Τουρκία: Για ένα κομμάτι ψωμί

soma rescueΗ έκρηξη στο ορυχείο της Σόμα, στην Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, που προκάλεσε τον εγκλωβισμό των περίπου 780 ανθρακωρύχων, από τους οποίους, μέχρι την Πέμπτη, είχαν ανασυρθεί νεκροί περισσότεροι από 280, είχαν διασωθεί 450 και περίπου 150 αγνοούνταν, σε συνδυασμό με την προκλητική στάση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, πιθανόν να πυροδοτήσει την τελική φάση της διακυβέρνησής του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, «οι ελπίδες ελαχιστοποιούνται» και η μόνη περίπτωση να έχουν σωθεί όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι είναι να έφθασαν μέχρι τους θαλάμους έκτακτης ανάγκης που είναι εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες και αέρα.

«Συνηθισμένο φαινόμενο»

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν, οι συγγενείς είτε θρηνούσαν, είτε περίμεναν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε το σημείο της καταστροφής και δήλωσε ότι το ατύχημα αποτελεί «συνηθισμένο φαινόμενο» σε ορυχεία και «θα ερευνηθεί διεξοδικά». Ανάλογη δήλωση είχε κάνει σε ατύχημα το 2010, όταν είχε χαρακτηρίσει τους θανάτους ανθρώπων, «μοίρα του επαγγέλματος».
Στην ίδια επίσκεψη, ο σύμβουλός του, Γιουσούφ Γιερκέλ, επιτέθηκε με κλωτσιές σε κάποιον από τους πενθούντες που είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν. Για την επίθεσή του, όπως δήλωσε, «θα παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες όσο το δυνατόν συντομότερα».
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Youtube και αργότερα αποσύρθηκε, ο ίδιος ο Ερντογάν, μέσα σε κατάστημα που είχε καταφύγει για να αποφύγει τις αποδοκιμασίες, εμφανίζεται να δίνει γροθιά σε έναν από τους διαμαρτυρόμενους. Επίσης, ο διοικητής της Κοινωνικής Ασφάλισης της Τουρκίας, αποτίμησε τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τους εργαζόμενους που τραυματίστηκαν, σε 1.000 τουρκικές λίρες (352 ευρώ) αποζημίωση.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Από την ημέρα του ατυχήματος, συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κιζιλάι της Άγκυρας, στον τόπο της καταστροφής, όπου οι διαμαρτυρόμενοι επιτέθηκαν με πέτρες στην αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού, στα γραφεία της ιδιοκτήτριας εταιρίας των ορυχείων Soma Komur Isletmeleri AS και στο επίκεντρο των περσινών διαμαρτυριών, την πλατεία Τακσίμ της Κωνσταντινούπολης. Οι συγκεντρωμένοι, τους οποίους η αστυνομία απώθησε με εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα, φώναζαν συνθήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης και χαρακτήριζαν τον τούρκο πρωθυπουργό «δολοφόνο» και «κλέφτη». Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας προετοιμάζει απεργία και στο σύνολό τους τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις πλημμελείς προδιαγραφές ασφαλείας από τότε που τα ορυχεία, στο όνομα της ανάπτυξης, δόθηκαν σε ιδιώτες το 2004. Όπως δήλωσαν: «Εκατοντάδες αδέλφια εργαζόμενοι στην Σόμα, αφέθηκαν εξαρχής να πεθάνουν, όταν εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν με βάρβαρες συνθήκες για να παράγουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη». Ο ιδιοκτήτης των ορυχείων, Αλπ Γκουρκάν, είχε καυχηθεί στο παρελθόν για την μείωση του κόστους στις εγκαταστάσεις. Το προηγούμενο μεγαλύτερο ατύχημα σε ορυχεία, στο οποίο σκοτώθηκαν 263 άνθρωποι, ήταν το 1992, στο Ζονγκουλντάκ, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα. Η ιδιοκτήτρια εταιρία, είχε ήδη απασχολήσει την κοινή γνώμη, και βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP), με την υποστήριξη του Εθνικιστικού (MHP) και του Φιλο-Κουρδικού HDP, υπέβαλαν αίτημα στις 29 Απριλίου, για εξέταση των συνθηκών ασφαλείας στο συγκεκριμένο ορυχείο, μετά από ατυχήματα που είχαν συμβεί. Το κυβερνών AKP είχε απορρίψει το αίτημα, γεγονός που ακυρώνει τους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι «κάποιες ριζοσπαστικές ομάδες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την καταστροφή για να δυσφημίσουν την κυβέρνηση».
Πιο σημαντικό, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία, κατηγορούν τις αμφιβόλου αξιοπιστίας επιθεωρήσεις που είχαν γίνει, ενώ επί μήνες παραπονούνταν για προβλήματα στους διανομείς ενέργειας, στους οποίους φαίνεται να οφείλεται η καταστροφή.

