NSA, μυστικές υπηρεσίες, ΕΕ: Όλοι παρακολουθούν τους πολίτες

nsa logo«Κάθε κλήση αμερικανών από και προς μια συγκεκριμένη χώρα», καταγράφεται και αποθηκεύεται από το πρόγραμμα MYSTIC, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), από το 2009. Αυτό αποκάλυψε, την περασμένη Δευτέρα η Washington Post, που διευκρινίζει: «Κατόπιν αιτήματος αμερικανών αξιωματούχων, η WP αποκρύπτει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της χώρας όπου χρησιμοποιείται το σύστημα ή άλλες χώρες στις οποίες προγραμματίζεται η χρήση του».
Σε έργο με πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, κρατικές μυστικές υπηρεσίες και εταιρίες τηλεφωνίας και κομπάρσους τα εκατομμύρια των απλών πολιτών που αντιμετωπίζονται σαν εν δυνάμει τρομοκράτες και των οποίων θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες καταπατώνται, εξελίσσεται το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων παγκοσμίως, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουρντ Σνόουντεν και των WikiLeaks.

Έπεσαν από τα σύννεφα

Τον Ιούνιο αποκαλύφθηκε οτι -ανεμπόδιστες από διεθνείς και κρατικές νομοθεσίες-, οι παρακολουθήσεις έφθαναν μέχρι αρχηγούς κρατών, επικεφαλής διεθνών οργανισμών (Παγκόσμια Τράπεζα), τα «ασφαλή» διεθνή συστήματα διατραπεζικών επικοινωνιών και συναλλαγών SWIFT και Visa, εταιρίες, διασκέψεις κορυφής (G8, G20, ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή). 
Τότε και μόνον, ευρωπαίοι ηγέτες και πολιτικοί «εξεπλάγησαν», «εξοργίστηκαν» και, σύμφωνα με το κείμενο της επιτροπής Ελευθεριών των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ευρωκοινοβουλίου, που ερεύνησε το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων, «κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους προς τους διατλαντικούς εταίρους» αλλά και «μεταξύ των κρατών-μελών και των ευρωπαίων πολιτών και των κυβερνήσεών τους».
Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνουολντ, που κατέθεσε στην επιτροπή και ήταν ο πρώτος με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν, απαντά στην -εύλογη- απορία, κατά πόσον είχαν όντως άγνοια οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών χωρών όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα -όπως δήλωσε για λογαριασμό του ο Λευκός Οίκος. Σε έγγραφο της NSA, αξιωματούχος του SIGINT (σύστημα εντοπισμού και συλλογής πληροφοριών που μεταδίδονται μέσω τηλεπικοινωνιών, ραντάρ ή οπλικών συστημάτων, από στόχους της NSA στο εξωτερικό) διευκρινίζει οτι, «στις πρωτεύουσες πολλών συνεργατών μας στο εξωτερικό, ελάχιστοι υψηλά ιστάμενοι εκτός των αμυντικών-μυστικών συστημάτων, ενημερώνονται για οποιαδήποτε σύνδεση του SIGINT με NSA και ΗΠΑ».

gchqΣύμφωνα με «πειστικές αποδείξεις», όπως τις χαρακτηρίζει η LIBE, πραγματοποιούνται ευρείας κλίμακας παρακολουθήσεις και υποκλοπές από την NSA όσο και «από τις υπηρεσίες πληροφοριών μερικών κρατών-μελών» και ιδιαιτέρως από τα συστήματα του Αρχηγείου Επικοινωνιών της Βρετανικής Κυβέρνησης (GCHQ) Tempora  και Edgehill.
Με την NSA συνεργάζονται και παρέχουν διευκολύνσεις, οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών που συμμετέχουν στα προγράμματα παρακολουθήσεων όπως τα επονομαζόμενα 5, 9 ή 14 μάτια, -ανάλογα με το πλήθος των συμμετεχόντων- όπως οι: Δανία, Γαλλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία στην ΕΕ και Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, με «κορυφαία» την Βρετανία.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων

