Τα κολασμένα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

El Bordo MexicoΑνεπιθύμητοι και παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο χώρες, προσπαθούν να επιβιώσουν οι περίπου 4.000 άνθρωποι που οι ΗΠΑ έχουν απελάσει και το Μεξικό, όπου έχουν επαναπροωθηθεί, δεν αποδέχεται ως πολίτες του.  Στο El Bordo, μια περιοχή μήκους δύο χιλιομέτρων, δίπλα στο ποτάμι της δυτικότερης συνοριακής πόλης του Μεξικού, Τιχουάνα, πολύ κοντά στον -πρόσφατα ενισχυμένο με 3.500 επιπλέον πράκτορες Ασφάλειας Συνόρων- φράχτη, υποχρεώνονται να διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες, άστεγοι, άποροι, χωρίς πατρίδα. Μεταξύ τους, μετανάστες των οποίων οι πράσινες κάρτες ανακλήθηκαν λόγω αδικημάτων στις ΗΠΑ.

11,5 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς έγγραφα

Πρόσφατη μελέτη του μεξικανικού Κολεγίου των Βορείων Συνόρων καταγράφει ότι: Από τους «κατοίκους» του El Bordo, το 91% ήταν ή έγιναν χρήστες ουσιών (μη αξιόποινη πράξη στο Μεξικό), μόνο το 42% μένει εκεί λιγότερο από έναν χρόνο, το 52% είναι αγγλόφωνοι, μόνο το 29% έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά του και το 38% επιθυμεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Κρύβονται σε τρύπες ή στους υπονόμους για να αποφύγουν την σύλληψη, μάταια, αφού το 94% όχι μόνο συλλαμβάνεται αλλά υφίσταται κακοποιήσεις.
Η μελέτη αναφέρεται στις παραβιάσεις -κυρίως από την αστυνομία- συνταγματικών και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η σωματική ασφάλεια και ακεραιότητα, η ελευθερία διέλευσης και κάθε προσπάθεια ένταξης στην τοπική κοινωνία.
Το 2013, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων ΗΠΑ απέλασε 369.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, το 40% μέσω συνοριακής εισόδου στην Τιχουάνα. Από το 2008 έχουν απελαθεί 2 εκατομμύρια και περίπου 500.000 παραμένουν σε κέντρα κράτησης. Μεγάλο ποσοστό τους έχει ζήσει, εργαστεί και δημιουργήσει οικογένεια στις ΗΠΑ, χωρίς δυνατότητα να νομιμοποιήσει την παραμονή του.
Η Πράξη για τη Συνοριακή Ασφάλεια, την Οικονομική Ευκαιρία και τον Μεταναστευτικό Εκσυγχρονισμό που προβλέπει ότι θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αν πληρούν συγκεκριμένους όρους, αλλά επίσης θα επιτρέπει την σύλληψη πάνω από 90% των μεταναστών χωρίς έγγραφα, πέρασε από την Γερουσία τον περασμένο Ιούνιο και έκτοτε καθυστερεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Λος Άντζελες -πόλη κοντά στα σύνορα, με περίπου 48% (4,7 εκατομμύρια) ισπανόφωνο πληθυσμό-, τόνισε τον αποχωρισμό οικογενειών και επέκρινε την αποτυχία της Βουλής.
Τον Νοέμβριο, με ευρεία συμπαράσταση από πολίτες και πολιτικούς, διαμαρτυρόμενοι για λογαριασμό περίπου 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς έγγραφα, ο πρώην ταμίας της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (SEIU) Ελιζέο Μεντίνα, ο βορειοκορεατικής καταγωγής Ντάε Γιούνγκ Γιούν και ο Κριστιάν Αβίλα, κάτοικος ΗΠΑ υπό ειδικό καθεστώς για τα παιδιά-μετανάστες, έκαναν απεργία πείνας επί 22 ημέρες κοντά στο γραφείο του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, όπου τους επισκέφθηκε και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ρεπουμπλικάνοι δεν ενδιαφέρονται για την άμεση ψήφιση, αφού στις πολιτείες που θα επιδιώξουν να ανακτήσουν στις εκλογές Αντιπροσώπων του 2014, κατοικούν ελάχιστοι λατινόφωνοι.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι περνούν τα σύνορα

texas-young-migrants-20140221Οι διελεύσεις από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχουν μειωθεί λόγω της ενισχυμένης φύλαξης και της οικονομικής ύφεσης, ωστόσο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των παιδιών (90% από Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ) τα οποία, σταλμένα από τις οικογένειές τους, αναζητούν ασφαλέστερη ζωή.
Το 2013 συνελήφθησαν 38.833 ανήλικοι, από τους οποίους οι 21.000 ήταν ασυνόδευτοι. Στην πορεία τους, υποχρεώνονται να περάσουν από το Μεξικό, εντός του οποίου διατρέχουν κινδύνους να απαχθούν και να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τοπικές συμμορίες.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων, τα νεαρά άτομα απελαύνονται «αν δεν υφίστανται βάσιμοι φόβοι ότι θα πέσουν θύματα διωγμών ή εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και αν θεωρούνται ικανά να πάρουν μόνα τους αποφάσεις».
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο ενημερωτικό δελτίο Φεβρουαρίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού αναφέρεται σε «διασώσεις» 968 αλλοδαπών -μεταξύ τους 154 παιδιά- στους οποίους παρασχέθηκε «κατάλυμα, τροφή, ιατρική φροντίδα και προξενική υποστήριξη προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους», κυρίως της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής.
Κατά το Βαρόμετρο Συγκρούσεων 2013 του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού -κύριες αιτίες της οποίας ήταν η παράνομη μετανάστευση και ο Πόλεμος Κατά των Ναρκωτικών- αποκλιμακώθηκε σε «μη βίαιη κρίση».
Τον Απρίλιο, οι δύο χώρες παγίωσαν κοινή πρωτοβουλία επαναπροώθησης
μεταναστών χωρίς έγγραφα. Τον Ιούλιο, παρότι ο μεξικανός υπουργός εξωτερικών
Χοσέ Αντόνιο Μεάντε επέκρινε την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων,
θέσπισαν το Δίκτυο Ασφαλείας Διασυνοριακών Επικοινωνιών, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν
την έναρξη εκπαίδευσης μεξικανικών δυνάμεων ασφαλείας στις αντιτρομοκρατικές
τεχνικές.
Την περασμένη εβδομάδα, ως αποτέλεσμα παρακολουθήσεων και υποκλοπών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, συνελήφθη ο επί 10 χρόνια καταζητούμενος -και λαοφιλής- «βαρώνος» των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκούζμαν. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την έκδοσή του από το Μεξικό.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Η Εποχή” Κυριακή 2.3.2014

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.