Ταϊλάνδη: Πραξικόπημα στο όνομα της “ειρήνης”

Thailand PoliticsΤη δεύτερη εβδομάδα της συμπληρώνει η στρατιωτική χούντα που επιβλήθηκε στην Ταϊλάνδη, μετά από αναίμακτο πραξικόπημα. Τα πολιτικά αδιέξοδα και η βία, σε συνδυασμό με τη διαπλοκή αμερικανικών συμφερόντων, οδήγησαν σε κατάλυση του -τύποις- δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Προς χάριν της εθνικής ενότητας»

Ο στρατηγός Πραϊούθ Τσαν-όκα κήρυξε στις 20 Μαΐου στρατιωτικό νόμο, διέλυσε την κυβέρνηση και ο Βασιλικός Στρατός της Ταϊλάνδης (RTA) ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας που επί μήνες ζούσε υπό καθεστώς συγκρούσεων και αστάθειας. Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ, «προς χάριν της εθνικής ενότητας», διόρισε τον αρχηγό του στρατού Πραϊούθ επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Τάξη (NCPO), οι πέντε θρησκευτικές κοινότητες ενέκριναν την στρατιωτική πρωτοβουλία και το Εμπορικό Συμβούλιο (υπερασπιζόμενο την ομαλότητα προς χάριν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων), χαρακτήρισε το πραξικόπημα «απαραίτητο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα».
Επιπλέον, μ
εγάλο μέρος του πληθυσμού επικρότησε την επέμβαση του στρατού, ως μόνη άμεση και αποτελεσματική λύση των ταραχών και των ένοπλων επιθέσεων από τον περασμένο Οκτώβριο, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών και ακρωτηριασμένων, ακόμα και γυναικόπαιδων.
Το «χρονικό της προαναγγελθείσας χούντας» κορυφώθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μνημείο Δημοκρατίας στην Μπανγκόγκ μια εβδομάδα νωρίτερα, από «κοκκινο-χίτωνες» υποστηρικτές του καθεστώτος και της πρώην πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.
Ο στρατός κατάσχεσε μεγάλο μέρος του οπλισμού των «κόκκινων», επέβαλε περιορισμό της κυκλοφορίας και των συγκεντρώσεων, ωστόσο αποκαταστάθηκαν οι μεταδόσεις των τηλεοπτικών σταθμών που είχε απαγορευτεί η λειτουργία τους.

Η χώρα σε εμφύλιο

Τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που είχαν προηγηθεί, οργάνωνε κυρίως η Λαϊκή Συμμαχία για την Δημοκρατία (PAD), οι «κιτρινο-χίτωνες». Το PAD, φιλοβασιλικό κίνημα εναντίον του Τακσίν, που είχε ιδρυθεί πριν το πραξικόπημα του 2006, αυτοδιαλύθηκε τότε και επανενεργοποιήθηκε το 2008, εναντίον των κυβερνήσεων που λειτουργούσαν ως διάδοχές του.
Η χώρα βιώνει επί χρόνια τις συγκρούσεις των δύο πλευρών, με τους υποστηρικτές του Τακσίν να δέχονται καθοδήγηση και άφθονη βοήθεια από το εξωτερικό, το PAD να στρέφεται εναντίον της λαϊκιστικής διακυβέρνησης και των δεσμών με την Καμπότζη και μεγάλο μέρος του λαού να μην εκπροσωπείται ουσιαστικά.
Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα του κόμματος της Γινγκλάκ, «ο Τακσίν σκέφτεται, το PTP πράττει» (το PTP είναι το 3ο κόμμα που ίδρυσε ο Τακσίν). 

Τα κύρια αιτήματα των διαμαρτυριών που ξέσπασαν στη Μπανγκόγκ τον Νοέμβριο 2013, αφορούσαν σε: ανάκτηση των κρατικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας PTT, ακύρωση συμβάσεων ελεύθερου εμπορίου ,που είχε συνάψει ο Τακσίν χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου, και μη εφαρμογή νόμου για αμνηστία, που ήθελε να περάσει η Γινγκλάκ με απώτερο στόχο την «αποκατάσταση» της ίδιας, του αδελφού της, μελών της οικογένειας και συνεργατών τους.
Όπως παλιότερα ο αδελφός της, η Γινγκλάκ προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο 2014, που ακυρώθηκαν εξαιτίας της παρεμπόδισης των ψηφοφόρων από διαδηλωτές και η ίδια τοποθετήθηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Στις 7 Μαΐου, το Συνταγματικό Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και υποχρέωσε την ίδια και εννέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε παραίτηση, επειδή το 2011 είχε απομακρύνει παράνομα τον επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας. Νέος επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο υπουργός εμπορίου Νιβαθαμρόγκ Μπουνσονγκφαϊζάν.

Οι ταραχές και οι συγκρούσεις εντάθηκαν, ο Τακσίν -που υποστηριζόμενος από τον αμερικανό επιχειρηματία και λομπίστα Ρόμπερτ Άμστερνταμ λειτουργεί σαν κυβέρνηση σε εξορία-  συνέχισε να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει τους «κόκκινους» με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο (κατά την δυτική πρακτική) και να ανακαταλάβει την εξουσία και το ιδιαίτερα ταραγμένο επτάμηνο κατέληξε στο πρόσφατο πραξικόπημα.
Η «απογοήτευση» που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, κρίνεται από σχολιαστές τουλάχιστον υποκριτική, αφού λιγότερο ενδιαφέρονται για την «επιστροφή στην δημοκρατία», από όσο για την αποκατάσταση των πρακτικών που ευνόησαν επί χρόνια τα επιχειρηματικά συμφέροντά τους, όπως καταδεικνύεται και σε επικοινωνίες που αποκαλύπτουν τα Wikileaks.
Μια ιστορία ετών με βαθύτατα διεφθαρμένες κυβερνήσεις και η αγανάκτηση που προκάλεσαν, κράτησαν την Ταϊλάνδη σε ανασφάλεια διαρκείας την οποία, δυστυχώς, ανέλαβε να «αποκαταστήσει» ο στρατός.