Στο κείμενο της επιτροπής, εισηγητής του οποίου ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Κλόντ Μοράες, όπως εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στις 12.3.2014: Καλούνται  ΗΠΑ και ΕΕ να απαγορεύσουν τις γενικευμένες παρακολουθήσεις, ορισμένα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν την νομοθεσία και τις πρακτικές των υπηρεσιών πληροφοριών, να μην αποδέχονται πληροφορίες που έχουν συλλεγεί από μη νόμιμες παρακολουθήσεις και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους.
gchq entranceΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί ειδικότερα την Βρετανία, «να αναθεωρήσει το ισχύον νομικό πλαίσιο».
Όπως όμως κατέθεσε ο Σνόουντεν, ακόμα και όταν οι υπηρεσίες που παρείχαν στην NSA πρόσβαση στα συστήματά τους θέτουν ως όρο να μην παρακολουθείται η χώρα τους, τα συμβόλαια με άλλες χώρες, επιτρέπουν την συλλογή πληροφοριών στην διαδρομή τους.  Eπιπλέον, οι νομικοί σύμβουλοι της  GCHQ, «εργάζονται πολύ σκληρά προκειμένου να εντοπίσουν κενά στις νομοθεσίες και στις συνταγματικές προστασίες» των κρατών, ώστε να αποφεύγουν αυτό που ονομάζουν «επιβλαβή δημόσια διαβούλευση».

Τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί όπως οι Verizon, British Telecommunications, Vodafone κ.ά., συνεργάζονται με την GCHQ και σε τομείς πέραν των απαιτούμενων από τον νόμο. 

Στο κείμενο του ευρωκοινοβουλίου εκφράζονται ανησυχίες για:
Την πιθανότητα να χρησιμοποιούνταν οι παρακολουθήσεις για λόγους διάφορους της εθνικής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας (οικονομική και βιομηχανική κατασκοπεία και για τον χαρακτηρισμό σε πολιτικό επίπεδο),
Την υπονόμευση της ελευθερίας του τύπου και των επικοινωνιών επαγγελματιών με δικαιώματα εμπιστευτικότητας όπως δικηγόροι και γιατροί,
Την σύγχιση των ορίων που οδηγούν στην αντιμετώπιση κάθε πολίτη ως υπόπτου και υποκείμενου σε παρακολούθηση.
Παρά τις συμφωνίες για την μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αμφισβητεί οτι οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς.
Εκφράζει την πρόθεση να απαιτήσει πολιτικές δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις εκλογές.

Παραμένει απορίας άξιον, ποιές θα ήταν οι αντιδράσεις της κυρίας Μέρκελ, αν δεν παρακολουθείτο η ίδια, από το 2002 όπως αποκαλύφθηκε.
Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατέθεσε τον Σεπτέμβριο μηνυτήριες αναφορές στην γερμανική δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί η ανάμιξη της καγκελαρίου σε παρεμπόδιση του έργου δημοσιογράφων και του ιδίου και στην κατάσχεση της περιουσίας των WikiLeaks, το 2009 και 2010.
Καλεί δε την κυρία Μέρκελ, «να απαντήσει σε δύο απλές ερωτήσεις: Εξουσιοδότησε την χρήση αμερικανικών βάσεων προκειμένου να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους στην Γερμανία; Εξουσιοδότησε την παράδοση των αποτελεσμάτων αυτών των παρακολουθήσεων στην διωκτική αρχή των ΗΠΑ, εναντίον της φερόμενης ως πηγής των obama_merkelWikiLeaks, Τσέλσι Μάνινγκ;» 

