Wikileaks-Τζούλιαν Ασάνζ

Φως στα σκοτάδια μυστικών συμφωνιών και υπηρεσιών

wikileaksΗ μάστιγα των μυστικών συμφωνιών ξαναχτύπησε και τα WikiLeaks ανέλαβαν πάλι να φωτίσουν την αδιαφάνεια. Το προσχέδιο της Συμφωνίας Συναλλαγών στον τομέα των Υπηρεσιών (TISA)1, το οποίο επιβάλλει χρονικό περιορισμό μη-δημοσιοποίησης για πέντε χρόνια μετά την υπογραφή ή μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων (αν δεν υπάρξει συμφωνία), δημοσιοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου, στον ιστότοπο των WikiLeaks και από συνεργαζόμενα ΜΜΕ σε Αυστραλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Νορβηγία, Τουρκία και Ελλάδα («Τα Νέα»). Βασικοί υποστηρικτές της είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενώ το σύνολο των χωρών φθάνει τις 50. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2013 και το έγγραφο περιλαμβάνει τις θέσεις όπως είχαν διαμορφωθεί ένα χρόνο αργότερα. Ο 7ος κύκλος συνομιλιών έγινε στην Γενεύη, 23-27 Ιουνίου.

Οι υπηρεσίες, όπως ορίζονται ρητά στο κείμενο της TISA, είναι αυτές «που παρέχονται κατά την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας» και αφορούν στις: «α) δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας ή όποιου φορέα καθορίζει τη νομισματική πολιτική, β) δραστηριότητες που αποτελούν μέρος ενός θεσμικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ή σχεδίου συνταξιοδοτήσεως του δημοσίου και γ) άλλες δραστηριότητες που ασκούνται από δημόσιο φορέα για λογαριασμό ή με την εγγύηση ή τη χρήση των οικονομικών πόρων του κράτους- μέλους ή των δημόσιων φορέων του».
Η περαιτέρω εξέταση των άρθρων επιβεβαιώνει την παρέμβαση σε κρατικές και ιδιωτικές, τραπεζικές και μη, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υποθέσεις, συναλλαγές και υπηρεσίες. Για τους σκοπούς της, προβλέπει, όπως και η TTPΙ, την ομοιομορφία/ισοπέδωση των εθνικών νομοθεσιών αλλά και την άρση κάθε εμπιστευτικότητας, ενώ επιτρέπει ή μάλλον επιβάλλει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών και, ως αποτέλεσμα, καταλύει δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων. Στόχος, τον οποίο ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν, είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση, δραστηριοποίηση και τελικά παντοκρατορία πολυεθνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις χώρες μέλη και η απαγόρευση εθνικών πριμοδοτήσεων και «μονοπωλίων».
Οι ενστάσεις της κοινής γνώμης, σύμφωνα και με σφυγμομέτρηση που κατάρτισε η ΕΕ2, εντοπίζονται στην αδιαφάνεια, στην απουσία δημόσιου διαλόγου και στις αρνητικές συνέπειες περαιτέρω φιλελευθεροποίησης, σε μια συγκυρία που απαιτούνται ισχυρότεροι ρυθμιστικοί κανόνες για την προστασία της οικονομικής σταθερότητας. Άλλα σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν, και από αυτή τη συμφωνία, είναι εμπορευματοποίηση παροχών και αγαθών (υγεία, νερό, εκπαίδευση, στέγαση, ενέργεια), οι απειλές για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, οι συνθήκες εργασίας, η περιβαλλοντική προστασία και η προστασία/ασυλία των πλούσιων χωρών. Η, κάθε άλλο παρά, Ευρώπη των λαών, δεμένη στο άρμα των ΗΠΑ, εντείνει αντί να απορρίπτει τις πολιτικές που δημιούργησαν τις δεκάδες εκατομμύρια ανέργων και φτωχών και κατέρριψαν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, διαπραγματευόμενη συμφωνίες που φυλακίζουν τα κράτη-μέλη και τους πολίτες τους στον «κύκλο εργασιών» των πολυεθνικών.

