Μέση Ανατολή: Γυναίκα, ψήφισε και σκάσε

saudi womenMarie Slavicek – 16.4.2014

Σχεδόν το σύνολο των χωρών του αραβικού κόσμου, έχουν παράσχει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες -στην Σαουδική Αραβία θα αποτελέσει γεγονός μετά τις δημοτικές εκλογές που αναμένονται το 2015.
Ωστόσο, επειδή οι γυναίκες μπορούν να ρίξουν ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη οτι έχουν στην πραγματικότητα ελευθερία επιλογής.

Ερώτηση: Υπάρχουν χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου;
Fabrice Balanche : Εδώ και πολύ λίγο καιρό, η Σ. Αραβία αποτελούσε εξαίρεση. Όμως, τον Σεπτέμβριο 2011, ο βασιλιάς Αμπντάλαχ ανακοίνωσε την παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες της χώρας κατά τις δημοτικές εκλογές -την μόνη ψηφοφορία που υπάρχει στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.
Θα μπορούν όχι μόνο να προσέλθουν στις κάλπες αλλά και να είναι υποψήφιες. Ωστόσο οι γυναίκες στην Σ. Αραβία, θα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες εκλογές το 2015.
Παγκοσμίως, οι άλλες χώρες της περιοχής, έχουν χορηγήσει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, σχετικά νωρίς -Λίβανος 1952, Συρία 1954, Αίγυπτος 1955, ακόμα και το Ιράν 1963. Το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες δόθηκε μετά την ανεξαρτητοποίησή τους.  Εκείνο τον καιρό δεν ήταν προσκολλημένες στον ισλαμισμό και ήταν μέρος μιας προοδευτικής πορείας. Από την άποψη των πολιτικών δικαιωμάτων, αυτές οι χώρες επιθυμούσαν να εναρμονιστούν με τους δυτικούς.

Ερ.: Στα χαρτιά οι γυναίκες έχουν δικαίωμα ψήφου. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
F.B: Επειδή οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ρίξουν ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη δεν σημαίνει οτι έχουν ελευθερία επιλογής. Από την μια πλευρά συμβαίνει να υπάρχει μόνο μια υποψήφια κι έτσι διακανονίζεται το πρόβλημα… Από την άλλη πλευρά, στην Μέση Ανατολή, οι κοινωνίες είναι πατριαρχικές. Αρκετά συχνά, είναι ο άντρας, ο αρχηγός της οικογένειας, που ψηφίζει με τις ταυτότητες της γυναίκας του και των παιδιών του.

Veiled Saudi women take photos of their children during a ceremony to celebrate Saudi Arabia's Independence Day in RiyadhΕρ: Πώς εξηγείτε οτι η Σαουδική Αραβία έκανε το βήμα;
F.B: Στην Μέση Ανατολή -περιλαμβανομένης της Σ. Αραβίας- οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Οι γυναίκες σπουδάζουν και είναι περισσότερες από τους άντρες στα πανεπιστήμια. Αυτό επιτρέπει να τεθεί σιγά-σιγά σε αμφισβήτηση η ανδρική κυριαρχία. Εξάλλου, τα κορίτσια δεν έχουν άλλες επιλογές: αν δεν αποκτήσουν πτυχίο που να τους επιτρέπει την πρόσβαση στην δημόσια ζωή, θα πρέπει να μείνουν σπίτι και να μεγαλώνουν τα παιδιά.
Οι γυναίκες εργάζονται είτε σε διοικητικές υπηρεσίες, είτε σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Στον μουσουλμανικό κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των σουνιτών, μια γυναίκα που λαμβάνει χρήματα από άλλον άντρα εκτός από τον σύζυγό της, τον πατέρα της ή τον αδελφό της, αποδοκιμάζεται. Από την άλλη πλευρά, το να δουλεύει για το κράτος θεωρείται κάτι ουδέτερο. Επιπλέον, τα ωράρια τους επιτρέπουν να ασχολούνται με τις δουλειές στο σπίτι τους.

Ερ: Ποιά άλλα δικαιώματα χορηγούνται στους άντρες αλλά όχι στις γυναίκες;
F.B: Οι γυναίκες της Σ. Αραβίας εξακολουθούν να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να οδηγήσουν[1], να δουλέψουν ή να υποβληθούν σε εγχείρηση χωρίς την εξουσιοδότηση από άντρα της οικογένειάς τους[2].
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, ισχύει ο μουσουλμανικός νόμος. Για παράδειγμα, απαγορεύεται στις γυναίκες να έρχονται σε επαφή με τους άντρες, το οποίο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για απασχόληση. 

Ως εκ τούτου, στην Σ. Αραβία, οι αεροσυνοδοί είναι από Συρία, Αίγυπτο, Ουκρανία κλπ. Μια γυναίκα που ταξιδεύει μόνη και κοιμάται σε ξενοδοχείο σε άλλες χώρες, θεωρείται απόβλητη. Πρόσφατα οι γυναίκες στην Σ. Αραβία απόκτησαν το δικαίωμα να διατηρούν καταστήματα εσωρούχων. Πριν από αυτό, προσλαμβάνονταν άνδρες σε αυτά τα καταστήματα…

Ο Fabrice Balanche είναι διευθυντής της Ομάδας Έρευνας και Σπουδών Μεσογείου και Μέσης Ανατολής (GREMMO). Είναι συγγραφέας των βιβλίων  La région alaouite et le pouvoir syrien (2006) [Η  περιοχή των αλαουιτών και η κυβέρνηση της Συρίας]και Atlas du Proche-Orient arabe (2012)[Άτλαντας της αραβικής Εγγύς Ανατολής].

ΠΗΓΗ: JOL Press
Απόδοση: womaneveryday

Σ.τ.μ.
[1]Η οδήγηση δεν απαγορεύεται από κάποιο Νόμο αλλά από θρησκευτικά διατάγματα. Τον Σεπτέμβριο, ως αντίδραση στο κίνημα των γυναικών Women2Drive για το δικαίωμα να οδηγούν, ισχυρίστηκε οτι η οδήγηση προκαλεί βλάβες στις ωοθήκες! Από τον Νοέμβριο 2012, εφαρμόζεται ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού γυναικών οδηγών που ειδοποιεί με γραπτό μήνυμα τους άντρες της οικογένειάς τους για την περίπτωση που οδηγούν ή ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία ή άδεια.

[2] Το Φεβρουάριο, σπουδάστρια πέθανε, επειδή δεν επιτράπηκε η είδοσος στους χώρους του πανεπιστημίου, στους νοσηλευτές του ασθενοφόρου.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Διάβασα Είδα, Κόσμος and tagged , , , , . Bookmark the permalink.