Τρίτη σε θανάτους από εργατικά ατυχήματα

soma gravesΗ έκρηξη κατανάλωσε το οξυγόνο και πολλοί από τους εργάτες δηλητηριάστηκαν από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Η διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε, ακινητοποίησε τους ανελκυστήρες και παγίδευσε τους ανθρακωρύχους δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Οι θάνατοι στα τουρκικά ορυχεία όπου απασχολούνται 92.000 άνθρωποι, ομολογουμένως δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά», αφού την περίοδο 2001-2012, πέθαναν 1.172 εργαζόμενοι σε αυτά, που ερμηνεύεται σε 10,4% των εργατικών ατυχημάτων. Στην Βρετανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1%, στις ΗΠΑ τα θύματα έφθασαν τα 35 το 2009 και το 2012, ενώ στην «επικίνδυνη» Κίνα, σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι το 2012 και 1.973 το 2011. Η Τουρκία, χώρα «υψηλού κινδύνου» σε εργατικά ατυχήματα, δεν έχει επικυρώσει την Διεθνή Συνθήκη των Εργατικών Συνδικάτων για την Ασφάλεια και την Υγεία στα Ορυχεία και ούτε οι φιλοδοξίες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οδηγήσει σε εναρμόνιση στην πράξη με τους κανονισμούς ασφάλειας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, κατατάσσει την Τουρκία στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη και στην τρίτη χειρότερη στον κόσμο, σε θανάτους εργατών. Ο άνθρακας αποτελεί μια από τις λίγες πηγές ενέργειας που παράγει η χώρα και θεωρείται ζωτικός για την οικονομία, ενώ στην Σόμα των περίπου 100.000 κατοίκων, 16.000 απασχολούνται στα ορυχεία.
Στο νοσοκομείο της πόλης, όπου η αστυνομία τοποθέτησε φράχτη για να εμποδίσει την πρόσβαση, είναι χαραγμένη η φράση: «Για εκείνους που δίνουν μια ζωή για μια χούφτα κάρβουνο».

Σαν ιδιοκτήτης του κράτους

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες χαρακτήρισαν «μαύρη μέρα» την Τετάρτη, ο αντιπολιτευτικός προοδευτικός τύπος έδωσε έμφαση στην έλλειψη επαρκούς ασφάλειας και κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Αυγούστου, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών επιστημόνων που πρόσκεινται στο CHP, έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού, χάνει εύκολα την ψυχραιμία του ειδικά όταν δέχεται επικρίσεις, συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης του κράτους, επιδεικνύει ελάχιστη υπομονή ως ακροατής και πιθανότατα χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.
Αν οι ανθρακωρύχοι με το θάνατό τους θα προκαλέσουν εξεγέρσεις που θα θέσουν τέλος στην διακυβέρνησή του -ότι δεν έγινε δυνατό με τους θανάτους διαδηλωτών, την επιβολή λογοκρισίας και τις αποκαλύψεις για διαφθορά-, δυστυχώς θα φανεί σε κλίμα πένθους για την Τουρκία.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” 
Σάββατο 17.5.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , . Bookmark the permalink.