Ποροσένκο, ο πληροφοριοδότης

Εκτός από την TISA, μια πολιτική φυσιογνωμία της επικαιρότητας, ο νεοεκλεγείς (από μέρος του πληθυσμού) πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, φωτίζεται από μια αποκάλυψη-επιβεβαίωση. Έγγραφα που ήδη είχαν δημοσιοποιηθεί από τα WikiLeaks, «αναδείχθηκαν» από τις διεθνείς εξελίξεις και αφορούν στους δεσμούς του Ποροσένκο με τις αμερικανικές υπηρεσίες που διαμόρφωναν και τότε την κατάσταση στην Ουκρανία.
Το 2006, κατέχει ρόλο πληροφοριοδότη (insider) των αμερικανικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας μέσω του αμερικανού πρέσβη. Επίσης εμφανίζεται να ασκεί επιρροή σε κυβερνητικά στελέχη και να έχει στενούς δεσμούς με τον γενικό εισαγγελέα και μάλλον αμφιλεγόμενες σχέσεις με την Γιούλια Τιμοσένκο, την οποία χαρακτηρίζει ανειλικρινή, αναξιόπιστη και άτομο χωρίς αρχές. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα, έτερος «εξυπηρετικός» πολιτικός (μεταξύ όσων κατονομάζονται), το τότε στέλεχος του κόμματος «Λαϊκή Ένωση Η Ουκρανία μας», Ρομάν Μπεζμέρτνι, σε συνάντηση με τον πρέσβη και στελέχη της NSA και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει τον Ποροσένκο «στιγματισμένο από αξιόπιστους ισχυρισμούς για διαφθορά» και τις σχέσεις του με την Τιμοσένκο «αγάπης και μίσους». Το 2009, ως υπουργός Εξωτερικών και στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Αμερικανο-ουκρανικής Στρατηγικής Συνεργασίας, ο Ποροσένκο προετοιμάζει δουλικά τη χώρα του για το ΔΝΤ, ζητά εδαφικές διασφαλίσεις από τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνει την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την εξασφάλιση «πολιτικής συναίνεσης» και δηλώνει την υποστήριξή του στην αμερικανική παρουσία στην Κριμαία. Το 2010, χαιρετίζει την εκλογή του Γιανουκόβιτς, στον οποίο, όπως λέει, προσπαθεί να ασκήσει επιρροή προκειμένου να αποδεχθεί το Σύμφωνο Συνεργασίας με την ΕΕ και, λιγότερο εύκολα, με το ΝΑΤΟ. Κανένα μυστήριο, λοιπόν, πίσω από τις αιματοχυσίες στην Ουκρανία, το ρόλο των ΗΠΑ στην αποσταθεροποίηση/καταστροφή της χώρας αλλά και το σαθρό πολιτικό υπόβαθρό της, μέχρι και την «καθαρή» εκλογή του νέου προέδρου.

 Δύο χρόνια στη σκιά

Assange-embassy«Στην πραγματικότητα δεν μάθαμε από τα WikiLeaks κάτι που δεν θεωρούσαμε αληθινό -όμως είναι ένα πράγμα να γνωρίζεις κάτι γενικά και άλλο να έχεις συγκεκριμένα στοιχεία», υποστηρίζει ο Σλαβόι Ζίζεκ στο άρθρο του στην Guardian» (19.6.2014), με αφορμή την «επέτειο» δύο ετών αναγκαστικού περιορισμού του Τζουλιάν Ασάνζ σε καθεστώς ασύλου, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Ο, αυστραλός, Ασάνζ, που ίδρυσε το 2006 τα WikiLeaks, υποχρεώνεται να παραμένει έγκλειστος, αφού οι βρετανοί, που με τεράστιο κόστος φρουρούν σε εικοσιτετράωρη βάση την πρεσβεία, σκοπεύουν να τον εκδόσουν στην Σουηδία όπου υπήρχε παλαιότερη κατηγορία για σεξουαλικά παραπτώματα βάσει της μαρτυρίας δύο γυναικών (η μια φέρεται να είναι μέλος καθοδηγούμενων από την CIA αντικυβερνητικών ομάδων στην Κούβα). Αν και η Βρετανία ψήφισε τον Μάρτιο αναθεώρηση του νόμου περί εκδόσεων προσώπων και οι σουηδικές αρχές έκριναν ανεπαρκή τα στοιχεία, ο Ασάνζ αντιμετωπίζεται με την προηγούμενη νομοθεσία. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι και οι δύο χώρες, με νομικά τεχνάσματα προσπαθούν να μην επωμισθούν την ευθύνη τής έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί δικαστική εξέταση από το 2010. Θεωρείται βέβαιο ότι αν βρεθεί στις ΗΠΑ, όπου το FBI ερευνά για «ποινικές και εναντίον της εθνικής ασφάλειας» δραστηριότητές του, ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και ποινή θανάτου.
Η Τσέλσι Μάνινγκ, που παρέδωσε το 2010 στα WikiLeaks έγγραφα που αποδεικνύουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τα εγκλήματα πολέμου των αμερικανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, εκτίει ποινή 35 ετών φυλάκισης. Ο χάκερ Τζέρεμι Χάμοντ που υπέκλεψε και παρέδωσε στα WikiLeaks μηνύματα της ιδιωτικής εταιρίας πληροφοριών Stratfor, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που πριν ένα χρόνο αποκάλυψε έγγραφα της NSA, βρίσκεται σε προσωρινό άσυλο στη Μόσχα. Όλοι, διέπραξαν το έγκλημα της αποκάλυψης πληροφοριών στους πολίτες.
Σε ποιό σύστημα η αποκάλυψη εγγράφων που απλώς αποδεικνύουν εγκληματικές πράξεις και μάλιστα σε βάρος της ανθρωπότητας, συνιστά «εγκληματική πράξη»; Σε αυτό που αποκρύπτει πληροφορίες υψίστης σημασίας για τις πολιτικές ελευθερίες την ίδια ώρα που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους πολίτες ανά τον κόσμο. Σε αυτό όπου η υποκρισία δεν γνωρίζει όρια και άπαντες -σύμμαχοι και μη-, εκτός από τους απλούς πολίτες ανά τον κόσμο, επωφελούνται από το θράσος την ασυδοσία και τον ολοκληρωτισμό των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτό όπου η ελευθερία είναι ψευδαίσθηση, αφού «η πλειοψηφία των ατόμων βιώνουν τις ζωές τους ως ελεύθεροι, χωρίς να έχουν επίγνωση του βαθμού στον οποίο ελέγχονται από κρατικούς μηχανισμούς», όπως το θέτει ο Ζίζεκ.

1. wikileaks.org/tisa-financial­/Wi­ki­Leaks-secret-tisa-financial-annex.pdf
2. trade.ec.europa.eu/doclib/docs­/2014­/may­/­­tradoc_152464.pdf

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 29.6.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.