Βουλγαρία: Χωρίς ενέργεια αλλά με τράπεζες

Πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

People queue up in front of a office of Bulgaria's First Investment Bank in SofiaΟργανωμένη απόπειρα αποσταθεροποίησης του οικονομικού συστήματος της χώρας χαρακτήρισε η απερχόμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, τη διασπορά ψευδών πληροφοριών περί κατάρρευσης των τραπεζών, που οδήγησαν σε μαζικές αναλήψεις χρημάτων, τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου. Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εγγύηση των καταθέσεων και την σταθερότητα των τραπεζών -τις οποίες το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει «υγιείς» διευκρινίζοντας ότι: «Δεν υπάρχει τραπεζική κρίση, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και εγκληματική επίθεση». (Να σημειώσουμε ότι η Βουλγαρία διατηρεί το νόμισμά της).

Αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων

Η ευθύνη για τον πανικό αποδίδεται σε διαδικτυακά μηνύματα, για τα οποία τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, και σε κύκλους του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ντελιάμ Πεέβσκι, ο οποίος έχει προκαλέσει και στο παρελθόν την αγανάκτηση των πολιτών (βλ. Εποχή, 23.6.2013). Η βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα πρότεινε την ποινικοποίηση της παραπλάνησης και της παραπληροφόρησης για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα προληπτική διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων και η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται.
Στην εσπευσμένη συνεδρίαση με οικονομικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους την περασμένη Κυριακή, ο βούλγαρος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης επισήμως τις -δεύτερες στην διάρκεια της θητείας του- πρόωρες εκλογές στις 5.10.14, τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 6.8.14 και το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Στη Βουλγαρία όπου, παρά την εκτεταμένη διαφθορά, οι κινητοποιήσεις και η ψήφος των πολιτών διατηρούν τη δύναμη να ανατρέπουν κυβερνήσεις, η χώρα οδηγείται σε εκλογές για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Η κυβέρνηση των, επίσης πρόωρων, εκλογών του Μαΐου 2013, ήρθε αντιμέτωπη με αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.
Οι βούλγαροι, με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές άλλαξαν τους συσχετισμούς δυνάμεων. Το σοσιαλιστικό GERB (προς το οποίο είχε εκφράσει την υποστήριξή του ο επίτιμος πρόεδρος του Die Linke, Χανς Μόντρο) αποδυναμώθηκε με 18,94%, ενώ το Κόμμα της Τουρκικής Μειονότητας, το οποίο είχε στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση, αύξησε κατά έξι μονάδες τα ποσοστά του, έλαβε 17,26% και ζήτησε πρόωρες εκλογές. Το κεντροδεξιό BSP του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πήρε 30,4%. Άλλα ήθη και έθιμα στη γειτονική χώρα.

Κυρώσεις για τον αγωγό

bulgaria south streamΠολιτικό θέμα αποτελούν και οι εξελίξεις που αφορούν στον αγωγό South Stream. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας για την Βουλγαρία, όχι όμως και για την ΕΕ, ούτε βεβαίως για τις ΗΠΑ, παρότι -ή ακριβώς επειδή- ο αγωγός θα παρακάμπτει την Ουκρανία και μέσω της Μαύρης Θάλασσας, θα μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν σε Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Αυστρία και Ιταλία.
Όπως επισημαίνει στο πρακτορείο Novinite η καθηγήτρια και ειδική σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Ενεργειακής Γεωοικονομίας, Νίνα Ντιουλγκέροβα, οι μη αιτιολογημένες εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παύση της κατασκευής του αγωγού, οι ποινικές διώξεις εναντίον της χώρας και το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας που ακολούθησαν, συνδέονται άμεσα με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και παράλληλα, με το καθεστώς μόνιμης εμπλοκής των ΗΠΑ στην ΕΕ και στον τομέα της ενέργειας, σε συνδυασμό με την TTIP (Εποχή 15.6.2014).
Με κυρώσεις απείλησε τις κατασκευάστριες βουλγαρικές εταιρίες η αμερικανίδα πρέσβης στην Σόφια, ενώ μετά την επίσκεψη τριών αμερικανών γερουσιαστών, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι ανακοίνωσε το πάγωμα των έργων, υποχωρώντας σε πιέσεις αντίστοιχες με αυτές που είχαν υποχρεώσει τον Μπορίσοφ να σταματήσει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν κινηθεί εναντίον της απαγόρευσης, ενώ οι επίσημες υπογραφές μεταξύ Gazprom και ενεργειακού ομίλου τής ισχυρότερης -οικονομικά και στην ευρωπαϊκή ιεραρχία- Αυστρίας, αναμένεται ότι θα επηρεάσουν την αντίθεση της ΕΕ.

Δυσβάσταχτες «τιμωρίες»

Οι αποφάσεις σκοπιμοτήτων ΕΕ και NATOϊκών κύκλων ενεργοποίησαν φαινόμενο-ντόμινο που ξεκίνησε με την αύξηση τιμών στην θέρμανση, στο ζεστό νερό και στο φυσικό αέριο, από 1 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού, υπήρξε η αφορμή για την πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
«Τιμωρίες» και δυσβάσταχτες συνέπειες, για έναν από τους φτωχότερους, αλλά και από τους πιο εργατικούς λαούς στην Ευρώπη (μετά από ρουμάνους, έλληνες και ούγγρους). Με ανεργία που φθάνει το 11%, κι ενώ η χώρα προσπαθεί να ανανήψει από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες στα μέσα Ιουνίου, από τις οποίες 12 άτομα έχασαν την ζωή τους στην Βάρνα, υπέστη πλήγμα ο σημαντικός τομέας του τουρισμού στα παράλια και αφανίστηκαν ζωτικές για τους κατοίκους και την οικονομία εσοδείες σιτηρών, με άμεσο και μελλοντικό κόστος που ακόμα δεν έχει υπολογιστεί.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 6.7.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.