ΕΕ-ΗΠΑ-Συμμαχία

nuland ukraineΈνας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, πιθανόν ούτε οι δύο. Μαζεύονται λοιπόν τα γεράκια, φοράνε στολή κούκου και παριστάνουν οτι μαζεύτηκαν στον τόπο του εγκλήματος για να φέρουν την «άνοιξη».

Το τολμηρό στόμα της κυρίας Νούλαντ (της βοηθού του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνης για Ευρώπη και Ευρασία) την έκανε περισσότερο γνωστή απ’ όσο θα την έκαναν ποτέ οι διπλωματικές αποστολές της.
Αφού την γνωρίσαμε λοιπόν κι αφού διαπιστώσαμε οτι ασχολείται με ζητήματα της ευρύτερης «γειτονιάς» μας, ευκαιρία είναι να γνωρίσουμε μέρος του έργου και των λόγων της -όταν δεν εκφράζεται ελεύθερα επειδή νομίζει οτι δεν την παρακολουθούν.
Η κ. Νούλαντ λοιπόν ταξίδεψε τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και επισκέφθηκε μόνη ή συνοδεύοντας τον υπουργό Τζον Κέρι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία και η Ελλάδα.

Η Νούλαντ ανέλαβε την θέση στις 18 Σεπτεμβρίου. Στην ορκωμωσία της, πρώτο θέμα που έθεσε ο υπουργός Κέρι ήταν η προσπάθεια για την υπογραφή της Δι-Ατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade and Investment Partnership) που εμπίπτει στα καθήκοντα της Νούλαντ.
Οι ΗΠΑ, «δουλεύουν» σκληρά για να υπογράψουν την T-ATIP, (εξίσου με την Trans Pacific Partnership που αφορά τις παράκτιες του Ειρηνικού χώρες και μόνο από τα Wikileaks έγιναν γνωστοί οι υπό διαπραγμάτευση όροι, ενώ οι συνομιλίες ξανάρχισαν τον Ιανουάριο, με την συνηθισμένη μυστικότητα).
Η T-ATIP είναι «μια ευκαιρία να κάνουμε για την οικονομική μας σχέση, ό,τι έκανε το ΝΑΤΟ για την σχέση μας στην ασφάλεια», τόνισε η Νούλαντ όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα μεταφέροντας την δήλωση του Κέρι στο Μόναχο.

«Για περίπου 70 χρόνια, η διατλαντική κοινότητα υπήρξε ο βράχος πάνω στον οποίο ο υπόλοιπος κόσμος στηρίζεται και αποτελεί πλέον πρόκληση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εξασφαλίσουμε οτι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει», είπε η Νούλαντ αναλαμβάνοντας καθήκοντα.
Ο ίδιος ο Κέρι, στην ίδια εκδήλωση, είχε αστειευτεί νωρίτερα (ή έτσι το εξέλαβαν οι παρευρισκόμενοι που γέλασαν) λέγοντας: «Είμαι απολύτως βέβαιος πως αν προσπαθούσαμε, θα μπορούσαμε να υπογράψουμε την T-ATIP περίπου σε μια ώρα».
Οι ΗΠΑ «καίγονται» για την T-ATIP. Το νόημά της είναι η εμπορική και επενδυτική ενοποίηση με όρους που, όπως είχαν καταγραφεί και είχαν διαρρεύσει για την
T-PTIP, δεν βρίσκονται κατ’ ανάγκην σε συμφωνία με την νομοθεσία της κάθε χώρας -βρίσκονται υπεράνω αυτής.

Κράτη που μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους για την σύνδεση, την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας ή την συμμετοχή σε οποιαδήποτε ομάδα, δεν εξυπηρετούν τον απώτερο σκοπό.
Οι επισκέψεις της Νούλαντ και του Κέρι «ζωγραφίζουν» το σχέδιο.
Και οι δύο τονίζουν την επιθυμία των ΗΠΑ για την υπογραφή της T-ATIP.
Ο 4ος γύρος των συνομιλιών (που άρχισαν τον Ιούλιο 2013), θα γίνει στις Βρυξέλλες 10-14 Μαρτίου 2014.
Η ΕΕ υποστηρίζει οτι η συμφωνία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να οδηγήσει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και δεν χρειάστηκε καν να ενημερώσει ή να πείσει τους υπηκόους. 