Τον Ιούλιο, από έρευνα του Spiegel προέκυψε οτι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) συνεργαζόταν στενά με την NSA, παρά τις (εκ των υστέρων) διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το (γερμανικό) Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος.
Ο τότε υπουργός εσωτερικών δήλωσε οτι δεν γνώριζε τίποτα αλλά διαβεβαίωσε πως «τα δεδομένα που συνέλεξαν οι αμερικανοί φίλοι της Γερμανίας, σίγουρα είναι εντάξει. Η κριτική πάνω σε αυτό, έχει αναχθεί σε αντιαμερικανισμό».
Τον ίδιο μήνα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP).
Ο Τζον Κέρι, κατά την ανάληψη καθηκόντων της αναπληρώτριάς του για ευρωπαϊκά θέματα Βικτώριας Νιούλαντ τον Σεπτέμβριο, είχε αναφερθεί στην σημαντική για τις ΗΠΑ συνεργασία, χαριτολογώντας: «Είμαι απολύτως βέβαιος πως αν προσπαθούσαμε, θα μπορούσαμε να υπογράψουμε την TTIP περίπου σε μια ώρα».
Όπως διαφαίνεται, η «οργή» των ευρωπαίων αξιωματούχων -ανάλογη με αυτή των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου για τις παρακολουθήσεις τους από την CIA- θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό μέσο.

Μετά τις αποκαλύψεις για οικονομική και βιομηχανική κατασκοπεία, το Κοινοβούλιο κρίνει οτι απαιτείται «αναδόμηση της εμπιστοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ» αφού «η, στρατηγικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο αν δεν σταματήσουν οι μαζικές παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές». Επιπλέον τονίζει οτι, «θα συναινέσει στην τελική συμφωνία για την TTIP, με την προϋπόθεση οτι αυτή θα σέβεται πλήρως , μεταξύ άλλων, τα θεμελιώδη δικαιώματα του Χάρτη της ΕΕ [….]». 
Το κατά πόσον, εκ των υστέρων, οι κυβερνήσεις θα προστατεύσουν τους πολίτες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τις συνταγματικές ελευθερίες, θα αποδείξει την αυθεντικότητα της έκπληξης και της άγνοιας που δήλωσαν.

Bush_Phone_TappingΣτην ακρόαση της LIBE μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Σνόουντεν, στην ερώτηση του γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ζαν Φιλίπ Άλμπρεχτ, αν θα μπορούσαν να του παράσχουν κάποια βοήθεια και αν ζητά άσυλο στην ΕΕ, απάντησε:
«Αν θέλετε να με βοηθήσετε […] δηλώστε οτι αυτή η χωρίς διακρίσεις, μαζική συλλογή πληροφοριών προσωπικών δεδομένων από τις κυβερνήσεις, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων μας και πρέπει να τελειώσει. […] Όσο για το άσυλο, ναι, ζητώ άσυλο στην ΕΕ […]. Μέλη των κοινοβουλίων των εθνικών κυβερνήσεων μου είπαν οτι οι ΗΠΑ -παραθέτω- «δεν θα επιτρέψουν» στους εταίρους της ΕΕ να προσφέρουν άσυλο σε μένα. […] Θα μου ήταν ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε προσφορά ασφαλούς διέλευσης ή μόνιμου ασύλου, αλλά αναγνωρίζω οτι θα απαιτούσε μια πράξη εξαιρετικού πολιτικού θάρρους».
Απάντηση περί πολιτικού θάρρους έδωσε η καταψήφιση της πρότασης του Άλμπρεχτ για μη άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον του Σνόουντεν και προστασία του από δίωξη, έκδοση ή παράδοση σε τρίτους, σε αναγνώριση της ιδιότητάς του ως πληροφοριοδότη και διεθνή υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την επιτροπή.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή”
Κυριακή 23.3.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Διάβασα Είδα, Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to NSA, μυστικές υπηρεσίες, ΕΕ: Όλοι παρακολουθούν τους πολίτες

  1. tibettruth says:

    National security, but whose ‘nation’ is actually being secured? That of ordinary folks, or the system run by an elite cabal, in which interests of power, greed and ego are protected to the cost of innocent people?

  2. Thank you for your comment.
    People are not convinced any more that this kind of “security” is for their benefit. Better than I could ever formulate with my words, is said by Chomski.
    http://inthesetimes.com/article/16368/government_surveillance_security_noam_chomsky

Comments are closed.