Νότια Αφρική: Εκλογές μετά τον Νέλσον Μαντέλα

s.african electionsΣτις πρώτες εκλογές της Νότιας Αφρικής μετά το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα και 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC) εξασφάλισε την πέμπτη κατά σειρά πενταετία του και ο 72χρονος πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, τη δεύτερη θητεία του, με ποσοστό περίπου 62,2% -το χαμηλότερο από τις πρώτες εκλογές, του 1994.

Ψήφος με φυλετικό πρόσημο

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση, Δημοκρατική Συμμαχία (DA), της λευκής Έλεν Ζίλε, που απευθύνεται κυρίως σε ευκατάστατους αστούς, πήρε περίπου 22%, με την ψήφο πολλών μαύρων της περιφέρειας. Την επομένη των εκλογών, η -προβλεπόμενη ως μελλοντική αρχηγός του κόμματος- Λιντίβε Μαζιμπούκο, παραιτήθηκε για να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Οι Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), το αριστερό κόμμα που δημιούργησε τον περασμένο Αύγουστο ο αμφιλεγόμενος από συνδικάτα και φεμινιστικές οργανώσεις, διαγραμμένος από το ANC, Τζούλιους Μαλέμα, με περίπου 6%, θα συμμετέχει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά.
Φυλετικοί παράγοντες, όσο και οι συναισθηματικοί δεσμοί με το ANC, που έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση από το απαρτχάιντ, φαίνονται να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα, θετικά και αρνητικά στο Έθνος Ουράνιο Τόξο. Παρότι η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση έχει αυξηθεί, το κόμμα απολαμβάνει ακόμα την πλειοψηφία, παρά τις προσδοκίες των φιλελευθέρων εντός και εκτός χώρας για το αντίθετο.
Το εμβληματικό κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, κατά κανόνα στηρίζεται από μαύρους ψηφοφόρους και αποτελεί μια συμμαχία κομμάτων. Μαζί του συνεργάζονται από το 1960 -ενώ ήταν εξόριστοι- και από το 1994 ψηφίζονται και μετέχουν στις κυβερνήσεις, τα μέλη του Νοτιο-Αφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP) και του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (COSATU), ενισχύοντας τα εκλογικά ποσοστά.
Τόσο το SACP που δηλώνει ότι «πιστεύει στην εγκαθίδρυση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία και την κοινωνικοποίηση των κυριότερων τομέων της οικονομίας», όσο και το COSATU, έχουν διαφωνήσει δημόσια με την μακρο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -το σχέδιο GEAR- και με την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, που δεν δημιούργησαν θέσεις εργασίας.

Απολογισμός της κυβέρνησης

Το GEAR, η στρατηγική Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Αναδιανομής που υιοθετήθηκε το 1996 και φιλοδοξούσε «να αναδομήσει και να αναδιαρθρώσει την οικονομία», δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Επιπλέον, η κυβέρνηση Ζούμα, έχει επιβαρυνθεί με σκάνδαλα και έχει κατηγορηθεί για ευνοιοκρατία. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες είναι βαθιά ριζωμένες στο καπιταλιστικό παρελθόν της χώρας και οι κυβερνήσεις είχαν μικρά περιθώρια ελιγμών. Ωστόσο, μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης, το ANC δεν είναι άμοιρο ευθυνών.
Δεν αμφισβητούνται βεβαίως επιτεύγματα όπως: Η αναβάθμιση της παιδείας και η πρόσβαση στα πανεπιστήμια για τους μαύρους σπουδαστές, που πλέον φθάνει το 56%, η οικοδόμηση 1,4 εκατομμυρίων κρατικών κατοικιών, η αποπληρωμή των κρατικών χρεών και η απελευθέρωση της χώρας από το ΔΝΤ, η αναβάθμιση των υποδομών παροχής νερού και η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και βεβαίως, ο εκδημοκρατισμός της χώρας και οι πολιτικές ελευθερίες.
s.africa, voteΣτις εκλογές της 7ης Μαϊου, δέκα ημέρες μετά την εικοστή Ημέρα Ελευθερίας, ψήφισαν για πρώτη φορά άνθρωποι που γεννήθηκαν ελεύθεροι. Οι νέοι ψηφοφόροι όμως, προτίμησαν στα δύο τρίτα τους την αποχή που έφθασε το 41%, ενώ ομάδα παλαιότερων υποστηρικτών του ANC -που ιδρύθηκε το 1912-, υποστήριξαν ψήφο στην αντιπολίτευση, σαν «πράξη αγάπης» προς το κόμμα το οποίο, όπως υποστηρίζουν, μακράν απέχει από τα ιδανικά που ενέπνευσε ως απελευθερωτικό κίνημα.
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (περίπου 24%), τις διαμαρτυρίες για τις συνθήκες εργασίας και τις διεκδικήσεις για καλύτερες αμοιβές, οπωσδήποτε όχι με αυτοκαταστροφικές πολιτικές, ούτε με πυροβολισμούς πολιτών, όπως συνέβη τον Αύγουστο 2012 στα ορυχεία πλατίνας της Μαρικάνα, όπου η αστυνομία σκότωσε 44 απεργούς.
Δύο μέρες μετά τις εκλογές, συνελήφθησαν 59 άτομα, όταν οι διαμαρτυρίες 400 ατόμων στο Γιοχάνεσμπουργκ για την απελευθέρωση διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την προηγουμένη, έγιναν βίαιες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα

Η Νότια Αφρική είναι μια από τις ταχύτερα ανερχόμενες οικονομίες, μέλος των BRICS και η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής. Υποστηρικτές της ενίσχυσης του ρόλου της στην ήπειρο που μαστίζεται από τα εθνικά προβλήματα, όσο και από την εξάρτησή της από εξωτερική βοήθεια, προτείνουν μεταξύ άλλων: Τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας παραγωγής ενέργειας ESCOM με σκοπό την ενεργειακή απεξάρτησή της από «μνηστήρες» όπως Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ. Την ενίσχυση της έρευνας με την δημιουργία διακρατικών πανεπιστημίων. Την ίδρυση επενδυτικής τράπεζας με συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων από διάφορες χώρες που θα χρηματοδοτεί μικρούς παραγωγούς/καλλιεργητές και θα δώσει διέξοδο στις επισιτιστικές ανάγκες και για την ίδια την Νότια Αφρική που θα μειώσει τις δαπάνες των 40 δισ. δολαρίων ετησίως για εισαγωγές τροφίμων. Επίσης, την κοινοπρακτική ανάπτυξη της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, την επέκταση των υποδομών υγείας και την εκμετάλλευση των κατασκευαστικών δυνατοτήτων της σε ολόκληρη την ήπειρο, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα σε αυτόν τον τομέα.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Σάββατο 17.5.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.