό του

Στο τέλος Ιανουαρίου 2009, με διατάγματα για κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, ο νεοκλεγείς τότε πρόεδρος έδωσε «το μήνυμά του». Έκτοτε, μερικά μόνο από τα πλήγματα που υπέστησαν οι συντηρητικοί είναι η αύξηση κατώτατων μισθών από ομοσπονδιακούς εργολάβους, η παύση απέλασης παιδιών, τα ίσα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και βεβαίως οι αυστηρότεροι έλεγχοι για την κατοχή όπλων. Έντονες επικρίσεις δέχεται και για την πρόσφατη ανταλλαγή του αμερικανού κρατούμενου στο Αφγανιστάν Μπο Μπέργκνταλ με απελευθέρωση πέντε «επικίνδυνων τρομοκρατών».
Οι προοδευτικοί, από την πλευρά τους, συχνά θεωρούν αναποτελεσματικές τις παρεμβάσεις Ομπάμα (διατάγματα εναντίον των παρακολουθήσεων, μεταναστευτικό), ενώ τον επικρίνουν για μετριοπάθεια σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα (Keystone XL, Monsanto, πετρελαϊκές).
Το «σερί» του προέδρου συνεχίστηκε πάντως την Δευτέρα, με το εκτελεστικό διάταγμα Εξαιρετικοί Εκπαιδευτικοί για Όλους, που επιβάλλει εκπαίδευση υψηλής ποιότητας από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς ακόμα και σε μη προνομιούχα σχολεία και μαθητές, και την Τρίτη, με διάταγμα που επιβάλλει σε ομοσπονδιακούς εργολάβους την πληρωμή ίσων αμοιβών ανεξαρτήτως φύλου και φυλής και ποινικοποιεί την μυστικότητα στις αμοιβές.
Δυστυχώς, ούτε ο Ομπάμα, ούτε οποιοσδήποτε πρόεδρος μπορεί να διορθώσει τα πάντα μόνος του, μέσα σε ένα σύστημα δομημένο ώστε να καταπολεμά τα εχθρικά για την διαιώνισή του σώματα και το οποίο, χωρίς ενδοιασμούς, οδηγεί ακόμα και στην καταστροφή για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

(1) http://www.quinnipiac.edu/news-and-events/quinnipiac-university-poll/national/release-detail?ReleaseID=2056

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 13.7.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.