German Chancellor Merkel and U.S. Secretary of State Kerry arrive to address the media at the Chancellery in BerlinΟι ΗΠΑ λοιπόν, «σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους» θα υποστηρίξουν τον «πολιτικά δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο της μεταρρύθμισης και της οικονομικής προσαρμογής» των χωρών που (οι ΗΠΑ περισσότερο από την ίδια την ΕΕ) θέλουν να υπογράψουν την ένωσή τους με την ΕΕ, διαβεβαιώνει η Νούλαντ.
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του ρώσου πρωθυπουργού Μεντβέντεφ τον περασμένο Οκτώβριο, η ένωση της Ουκρανίας με την ΕΕ «θα κλείσει τις πόρτες» για την συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν, μια ένωση της οποίας το διακύβευμα για την ΕΕ δεν είναι ευρέως γνωστό -όπως οι περισσότερες παράμετροι και για τις δύο, προφανώς «αντιμαχόμενες» πλευρές.

Οι ταραχές και η αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία υποκινήθηκαν σαφώς από το εξωτερικό της χώρας και η ΕΕ έχει επενδύσει στην προπαγάνδα, ενώ μεθοδεύει την επίσπευση της σύνδεσης Μολδαβίας και Γεωργίας, ως μέσου πίεσης στην Ουκρανία, στην οποία αν θα έχουν στο μεταξύ αλληλοσπαραχθεί, θα είναι «ώριμο φρούτο» για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι χώρες που βρίσκονται στους κόλπους της ΕΕ, είναι «κατάλληλες» για τα σχέδια των συμμάχων (ΗΠΑ, ΕΕ), ενώ χρήζουν μεταρρυθμίσεων αν και εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
Κάθε περίπτωση-χώρα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανάλογα με το αδύνατο σημείο της. Στην Ελλάδα, εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Το ίδιο συμβαίνει τους τελευταίους μήνες και στην Ουκρανία.
Η συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί αν δεν ακολουθούν όλα τα μέρη τις ίδιες πολιτικές.
Η ΕΕ, πρέπει να «συμμορφώσει» τα μέλη της για να μην χάσει την συμφωνία, που θα επεκτείνει τον ρόλο τον ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Νούλαντ, μετά την συνάντησή της με τον ουκρανό πρόεδρο Γιανουκόβιτς δηλώνει την «συμπαράστασή της» στον λαό της Ουκρανίας.
Στην υποεπιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας για ευρωπαϊκά θέματα (14.11.2013), δηλώνει την «υποστήριξη» των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα «αυτών των χωρών». Ποιών; Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία.
Οποιαδήποτε πίεση που επιδιώκει να εμποδίσει την «ολοκλήρωση» και την σύνδεση αυτών των χωρών με την ΕΕ «είτε προέρχεται από το εσωτερικό, είτε έξω από αυτές τις χώρες» αντιβαίνει στους κανόνες του OSCE (Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη), υπενθυμίζει η Νούλαντ.

Πολλοί, πάρα πολλοί, ίσως οι περισσότεροι έλληνες, πίστεψαν κάποτε και πιστεύουν ακόμα στην «ευρωπαϊκή ιδέα» -όπως την αντιλαμβάνεται καθένας ανάλογα με το ιδεολογικό του υπόβαθρο.
Πίστεψαν επίσης οτι μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή και να μην είναι «δεμένη στο άρμα» των ΗΠΑ -ή άλλων-, οτι μπορεί με σεβασμό μεταξύ των μελών της να εξασφαλίσει ειρήνη, ευημερία, ανάπτυξη, ανεξαρτησία κ.ά. που δεν τα γνωρίζω.
Και πιθανόν να πιστεύουν επίσης πως όλα όσα συμβαίνουν, οφείλονται σε συγκυρίες ή τα προκαλούν μυστικά, άγνωστα και άτρωτα συμφέροντα.

Κάποιοι, είναι επίσης πιθανόν να πιστεύουν οτι το σύνολο των εξεγέρσεων ανά τον κόσμο, αποτελούν έμπνευση, πρωτοβουλία και απολύτως αυθόρμητη έκφραση των καταπιεσμένων και αδικημένων.
Οι εξεγερμένοι μπορεί να είναι -και συνήθως είναι- αθώοι και να πιστεύουν βαθιά σ’ αυτό που κάνουν, το μέλλον τους όμως δείχνει οτι, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, δεν είναι παρά πιόνια που εξυπηρετούν τους σκοπούς κάποιων άλλων.

Το βαρύ και δύσκολο καθήκον των όπου γης καταπιεσμένων λοιπόν, δεν είναι πλέον να αντιδράσουν και να εξεγερθούν (μόνο) αλλά να σκεφτούν πολύ καλά, υπέρ ποιού το κάνουν.
Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Η συμμόρφωσή μας είναι εγγυημένη.

Advertisements

About Elisabeth P

My websites: womaneveryday με σκέψη για όλα-σχεδόν(https://womaneveryday.wordpress.com/), Climate Change-Human Case/Κλιματική Αλλαγή-Ανθρώπινη Υπόθεση (https://climatechangeplanet.wordpress.com/), The World The People ...and the truth (https://theworldthepeople.wordpress.com/)
This entry was posted in Για δεύτερη σκέψη, Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.