Εφιάλτης στον δρόμο των ΗΠΑ

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ως το αντίπαλο δέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

EEU flagsΣτις 29 Μαΐου υπογράφηκε και από το 2015 θα ισχύσει, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EEU), που απαρτίζεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, από Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία. Παρά τις αρχικές ανησυχίες των δύο μικρότερων χωρών ότι η Ρωσία, ως ισχυρότερη μεταξύ των τριών σε όλα τα επίπεδα, θα κυριαρχήσει, οι πρόεδροι Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάιεφ και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν τη συμφωνία, την οποία ο πρόεδρος Ναζαρμπάιεφ, χαρακτήρισε «ανοικτή οικονομική ένωση που θα λειτουργήσει ως αξιόπιστη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην αναπτυσσόμενη Ασία».
Η Ασία περιλαμβάνει ακόμα την Ινδία, το Ιράν, Ιράκ και το Πακιστάν (όλες μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων-NAM), σημαντικούς «παίκτες» που συντάσσονται οικονομικά και διπλωματικά με εκείνους που μπορούν να αποτελέσουν αντίπαλο δέος στην παντοκρατορία των ΗΠΑ. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, Κίνα και Ρωσία (δύο από τους μεγαλύτερους εφιάλτες των ΗΠΑ), υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου για τα επόμενα 30 χρόνια, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με κατασκευή αγωγού 2.500 χιλιομέτρων που θα ξεκινά από την Σιβηρία. Ως αντιστάθμισμα στην ευνοϊκή τιμή που συμφωνήθηκε -σε σχέση με αυτή που πουλάει η Ρωσία στην Ευρώπη- η Κίνα θα δανειοδοτήσει την κατασκευή με 50 δισ. δολάρια. Επιπλέον, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την δημιουργία κοινού οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, στα πρότυπα των διαβόητων δυτικών, ο οποίος όμως θα αξιολογεί «απολιτικά» όπως τόνισαν.

Γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις

Οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν ανακατατάξεις στα παγκόσμια γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ενωμένη Ευρώπη του άνθρακα και του χάλυβα, από ισότιμη σχέση, έχει εξελιχθεί σε γερμανική (οικονομική) επικράτεια που ακολουθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Ιουνίου, απαίτησε από τη βουλγαρική κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες για τον αγωγό South Stream μέχρι να αποφασιστεί αν η κατασκευή εναρμονίζεται με την (ελέω κυρώσεων) νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή επικαλείται «στρατηγικό έγγραφο», που θα συζητηθεί εντός του μήνα. Η Βουλγαρία, που θεωρεί το έργο εθνικής σημασίας και η οποία εξαρτάται ενεργειακά από την Ρωσία, έχει ένα μήνα προθεσμία να απαντήσει, ενώ αν δεν συμμορφωθεί θα της επιβληθεί πρόστιμο.
Στο μεταξύ, η Κίνα κάλεσε στη δημιουργία Ασιατικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου θα συμμετέχουν Ρωσία και Ιράν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για υπογραφή μυστικής συμφωνίας Ρωσίας-Ιράν για κοινά διαστημικά προγράμματα.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την άρση τού εμπάργκο πώλησης όπλων στο Πακιστάν και ακόμα και η «σύμμαχος» Ιαπωνία, μετά το κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων που κάλυπταν το 30% των ενεργειακών αναγκών της, μελετά την επέκταση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου (εκτός από το υγρό άζωτο που ήδη εισάγει), ως εναλλακτικού των αγορών από την Μέση Ανατολή.

Υποτίμησαν τον αντίπαλο

Iran-Russia-ChinaΟ άξονας Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, που βρισκόταν υπό παρακολούθηση και υπό έλεγχο -βοηθούντων των κυρώσεων- φαίνεται να ισχυροποιείται, ενώ οι χώρες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και στην συνέχεια BRICS με την Νότια Αφρική), σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Goldman Sachs, θα ξεπεράσουν, με κριτήρια αμερικανικού δολαρίου, τις «παραδοσιακές» G6 (μετέπειτα G7), στις οποίες προβλέπει ότι, μέχρι το 2050, θα παραμείνουν μόνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι/ακόλουθοί τους φαίνεται πως έκαναν το σφάλμα να υποτιμήσουν τον «αντίπαλο» όταν επέβαλαν κυρώσεις και προσπάθησαν να περιθωριοποιήσουν την Ρωσία με παγκόσμια προπαγάνδα -τη δεύτερη πιο προσφιλή τακτική τους όταν η στρατιωτική «αντενδείκνυται». Ακόμα κι αν θεωρηθούν υπερβολικοί οι πανηγυρισμοί χωρών εκτός αμερικανικής επιρροής για την αντίσταση στην προσπάθεια παγκόσμιας κατάληψης από τους Μπίλντερμπεργκ (το θρυλούμενο μυστικό συμβούλιο του διεθνούς κατεστημένου), γεγονός παραμένει ότι η αλληλουχία αλαζονικών, υποκριτικών και προκλητικών πρακτικών ΗΠΑ και Συμμάχων, δεν μένει πλέον αναπάντητη από την παγκόσμια κοινότητα.
Το σενάριο που απεργάστηκαν για την Ουκρανία προσέκρουσε στην πολιτική του Πούτιν και η Δύση εκτέθηκε χωρίς να πείσει ως υπερασπιστής της ειρήνης, των ελευθεριών και της εθνικής κυριαρχίας. Η πρόσφατη «κατακραυγή» των ΗΠΑ εναντίον της βιομηχανικής κατασκοπείας της Κίνας (παρά τη σκιά των παγκόσμιων παρακολουθήσεων και υποκλοπών της NSA) ή οι απειλές του αμερικανού υπουργού άμυνας Τσακ Χάγκελ ότι δεν θα αδιαφορήσουν για την επιθετική πολιτική της Κίνας για εδαφική και εναέρια επικράτηση σε Ασία και Ειρηνικό, παραπλανούν πλέον πολύ μικρότερη μερίδα της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις αγαθές προθέσεις τους.

Η Δύση εγκλωβισμένη στις ΗΠΑ

Η Κίνα πλειοδότησε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την αναγγελία καθορισμού ανώτατου ορίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2016, την επομένη της ανακοίνωσης των στόχων από τις ΗΠΑ. «Η δυτική ελίτ παραμένει εγκλωβισμένη σε μια χρονική παραμόρφωση στην οποία οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είναι οι ανώτατοι άρχοντες όπου έχουν εποπτεία», παρατηρεί σχολιαστής του Al Jazeera, ενώ ανεξάρτητα διεθνή Μέσα χαρακτηρίζουν τις δύο συμφωνίες της Ρωσίας «καρφιά στο φέρετρο της αμερικανικής αυτοκρατορίας».
Παρά τη δυτική προπαγάνδα, η οποία ελλείψει ορθολογικών επιχειρημάτων και με την «ευγενική» αρωγή διεθνών ΜΚΟ και οργανισμών υπερπροβάλλει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεων διεθνών συμβάσεων και απειλών κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, ο ρόλος των ΗΠΑ ως θεματοφύλακα της διεθνούς τάξης και των (δυτικού τύπου) κοινωνικών ελευθεριών, κινδυνεύει να ξεμείνει από «πιστούς».
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Σάββατο 7.6.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.