Το χρονικό της προαναγγελθείσας χούντας

thailand thaksin2001, Ιανουάριος: Ο Τακσίν Σιναουάτρα μεγιστάνας επιχειρηματίας, ιδρυτής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Carlyle Group και αναπληρωτής πρωθυπουργός δύο κυβερνήσεων εκλέγεται πρωθυπουργός με το κόμμα Τάι Ρακ Τάι (TRT) που είχε ιδρύσει το 1998.
Λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας ιδιωτικοποιεί κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η πετρελαϊκή εταιρία της χώρας, PTT, υπέρ πολυεθνικών κολοσσών.
Μεγάλο μέρος της οικονομικής ρευστότητας, η οικονομική ανάπτυξη, η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και της φτώχειας ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, αποδίδονται εκ των υστέρων σε λαϊκιστική οικονομική πολιτική και βεβαίως στην εκποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.  

2005, Φεβρουάριος: Ο Τακσίν επανεκλέγεται παρά τις επικρίσεις εναντίον του για διαφθορά, αυταρχικότητα, δημαγωγία, διαπλοκές, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμό ελευθεριών του τύπου, εκμετάλλευση νομικών κενών προς όφελός του, προδοσία, σφετερισμό θρησκευτικών και βασιλικών εξουσιών, περιφρόνηση του θεσμού της βασιλείας και πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Κατηγορείται για επιβολή «κοινοβουλευτικής δικτατορίας» και αρχίζουν οι διαμαρτυρίες πολιτών.
2006, Σεπτέμβριος: Ενώ ο Τακσίν βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο στρατός αναλαμβάνει την εξουσία μετά από απανωτές και αμφιλεγόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και ακυρώσεις τους.
2007, Ιανουάριος: Ανακαλείται το διπλωματικό διαβατήριό του και κατηγορείται από την χούντα ότι υποκίνησε βομβιστικές επιθέσεις, ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό.
2007, Μάιος: Με δικαστική απόφαση το TRT διαλύεται λόγω δωροδοκιών και παραβιάσεων εκλογικών νόμων. Αφαιρούνται για πέντε χρόνια τα πολιτικά δικαιώματα από 100 μέλη του και από τον Τακσίν. Ο ίδιος και η γυναίκα του κρίνονται ένοχοι για παραβιάσεις νόμων αγοραπωλησιών μετοχών και γης. Καταδικάζεται για κακή οικονομική διαχείριση και πολιτική διαφθορά επειδή αν και νομότυπα και με κοινωνικό όφελος, ευνόησε ιδιώτες επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειάς του.
Ένα μήνα αργότερα αγοράζει την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Σίτι έναντι περίπου 82 εκατ. λιρών, την οποία πούλησε τον Σεπτέμβριο 2008 έναντι 200 εκατ. λιρών. Μετά την καταδίκη του ερήμην και το αίτημα του εισαγγελέα για έκδοσή του, η Βρετανία, παρότι δεν βρίσκονταν στο έδαφός της, ανακαλεί τη βίζα του και δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία του.
2007, Δεκέμβριος: Το κόμμα Λαϊκή Δύναμη (PPP), διάδοχο του TRT, που υποστηρίζει τον Τακσίν, κερδίζει τις εκλογές.
2008, Φεβρουάριος: Ο Τακσίν επιστρέφει στην Ταϊλάνδη όπου του απαγγέλλονται κατηγορίες, του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και διεξάγονται δίκες. Η σύζυγός του καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση.
2008, Αύγουστος: Ο ίδιος και η σύζυγός του παραβιάζουν την απαγόρευση και ταξιδεύουν στο Πεκίνο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον Σεπτέμβριο βγαίνει κι άλλη καταδικαστική απόφαση για διαφθορά.
2008, Δεκέμβριος: Μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Τακσίν. Το δικαστήριο διαλύει το κυβερνών PPP. Ο Αφισίτ Βετσασίβα του Δημοκρατικού Κόμματος παίρνει την εξουσία.
2009, Απρίλιος: Μέσω του αμερικανού πρεσβευτή στην Ταϊλάνδη διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Τακσίν ξέπλενε χρήματα, τα οποία χρησιμοποίησε για να οργανώσει αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.
2009, Νοέμβριος: Ο Τακσίν διορίζεται οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Καμπότζης και του πρωθυπουργού Χαν Σεν που αρνείται την έκδοσή του στην Ταϊλάνδη, επειδή τον θεωρεί θύμα πολιτικών σκευωριών. Διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.
2010, Μάρτιος-Μάιος: Διαδηλώσεις υπέρ του Τακσίν. Περισσότεροι από 90 νεκροί σε διάστημα 10 εβδομάδων.
2011, Ιούλιος: Η Γινγκλάκ Σιναουάτρα εκλέγεται πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 1.6.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , . Bookmark the permalink.