Παντού Ουκρανία

ukraine-protests-map-kΓια την άμεση σχέση του Ουκρανικού ζητήματος με τα διεθνή γεωπολιτικά συμφέροντα είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση, αν και μικρή χαρά μπορώ να αντλήσω από τις δραματικές, αλλά όχι απρόβλεπτες, εξελίξεις.
Σημαντικό στοιχείο των μεθοδεύσεων αποτελεί η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Σχέση (TTIP) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ που βρίσκεται υπό συζήτηση από τον Ιούλιο 2013. Ο 4ος γύρος των σχετικών συνομιλιών είναι προγραμματισμένος από 10 ως 14 Μαρτίου 2014.

Ήδη, μετά από την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, την επέμβαση των οποίων ζήτησε ο -πρώην;- πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με επιστολή του σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ απειλούν με «εμπορικές και επενδυτικές» κυρώσεις την Ρωσία, τις οποίες -φυσικά- θα επιβάλει και η ΕΕ.

Η Ουκρανία, της οποίας τις εξεγέρσεις υποστήριξαν με την συμμετοχή τους μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων Δέλτα (IDF) και πράκτορες και ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενώ νεοναζί ελεύθεροι σκοπευτές φέρονται ως υπεύθυνοι για τους θανάτους πολιτών -για τους οποίους κατηγορείται ο Γιανουκόβιτς, μπορεί, ανάλογα με την θέση που θα αποφάσιζε ή θα αποφασίσει να πάρει μεταξύ των δύο (ΕΕ και ΗΠΑ Vs Ρωσία) πλευρών, να επηρεάσει την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ.

Δεν θα είναι σπουδαία σύνθεση και ανάλυση να συμπεράνουμε οτι -αν όχι μόνο, πάντως σε μεγάλο βαθμό- «ο καυγάς γίνεται για το πετρέλαιο». Οι εξαγωγές της Gazprom προς την ΕΕ παρέμειναν και τον Φεβρουάριο στα αναμενόμενα επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι αν αποφασιστούν κυρώσεις, δεν θα περιλαμβάνουν μείωση των εισαγωγών της ΕΕ.
Η διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, θα αποφασίσει βάσει των δεδομένων που έχει ως εκείνη την ώρα και -φυσικά- βάσει των οδηγιών από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέσω του υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, ήδη απείλησαν την Ρωσία με απαγορεύσεις στις εκδόσεις βίζα, σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς των εμπορικών συναλλαγών. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο κι αν καθυστερεί, θα υποχρεωθεί να αποφασίσει σύντομα για την τύχη του «υπεραγωγού» πετρελαίου Keystone XL, ο οποίος, αν εγκριθεί, θα μεταφέρει πάνω από 800.000 βαρέλια/ημέρα, αργό πετρέλαιο από τα πισσώδη εδάφη του Καναδά που θα φθάνουν στον Κόλπο του Μεξικού απ’ όπου θα εξάγονται.
Τα τελευταία χρόνια ήδη υφίσταται πιέσεις αφενός από την κυβέρνηση του Καναδά, για ευνόητους λόγους, αφετέρου από τις μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών που εμπλέκονται. Ωστόσο, μεγάλη είναι και η πίεση από την κοινή γνώμη και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις παγκοσμίως που έχουν ήδη παρουσιάσει στοιχεία για τις επιπτώσεις κι επιπλέον έχουν επιβεβαιωθεί τόσο από ατυχήματα με διαρροές, όσο και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο οτι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Επίσης απορρίπτουν την πρόταση να γίνεται η μεταφορά με τραίνα, αφού δεν θεωρείται ασφαλέστερος τρόπος, ούτε βέβαια λύνει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα.

chine shipsΚύριος αγοραστής του εξαγώμενου πετρελαίου αναμένεται να είναι η Κίνα, η οποία ελάχιστα έως καθόλου ενδιαφέρεται για περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι αμερικανοί από την πλευρά τους, αν και οικονομικά εξαρτημένοι από την Κίνα, δεν σημαίνει οτι τάσσονται υπέρ της ασύδοτης ανάπτυξής της -σε μεγάλο βαθμό σε βάρος της δικής τους οικονομίας-, ούτε εκφράζουν θετικές απόψεις και θέσεις για το οικονομικό όφελος των ΗΠΑ από τις εξαγωγές, συγκρινόμενο με τα γενικότερα κόστη.

Λιγότερο γνωστά είναι τα κινήματα που αντιτίθενται στην TTIP, ακριβώς εξαιτίας τής -όχι και τόσο κρυφής πλέον- προώθησης εταιρικών συμφερόντων των αμερικανικών κολοσσών τους οποίους οι ευρωπαϊκοί δεν μπορούσαν ούτε στο παρελθόν, ούτε πολύ περισσότερο τώρα να ανταγωνιστούν. Στον Keystone XL και στην αλληλένδετη με αυτόν TTIP (άγνωστη στους έλληνες αφού εδώ προβάλλονται μόνο οι φανφάρες της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ και όχι πληροφορίες που θα έχουν επιπτώσεις στην ζωή μας), αντιτίθενται μαζί με πολλές άλλες και η οργάνωση Φίλοι της Γης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η οποία δηλώνει «αποφασισμένη να προειδοποιήσει τους πολιτικούς φορείς και τον κόσμο, σχετικά με την παραπλάνηση και τον κίνδυνο από την τρέχουσα πορεία των διαπραγματεύσεων για την TTIP».
Πιθανόν, την Κίνα ως αγοραστή του πετρελαίου που οι κολοσσοί των ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν, υπό κατάλληλα διαμορφωμένες συνθήκες να μπορεί να αντικαταστήσει η ΕΕ.

russiagasΓίνεται αντιληπτός ένας τουλάχιστον από τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται οι παράγοντες (Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ, ΕΕ, ενέργεια) μεταξύ τους, με επιπλέον στοιχείο οτι το ενδιαφέρον για την Ουκρανία είναι ελάχιστα (if any που λένε κι οι «σύμμαχοι») πολιτικό.
Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο ψυχραιμότερα μπορούμε να αξιολογήσουμε  όσα διαδραματίζονται, ιδιαιτέρως αυτό το διάστημα, στην Ουκρανία και αυτό σημαίνει οτι τα προβλήματα της χώρας μας αφορούν και όχι μόνο με τον τρόπο που προβάλλει η ελληνική τηλεόραση.

Επιπλέον, οι έλληνες γνωρίζουμε πλέον από πρώτο χέρι τι σημαίνει η εξάρτηση από το ΔΝΤ, αυτό το οποίο «προθυμοποιήθηκε» να παράσχει -ούτως ειπείν- ενίσχυση στην Ουκρανία, με αυτονόητο προαπαιτούμενο την σταθερότητα στην χώρα.
Σταθερότητα στην γλώσσα του ΔΝΤ σημαίνει κυβέρνηση της αρεσκείας -κυρίως, αν και όχι μόνον- των αμερικανών. Καλό είναι να θυμόμαστε οτι η τρόικα, όπως την γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν είναι παρά επιτροπή που ελέγχει τις χώρες που έχουν δανειστεί και αποτελείται από εντεταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  

Περισσότερες πληροφορίες:
http://nsnbc.me/2014/03/04/keystone-xl-pipeline-protest-400-demonstrators-arrested-white-house/
http://nsnbc.me/2014/03/04/keystone-xl-pipeline-protest-400-demonstrators-arrested-white-house/

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Επικαιρότητα, Κόσμος, Οικονομία, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.