Σκοτώνουν τις φάλαινες πριν γεράσουν

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ απαγόρευσε την “ερευνητική φαλαινοθηρία“

ANTARCTIC-ICJ-AUSTRALIA-JAPAN-WHALING-COURT-DIPLOMACY-FILESΤο πλήθος των 950 φαλαινών που έχουν ως όριο ετησίως τα ιαπωνικά πλοία από το 2005, ακόμα κι αν δεν καλύπτεται όπως ισχυρίζονται, υπερβαίνει κατά πολύ οποιοδήποτε ερευνητικό πρόσχημα, τόνισαν οι ενάγοντες αυστραλοί και αποδέχθηκε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, τη Δευτέρα στην Χάγη, απαγορεύοντας στην Ιαπωνία την «ερευνητική φαλαινοθηρία» στα νερά της Ανταρκτικής.
Η απόφαση θεωρείται μια πρώτη νίκη εναντίον της σφαγής των φαλαινών, ενώ αποτελεί δικαίωση για την Αυστραλία, στης οποίας τα ύδατα δραστηριοποιούνταν τα φαλαινοθηρικά «εργοστάσια» και η οποία, υποστηριζόμενη από την Νέα Ζηλανδία, είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο από το 2010. Κατά πλειοψηφία, οι δικαστές αποφάσισαν πως «η Ιαπωνία δεν λειτούργησε σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης του 1946 για την Ρύθμιση της Φαλαινοθηρίας (η οποία επιτρέπει το περιορισμένο κυνήγι φαλαινών για επιστημονικούς σκοπούς), σε σχέση με τη θανάτωση, λήψη και μεταχείριση των πτεροφαλαινών στο Καταφύγιο Νοτίου Ωκεανού, βάσει των αδειών του ερευνητικού προγράμματος Jarpa II».

Απαγοητευμένοι οι Ιάπωνες

Οι Ιάπωνες, που δεν περίμεναν την αρνητική απόφαση, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Τόνισαν ωστόσο «τη σημασία που αποδίδει η χώρα στη διεθνή νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο». Κανένας δεν αποκλείει ότι θα επανακάμψουν, εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή νομοθεσία, αναθεωρώντας το πρόγραμμα, περιορίζοντας τον αριθμό των θηραμάτων ή -λιγότερο πιθανό- ακόμα και αποχωρώντας από την Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), που έχει επιβάλει μηδενική ανοχή από το 1986. (Έκτοτε και μέχρι το 2010, θανατώθηκαν διεθνώς 33.561 φάλαινες.)
Υπερασπιζόμενοι την «ερευνητική» φαλαινοθηρία τους δήλωσαν πως, «είναι αναγκαία για να εκτιμηθεί αν τα αποθέματα φαλαινών ανακάμπτουν από την υπεραλίευση» και «κάποια από τα δεδομένα που είναι ζωτικά για την προστασία τους, μπορούν να αντληθούν μόνο σκοτώνοντάς τις»(!) Εκφράζουν επίσης ανησυχία ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις «επιστημονικές αποστολές» στο βορειοδυτικό Ειρηνικό, αν προσφύγει σε δικαστήριο κάποια άλλη αντι-φαλαινοθηρική χώρα.
Όπως και στη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε τις εικόνες τής ετήσιας βάναυσης θανάτωσης δελφινιών, απαντούν επικαλούμενοι την «παράδοση» και το «χάσμα αξιών» με τις άλλες χώρες, ενώ για την περίοδο 2013-14 έχουν ορίσει ανώτατο αριθμό 16.497 μικρών φαλαινών και δελφινιών-θυμάτων της παράκτιας αλιείας.
Το κρέας των φαλαινών πωλείται ως τροφή στην Ιαπωνία, όπως και στη Νορβηγία, και την Ισλανδία, οι οποίες χωρίς ερευνητικά προσχήματα αλιεύουν στον βόρειο Ατλαντικό για εμπορικούς σκοπούς και ισχυρίζονται, βεβαίως, ότι στα θηράματά τους δεν περιλαμβάνονται απειλούμενα είδη. Την επομένη της απόφασης, η Νορβηγία, που δεν αποδέχεται το διεθνές μορατόριουμ, ανακοίνωσε ότι για την «κυνηγετική» περίοδο 1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2014, θα διατηρήσει τον αριθμό των 1.286 θηραμάτων.
Η Ισλανδία αύξησε την αλίευση φαλαινών στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009, κυρίως προκειμένου να εξάγει στην Ιαπωνία, απόφαση οικονομικά άστοχη αφού η ζήτηση κρέατος έχει μειωθεί. Το 2013, θανάτωσε 38 ρυγχοφάλαινες και 134 -απειλούμενες με εξαφάνιση- πτεροφάλαινες.

Προειδοποιήσεις -ξανά- από τις ΗΠΑ

Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος Ομπάμα, που στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει την Ισλανδία για επιβολή κυρώσεων (κατά την προσφιλή τακτική του) αν δεν σταματήσει την εμπορική φαλαινοθηρία, επανήλθε προτρέποντας τις αμερικανικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τις δραστηριότητές της, με σκοπό «να διευκολύνουν τη μετάβασή της από χώρα κυνηγίου φαλαινών, σε χώρα παρατήρησης των φαλαινών», όπως πέτυχαν οι ΗΠΑ.
Η IWC εντοπίζει τις απειλές για τις φάλαινες και τα άλλα θαλάσσια θηλαστικά, εκτός από τη σκόπιμη αλιεία και τα ατυχήματα, στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος (χημική και ηχητική ρύπανση, υπεραλίευση της τροφής τους, γεωτρήσεις, κλιματική αλλαγή κ.ά.) που προκαλεί άμεση ή έμμεση μείωση των πληθυσμών τους.
Η Greenpeace έχει καταγγείλει στο παρελθόν σκάνδαλα στη διακίνηση κρέατος φαλαινών, το οποίο χαρακτηρίζει ανθυγιεινό ακόμα και τοξικό λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης των ωκεανών. Έχει επίσης συσχετίσει τις ψήφους υπέρ της Ιαπωνίας με τα χρήματα της ενίσχυσης που είχε παράσχει σε ορισμένες από τις χώρες-μέλη της IWC, κάτι που «δεν μπορεί να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας», όπως διευκρίνιζε.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” 
Κυριακή 6.4.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Κόσμος, Περιβάλλον and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Σκοτώνουν τις φάλαινες πριν γεράσουν

Comments are closed.